Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νιγηρία: Ζητά μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ – Βαρύ πλήγμα από τη μείωση τιμών

Νιγηρία: Ζητά μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ – Βαρύ πλήγμα από τη μείωση τιμών
Δεν αναμένεται να αποφέρουν καρπούς οι προσπάθειες της Νιγηρίας για μείωση της παραγωγής των χωρών μελών του ΟΠΕΚ
Η Νιγηρία είναι μεταξύ των χωρών – μελών του ΟΠΕΚ που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, μια πτώση που έχει προκαλέσει αντικρουόμενες προσεγγίσεις στο εσωτερικό του Οργανισμού.
Με τη χώρα να οδεύει σε προεδρικές εκλογές, οι οποίες αναβλήθηκαν νωρίτερα αυτό τον μήνα και πλέον έχουν προγραμματιστεί για τις 28 Μαρτίου, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αυξήσει τους φόρους και να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών.
H υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Diezani Alison-Madueke, που έχει αυτόν τον καιρό την προεδρία του ΟΠΕΚ, σε μια επίσκεψή της στο Λονδίνο προσπάθησε σκληρά να επιτύχει περικοπή παραγωγής και υψηλότερες τιμές πετρελαίου.
Ο ΟΠΕΚ, επισήμανε, κινδυνεύει να οδηγηθεί στη λήθη αν επιτρέψει να υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου ξανά, ενώ σε συνέντευξή της στον Economist σημείωσε ότι επιθυμεί έκτακτη σύσκεψη του σώματος μέσα σε έξι μήνες, ή και νωρίτερα, αν οι τιμές υποχωρήσουν περαιτέρω.
Παράλληλα, έκανε λόγο για στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία, τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα μέλος του Οργανισμού.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται σε άρθρο του Economist, δυστυχώς για τη νιγηριανή υπουργό Πετρελαίου, η δύναμη δεν είναι στο ποιος έχει την προεδρία του ΟΠΕΚ, αλλά βρίσκεται στις χώρες του Κόλπου.
Χώρες παραγωγοί όπως η Σαουδική Αραβία και οι γείτονές της δεν έχουν καμία επιθυμία να παραχωρήσουν μερίδιο σε χώρες παραγωγούς που δεν είναι στον ΟΠΕΚ.
Ελπίζουν ότι οι χαμηλές τιμές πετρελαίου θα μειώσουν την παραγωγική ικανότητα σε παραγωγούς υψηλού κόστους και ότι μπορούν να αντέξουν πολλούς μήνες χαμηλών τιμών.
Ήδη έχουν ανακρούσει παρόμοιες προσπάθειες από τη Βενεζουέλα και το Ιράν, που είναι σε παρόμοια κατάσταση με τη Νιγηρία και απ' ό,τι φαίνεται και η προσπάθεια της Νιγηρίας θα έχει την ίδια κατάληξη.
Όμως και η συνεργασία με τη Ρωσία δεν φαίνεται πιθανή.
Μια συνάντηση πέρυσι μεταξύ ρώσων και σαουδαράβων εκπροσώπων, στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, είχε άδοξο τέλος, καθώς ο σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου είχε προγραμματιστεί να εισέλθει στον χώρο του ξενοδοχείου που θα πραγματοποιούνταν η συνάντηση από την κουζίνα, κάτι που χαρακτηρίστηκε προσβλητικό από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας, με την συνάντηση να λαμβάνει τέλος απότομα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης