Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η Ελλάδα οδεύει ξανά στις εκλογές – Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση

Bloomberg: Η Ελλάδα οδεύει ξανά στις εκλογές – Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση
Αν η Λαϊκή Ενότητα λάβει ποσοστό περί το 10%, θα είναι πιο δύσκολο για τον Τσίπρα να σχηματίσει κυβέρνηση
Στις νέες εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στην Ελλάδα αναφέρεται δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου Bloomberg, στο οποίο επισημαίνεται ότι ο παραιτηθείς έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στοιχηματίζει ότι έχει περισσότερες δυνατότητες να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού ύστερα από νέες εκλογές παρά προσπαθώντας να χαλιναγωγήσει τους αντάρτες μέσα στο κόμμα του.
Καθώς ο Τσίπρας αναζητά συμμάχους που μπορούν να τον βοηθήσουν να εκπληρώσει τους όρους του τρίτου προγράμματος διάσωσης, το Bloomberg παρουσιάζει με ποιους θα πρέπει να δουλέψει και πώς διαμορφώνεται η κατάσταση, χρησιμοποιώντας τα νούμερα από την τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis τον περασμένο μήνα.

ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία ύστερα από ένα κύμα ενάντια στη λιτότητα τον Ιανουάριο του 2015, όταν πριν από το ξέσπασμα της κρίσης το 2009, τα δημοσκοπικά ποσοστά του τον κατέτασσαν ως πέμπτη εκλογική δύναμη.
Οκτώ μήνες μετά την εμφατική εκλογική του νίκη, η στροφή 180 μοιρών του Αλέξη Τσίπρα με την αποδοχή του τρίτου προγράμματος διάσωσης και όλων των όρων που συνδέονται με αυτό, οδήγησε στη διάσπαση του κόμματος, με τουλάχιστον 25 βουλευτές να φεύγουν και να προχωρούν στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού.
Οι εκλογές αυτές, σημειώνει το Bloomberg, αποτελούν το στοίχημα του 41χρονου πολιτικού και ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ να επαναβεβαιώσει τη θέση του στην εξουσία, ενώ προσπαθεί να επανιδρύσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κεντροαριστερό κόμμα, υπέρ των προγραμμάτων διάσωσης και ως τον καλύτερο εταίρο για την εφαρμογή των διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
(Ποσοστό: 34%)

Νέα Δημοκρατία

Έχοντας ιδρυθεί μετά την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας το 1974, η Νέα Δημοκρατία έγινε ένα από τα δύο κόμματα που κυριάρχησαν στην ελληνική πολιτική σκηνή για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες.
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο 61χρονος πρώην υπουργός Άμυνας έγινε προσωρινός πρόεδρος του κόμματος, μετά την παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τον περασμένο μήνα.
Το κόμμα αναμένεται να εκλέξει αρχηγό το φθινόπωρο.
Ο Μεϊμαράκης έχει επιφορτιστεί να αναχαιτίσει την περαιτέρω πτώση του κόμματος που σχετίζεται με τα προηγούμενα προγράμματα διάσωσης της χώρας.
Στις εκλογές του Ιανουαρίου, το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας διαμορφώθηκε στο 28%, έναντι του 42$ που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του 2007, που της έδωσαν και τη νίκη.
(Ποσοστό 18%)

Το Ποτάμι

Το Ποτάμι έχει 17 θέσεις στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής πολιτικής οικογένειας των Φιλελευθέρων, που υπερασπίζεται τις ανοικτές αγορές.
Έχοντας ιδρυθεί το 2014 από τον πρώην δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη, το Ποτάμι ήλπιζε ότι θα αποτελέσει τον πολιτικό καταλύτη μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, για να δει ωστόσο τις ελπίδες του να καταρρέουν μετά την κυβέρνηση συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Το κόμμα υποστήριξε το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, με τον Θεοδωράκη να εκφράζει ενδιαφέρον αν αποτελέσει μέρος μιας κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις επερχόμενες εκλογές.
(Ποσοστό 6,1%)

Χρυσή Αυγή

Το ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή ζήτησε την απέλαση όλων των μεταναστών που δεν έχουν χαρτιά και την προστασία των ελληνικών συνόρων από νάρκες ξηράς.
Ιδρυμένη και ηγούμενη από τον Νίκο Μιχαλολιάκο, το κόμμα αποτέλεσε στις εκλογές του Ιανουαρίου την τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, τασσόμενο κατά των προγραμμάτων διάσωσης.
Ο Μιχαλολιάκος και αρκετά άλλα μέλη του κόμματος δικάζονται, αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες της σύστασης και λειτουργίας εγκληματικής οργάνωσης.
(Ποσοστό 5,3%)

ΚΚΕ

Το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος είναι ο παλαιότερος πολιτικός σχηματισμός στη χώρα, ιδρυμένος το 1918 ως επακόλουθο της Ρωσικής επανάστασης.
Το κόμμα, στο οποίο ηγείται ο 60χρονος Δημήτρης Κουτσούμπας, παραμένει μια σκληρή, αντικαπιταλιστική πολιτική δύναμη, που έχει λάβει ποσοστά από 4% έως 14% κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.
Κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης χρέους, τα ΚΚΕ έχει παραμείνει σταθερό στη θέση του ενάντια στη λιτότητα των προγραμμάτων διάσωσης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΚΚΕ καταλαμβάνει 15 θέσεις στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ επανειλημμένως έχει φανεί αρνητικό σε οποιουδήποτε είδους συνεργασίες.
(Ποσοστό 4,2%)

ΠΑΣΟΚ

Το σοσιαλιστικό κόμμα έχει κυβερνήσει την Ελλάδα για 21 χρόνια από την πρώτη του νίκη το 1981, αν και τώρα παλεύει για να παραμείνει ζωντανό.
Το κόμμα έχει υποστεί «αιμορραγία» υποστηρικτών του μετά την πρώτη διάσωση της χώρας το 2010 υπό τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο συμμετείχε στην κυβέρνηση συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας, έλαβε ποσοστό 5% στις εκλογές του Ιανουαρίου, έναντι του άνω του 40% που είχε λάβει τον Οκτώβριο του 2009 στις γενικές εκλογές.
Η Φώφη Γεννηματά ανέλαβε τα ηνία του κόμματος από τον Ευάγγελο Βενιζέλο τον Ιούνιο, υποστηρίζοντας με τους 13 βουλευτές του το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.
(Ποσοστό 3,6%)

Ανεξάρτητοι Έλληνες

Ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ μοιράζεται τον σκεπτικισμό του ΣΥΡΙΖΑ για τη γερμανικής κοπής λιτότητα.
Ηγούμενος από τον Πάνο Καμμένο, το κόμμα ιδρύθηκε το 2012 από μέλη της Νέας Δημοκρατίας που είχαν αντιδράσει με τα δύο πρώτα προγράμματα διάσωσης της χώρας.
Το κόμμα, με 13 βουλευτές στο Κοινοβούλιο, κατέληξε να υποστηρίξει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, ενώ ο Π. Καμμένος έχει δηλώσει ανοικτός σε μια νέα συνεργασία με τον Τσίπρα.
(Ποσοστό 2,8%)

Λαϊκή Ενότητα

Οι νεοεισερχόμενοι στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας.
Η Λαϊκή Ενότητα δημιουργήθηκε την περασμένη Παρασκευή, όταν 25 αντάρτες βουλευτές έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για να δημιουργήσουν το δικό τους κόμμα ενάντια στη λιτότητα.
Ηγούμενο από τον πρώην υπουργό Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να παραμείνει προσκολλημένος στις εκλογικές υποσχέσεις του Ιανουαρίου για τέλος στη λιτότητας, ακόμη και αν αυτό σήμαινε την έξοδο από το ευρώ.
Η επίδοση που θα έχουν στις εκλογές, με πολύ λίγο χρόνο για να οργανωθούν, είναι ένα από τους μπαλαντέρ αυτών των εκλογών.
Αν κερδίσουν περί το 10%, θα καταστεί δυσκολότερο για τον Τσίπρα να σχηματίσει μια κυβέρνηση.
(Ποσοστό… Ποιος ξέρει;…)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης