Τελευταία Νέα
Διεθνή

Business Insider: Οι κυρώσεις για το πετρέλαιο του Ιράν μπορεί να αρθούν έως τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου

Business Insider: Οι κυρώσεις για το πετρέλαιο του Ιράν μπορεί να αρθούν έως τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου
Η καταστροφή του πυρηνικού αντιδραστήρα από την Τεχεράνη ανοίγει το δρόμο για επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου στις αγορές
Το διεθνές επεισόδιο με τη σύλληψη ανδρών του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού από τις δυνάμεις του Ιράν έληξε αρκετά ήρεμα και γρήγορα.
Οι 10 αμερικανοί πιάστηκαν από τον Επαναστατική Φρουρά του Ιράν στις 12 Ιανουαρίου όταν μπήκαν στα εθνικά ύδατα της Τεχεράνης, λόγω τεχνικού προβλήματος στα πλοία τους.
Έπειτα από μία γρήγορη έρευνα, το Ιράν απελευθέρωσε τους αμερικανούς, ικανοποιημένο με την εξήγηση ότι η παραβίαση ήταν ακούσια.
Η απελευθέρωση μείωσε την ένταση με τις ΗΠΑ.
Αυτό επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το Business Insider, αναλύοντας τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την έξοδο του Ιράν από τη διεθνή απομόνωση.
Συνεχίζοντας, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο αμερικανός ΥΠΕΞ, John Kerry, μίλησε με τον Ιρανό ομόλογό του την Πέμπτη για να λύσουν το θέμα, σε μία συζήτηση μεταξύ δύο αξιωματούχων που θα ήταν αδιανόητη πριν από λίγα χρόνια, όταν οι δύο χώρες δεν είχαν καμία επαφή.
Βεβαίως, η στιγμή του γεγονότος είναι κρίσιμη.
Βρισκόμαστε μόλις λίγες ημέρες πριν από την «Ημέρα Εφαρμογής», την πολυαναμενόμενη για την Τεχεράνη ημέρα που οι διεθνείς κυρώσεις θα αρθούν, έπειτα από τη συμφωνία του Ιουλίου 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν.
Το Ιράν ανακοίνωσε στις 11 Ιανουαρίου ότι αφαίρεσε τον πυρήνα του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Αράκ και το γέμισε με τσιμέντο, ένα προαπαιτούμενο της συμφωνίας του 2015.
Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν πολλά ρεπορτάζ στα διεθνή μέσα τα οποία αναφέρουν ότι η «Ημέρα Εφαρμογής» θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμη και πριν το άνοιγμα των αγορών την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για το Ιράν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Αυτό είναι το τελευταίο εμπόδιο προτού η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ άρουν το καθεστώς κυρώσεων.
Η άρση των κυρώσεων θα επιτρέψει στις αγορές να ξεκινήσει και πάλι να εξάγει πετρέλαιο ελεύθερα, κάτι το οποίο μπορεί να επιτείνει τις ανησυχίες για την υπερπροσφορά πετρελαίου.
Οι επιπλέον ποσότητες από το Ιράν θα έχουν επιπτώσεις για τις τιμές του αργού, αν και οι παρενέργειες από την επιστροφή του Ιράν στην παραγωγή είναι πιθανόν να έχει ήδη υπολογιστεί σε κάποιο βαθμό από τις αγορές.
Το Ιράν έχει δεσμευθεί να προχωρήσει άμεσα σε εξαγωγές 500.000 βαρελιών την ημέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης