Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Καθοριστικές και οι γενικές εκλογές της Ισπανίας για το θέμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Economist: Καθοριστικές και οι γενικές εκλογές της Ισπανίας για το θέμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας
Οι αυτονομιστές έχουν κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά συγκεντρώνουν λιγότερο από το 50% των ψήφων
Οι εκλογές της Καταλονίας εξελίχθηκαν σε έναν προσωπικό θρίαμβο για τον Arthur Mas, ηγέτη του κόμματος των αυτονομιστών «Μαζί για το ναι», παρά το γεγονός ότι για λίγο δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Βαρκελώνης.
Αλλά βάζοντας ένα τέλος στη διαμάχη ανάμεσα στο κεντροδεξιό και τα αριστερά κόμματα, αλλά κι ένα ποικίλο φάσμα ανεξάρτητων αυτονομιστών, ο Mas θα συνεχίσει να διοικεί την πλούσια περιφέρεια της βορειανατολικής Ισπανίας.
Αυτό είναι το εύκολο κομμάτι επισημαίνει, όμως, ο Economist, που υποστηρίζει ότι ο Mas ο οποίος έχει παρακολουθήσει την πορεία άλλων αποσχιστικών κινημάτων σε όλη την Ευρώπη, θα προσπαθήσει τώρα να ακολουθήσει αυτόν τον οδικό χάρτη προς την ανεξαρτησία.
Άλλωστε, είχε μετατρέψει αυτές τις εκλογές σε δημοψήφισμα για την απόσχιση της Καταλονίας από τη Γερμανία και με τη στήριξη του αριστερού κόμματος έχει μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 72 εδρών (62+10) σε σύνολο 135.
Αλλά με τον άνισο εκλογικό νόμο της Καταλονίας, που ευνοεί πιο αραιοκατοικημένες αγροτικές περιοχές, ο συνασπισμός του Mas έχει κερδίσει την πλειοψηφία με λιγότερο από το 50% των ψήφων.
Οπότε αν οι εκλογές θεωρηθούν σαν δημοψήφισμα, το «όχι» στην ανεξαρτησία της Καταλονίας συγκεντρώνει το 51,7%.
Κάτι που θα κάνει πιο πολύπλοκη την κατάσταση για τον Mas αν ψάξει για διεθνή στήριξη.
Αναγκαστικά θα πρέπει να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τη Μαδρίτη που θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει τη μονομερή διακήρυξη της ανεξαρτησίας, η οποία έχει προγραμματιστεί για την άνοιξη του 2017.
Μεσολαβούν, όμως, και οι γενικές εκλογές πριν τον τέλος του έτους και μόνο τότε θα φανεί πώς σκοπεύει η Μαδρίτη να χειριστεί το θέμα.
Στον παρακάτω χάρτη είναι τα αποσχιστικά κινήματα σε όλη την Ευρώπη.



χώρας.

Embedded image permalink


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης