Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Το Ιράν αύξησε ήδη κατά 500 χιλ. βαρέλια ημερησίως την παραγωγή πετρελαίου - Οι Lloyd's ασφαλίζουν τα φορτία του

FT: Το Ιράν αύξησε ήδη κατά 500 χιλ. βαρέλια ημερησίως την παραγωγή πετρελαίου - Οι Lloyd's ασφαλίζουν τα φορτία του
Οι Lloyd's του Λονδίνου ανακοίνωσαν ότι πλέον τους επιτρέπεται εκ νέου να παρέχουν ασφαλιστική κάλυψη μεταφοράς ιρανικού πετρελαίου
Εντολή για άμεση αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως έδωσε η κυβέρνηση του Ιράν στα διυλιστήρια της χώρας μετά την άρση των κυρώσεων κατά τη χώρας από τη Δύση, ανακοινώνοντας με τον πλέον επίσημο τρόπο αυτό που διέβλεπαν οι διεθνείς αγορές εδώ και μήνες, σηματοδοτώντας μια νέα ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την αγορά του «μαύρου χρυσού».
Σε άρθρο της, η βρετανική εφημερίδα Financial Times αναφέρει ότι η κίνηση του Ιράν προκάλεσε άμεσα αντιδράσεις και προειδοποιήσεις από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του διεθνούς πετρελαϊκού καρτέλ OPEC, ότι με την αύξηση της παραγωγής του, το Ιράν διακινδυνεύει την επίμηκυνση της διάρκειας της μεγαλύτερης υποχώρησης στην τιμή του πετρελαίου την τελευταία δεκαετία.

ft brent 12m 18jan2016

Όμως αυτό, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί «ατομική» ευθύνη του Ιράν, όταν ο OPEC - ιδιαίτερα ο μεγαλύτερος παραγωγός του, η Σαουδική Αραβία, «ορκισμένος εχθρός» του Ιράν - συμβάλλει τα μέγιστα στην υπερπροσφορά πετρελαίου.
Στους τελευταίους 18 μήνες, οι τιμές του πετρελαίου έχουν βυθιστεί κατά 75%, καθώς οι μεγαλύτεροι παραγωγοί «μαύρου χρυσού» στον πλανήτη δεν δέχονται να περιορίσουν την παραγωγή τους - τροφοδοτώντας έναν φαύλο αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο κρατικών ελλειμμάτων και ανάγκης διατήρησης της παραγωγής - με αποτέλεσμα τόσο η προσφορά, όσο και τα αποθέματα πετρελαίου να έχουν ανέλθει σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του επικεφαλής της Εταιρείας Πετρελαίου του Ιράν (INO), Rokneddin Javadi, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» θα παραμείνουν κάτω από τα 30 δολάρια ΗΠΑ το βαρέλι, «εκτός αν επιτευχθεί μια λογική συναίνεση στον τρόπο διαχείρισης της αγοράς πετρελαίου», μια έμμεση αναφορά στην επιθετική πολιτική υπερπροσφοράς που ακολουθεί η Σαουδική Αραβία.
Η επιβολή των κυρώσεων της Δύσης κατά του Ιράν προκάλεσαν τη μείωση των εξαγωγών του από περίπου 2,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2011, σε περίπου 1 εκατ. βαρέλια.
Επικαλούμενοι δορυφορικά στοιχεία, οι FT επεσήμαναν ότι κανένα από τα 25 κρατικά υπερ-τάνκερ (VLCC) που διαθέτει το Ιράν - έμφορτα πετρελαίου από ημέρες - δεν έχει ακόμα σαλπάρει προς εξαγωγικό προορισμό, ευρισκόμενα ακόμα στα χωρικά του ύδατα.
Πάντως, παρά την άρση των κυρώσεων, οι τράπεζες και κάθε χρηματο-πιστωτικό ίδρυμα στις ΗΠΑ ακόμα απαγορεύεται να επεξεργάζονται πληρωμές που σχετίζονται με ιρανικό πετρέλαιο.
Από την πλευρά τους, οι Lloyd's του Λονδίνου ανακοίνωσαν ότι πλέον τους επιτρέπεται εκ νέου να παρέχουν ασφαλιστική κάλυψη μεταφοράς ιρανικού πετρελαίου.
Κεφάλαια διαχείρισης επενδυτικού κινδύνου (hedge funds) έχουν συσσωρεύσει τον μεγαλύτερο ιστορικά αριθμό επενδυτικών θέσεων πωλητού (short) σε δικαιώματα προαίρεσης (options) και συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) επί 200 εκατ. βαρελιών του πετρελαίου αναφοράς στις ΗΠΑ West Texas Intermediate (WTI), που αυξήθηκαν σε αριθμό κατά 15% την περασμένη εβδομάδα.
Οι θέσεις αυτές πρακτικά αποτελούν στοιχηματισμό υπέρ της περαιτέρω πτώσης στην τιμή του WTI, αποκαλύπτοντας την απαισιοδοξία που επικρατεί στη διεθνή αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης