Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dijsselbloem (Eurogroup): Η Ευρώπη πρέπει να θωρακιστεί απέναντι στις κρίσεις

Dijsselbloem (Eurogroup): Η Ευρώπη πρέπει να θωρακιστεί απέναντι στις κρίσεις
Αυτό που χρειάζεται είναι λίγη περισσότερη αυτοπεποίθηση, σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup
Αν και η Ευρώπη έχει διανύσει πολύ δρόμο από την κορύφωση της οικονομικής κρίσης, η οποία τάραξε την περιοχή πριν από τρία χρόνια, έχει ακόμη αρκετό δρόμο για να «θωρακιστεί απέναντι στις κρίσεις», επισήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC.
«Αυτό που χρειάζεται είναι λίγη παραπάνω αυτοπεποίθηση», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «κατά καιρούς έχει ασκηθεί έντονη κριτική για τον τρόπο που λειτουργεί το ευρώ και η νομισματική ένωση, όμως από τότε που ξεκίνησε η νομισματική ενοποίηση έχουμε κάνει διορθώσεις, την ενδυναμώσαμε και έτσι εκτιμώ ότι αυτή τη στιγμή εισερχόμαστε σε μια νέα φάση».
Παράλληλα, επισήμανε ότι στην παρούσα φάση της Ευρωζώνης αυτό που έχει σημανσία είναι η σταθερότητα και η διεύρυνση των οικονομικών και πολιτικών προοπτικών, τη σημασία των οποίων κατέδειξε η μεταβλητότητα που επικράτησε το καλοκαίρι στην Ελλάδα πριν ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συμφωνήσει –έστω και απρόθυμα– στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
«Η Ευρώπη εξέρχεται της κρίσης, η ανάπτυξη έχει επιστρέψει σε όλες τις χώρες πλην μιας, ενώ επιταχύνεται και διευρύνεται», σημείωσε από τη Λίμα του Περού ο Jeroen Dijsselboem, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το στάδιο προκειμένου να θωρακιστούμε ακόμα περισσότερο έναντι των κρίσεων».
Για να το πετύχουμε αυτό, επισήμανε, «πρέπει να επεκτείνουμε και να ολοκληρώσουμε την τραπεζική ενοποίηση, να δημιουργήσουμε μια ένωση κεφαλαιαγορών που θα διαφοροποιεί τον τρόπο χρηματοδότησης των οικονομιών, αλλά και να προωθήσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν ακόμη πιο ανταγωνιστική την οικονομία μας».
«Έτσι, για την Ευρώπη, είναι θέμα να δημιουργηθεί περισσότερη ανάπτυξη, ενίσχυσης της δυναμικής ανάπτυξης και διασφάλιση ότι θα καταστεί περισσότερο θωρακισμένη έναντι των κρίσεων», πρόσθεσε.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το CNBC, ο επικεφαλής του Eurogroup εμφανίστηκε αισιόδοξος, επισημαίνοντας ότι οι τρέχοντες ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρώπη «αψήφησαν τους απαισιόδοξους» και ότι πολλές χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ολλανδία και οι χώρες της Βαλτικής βιώνουν ισχυρά επίπεδα ανάπτυξης.
«Πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία, να ανοίξουν οι αγορές, να διασφαλίσουμε ότι είναι ευκολότερο για τον κόσμο να ξεκινήσει μια επιχείρηση και να χρηματοδοτηθεί», επισήμανε και κατέληξε ότι «αν αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα μικρά διαρθρωτικά θέματα στην οικονομία μας, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να ενισχύσουμε τη δυναμική ανάπτυξης κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης