Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moody's: Το ρωσικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί άνω του 5% το 2015

Moody's: Το ρωσικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί άνω του 5% το 2015
Οι εκτιμήσεις είναι σύμφωνες με τις προβλέψεις της ρωσικής κυβέρνησης, που αναμένει συρρίκνωση 5%
Συρρίκνωση μεγαλύτερη του 5% της ρωσικής οικονομίας για το 2015 προβλέπει η Moody's, κάτι που όπως σημειώνει σε έκθεσή της, θα αποδυναμώσει με τη σειρά της την οικονομία της γειτονικής Αρμενίας, καθώς έχουν στενούς δεσμούς.
Ειδικότερα, όπως επισήμανε ο επενδυτικός οίκος Moody's, η συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ρωσίας θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα της Αρμενίας, εξαιτίας της αλληλεξάρτησης των οικονομιών των δύο χωρών.
«Η Moody's αναμένει ότι το ΑΕΠ της Ρωσίας θα συρρικνωθεί κατά 5,5% το 2015, αποδυναμώνοντας την οικονομική δραστηριότητα της Αρμενίας δεδομένης της ιστορικά ισχυρής συσχέτισης με τον κύκλο ανάπτυξης της Ρωσίας μέσω εμβασμάτων και εμπορικών διαύλων, με τη Ρωσία αντιπροσωπεύει το 23% του συνόλου των αρμενικών εξαγωγών», αναφέρεται στην έκθεση του οίκου.
Η τελευταία πρόβλεψη είναι σύμφωνη με την ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας, το οποίο σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Itar Tass είχε αναφέρει ειδικότερα ότι το ΑΕΠ της χώρας μπορεί να μειωθεί κατά 5% το 2015, εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν στα περίπου 40 δολάρια το βαρέλι, προσθέτοντας ότι η ισοτιμία του ρουβλίου θα παραμείνει στα 60-70 ανά δολάριο το 2015, εάν εξακολουθήσει να υφίσταται αυτό επίπεδο τιμής του πετρελαίου.
Εν τω μεταξύ, η πρώτη αναπληρώτρια διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, Ksenia Yudaeva, σημείωσε ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στο 8-10% το 2015, ενώ το ρωσικό νόμισμα θα σταθεροποιηθεί το πρώτο τέταρτο ή νωρίς το δεύτερο τέταρτο του 2015.
Σημειώνεται ότι το ρούβλι κατά τη διάρκεια του 2014 διολίσθησε κατά 41%, με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να προχωρά στις 16 Δεκεμβρίου σε ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυσή του και για να σώσει την πληττόμενη από τις κυρώσεις οικονομία της χώρας, αυξάνοντας το βασικό της επιτόκιο στο 17%, από το 10,5% που βρισκόταν.
«Έχουμε μερικές απώλειες λόγω των τιμών του πετρελαίου, αλλά κερδίζουμε με την υποτίμηση από την άποψη του προϋπολογισμού», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας, Alexei Ulyukayev σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, την Τετάρτη. «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν δυνατότητες το 2016 και το 2017 να έχουμε θετική πραγματική απόδοση του ΑΕΠ», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης