Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βοήθεια ύψους 27 δισ. ευρώ - μέσω των TLROs - θα ζητήσουν οι ιταλικές τράπεζες από την ΕΚΤ

Βοήθεια ύψους 27 δισ. ευρώ - μέσω των TLROs - θα ζητήσουν οι ιταλικές τράπεζες από την ΕΚΤ
Στα 7 δισ. ευρώ η "βοήθεια" που αξιώνει η UniCredit
Παροχή βοήθειας, ύψους 27 δισ. ευρώ αναμένεται να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οι μεγαλύτερες ιταλικές τράπεζες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, oι μεγαλύτερες ιταλικές τράπεζες αναμένεται να αξιώσουν από την ΕΚΤ την παροχή 27 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, η παροχή των συγκεκριμένων χρημάτων αναμένεται να συντελεστεί μέσω της χρήσης του προγράμματος χορήγησης φθηνών δανείων (TLTROs).
Η κατάθεση του αιτήματος εκ μέρους των ιταλικών τραπεζών θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο, όπου ξεκινά το πρώτο πρόγραμμα των TLROs.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Unicredit - μία εκ των μεγαλύτερων τραπεζών της Ιταλίας - θα διεκδικήσει το ποσό των 7 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται πως βάσει των εκτιμήσεων της Nomura, το συνολικό μέγεθος του προγράμματος των TLTROs θα κυμαίνεται στα 250 δισ. ευρώ.

Ο «οδηγός» της ΕΚΤ για τα TLTROs
Τον πλήρη οδηγό για τις λεπτομέρειες, τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης των φθηνών δανείων (TLTROs) προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, δημοσιοποίησε η ΕΚΤ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΚΤ, οι τράπεζες θα μπορούν να δανειστούν κεφάλαια ίσα:
- με το 7% επί των συνόλου των assets τους πλην τα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια προς χώρες - κράτη.
Αυτό θα συμβεί στα δύο προγράμματα Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2014.
Στη συνέχεια, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορούν να δανειστούν επιπλέον κεφάλαια από τα προγράμματα TLTROs.
Ειδικότερα:
- Για τις τράπεζες που εμφανίζουν αύξηση των δανείων για τους 12 μήνες μέχρι τις 30 Απριλίου 2014, το επιτόκιο θα είναι 0%.
- Για τις τράπεζες που εμφανίζουν μείωση των δανείων για τους 12 μήνες μέχρι τις 30 Απριλίου 2014, το επιτόκιο θα διαφέρει και θα ορίζεται από τους μέσους μηνιαίους όρους των δανείων.
Σύμφωνα επίσης με τις αποφάσεις της ΕΚΤ:
- Οι τράπεζες που έχουν λάβει TLTRO και δεν έχουν επιτύχει τους στόχους έως τις 30 Απριλίου 2016, τότε θα πρέπει να αποπληρώσουν πλήρως τα κεφάλαια που δανείστηκαν μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016.
- Οι τράπεζες που έχουν λάβει TLTRO θα πρέπει να λογοδοτούν.
Τον Αύγουστο η ΕΚΤ θα δημοσιοποιήσει το νομικό πλαίσιο που θα διέπει τα TLTRO.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης