Τελευταία Νέα
Διεθνή

Business Insider: Ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία βρίσκεται η πιο μίζερη χώρα του πλανήτη

Business Insider: Ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία βρίσκεται η πιο μίζερη χώρα του πλανήτη
Το 2016 θα είναι η χρονιά της Βενεζουέλας και όχι για καλό…
Η πιο μίζερη χώρα του πλανήτη βρίσκεται ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία, γράφει το αμερικανικό Business Insider, σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η Βενεζουέλα.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, «το 2016 φαίνεται ότι θα είναι η χρονιά της Βενεζουέλας», αλλά όχι για καλό.
«Εκτός και αν η Κίνα βγάλει άσσο από το μανίκι της ή η PDVSA {κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας} προχωρήσει σε swap ομολόγων, η χρεοκοπία έρχεται», υποστηρίζει ο Brian Dean της ACG Analytics, προσθέτοντας πως «η χρεοκοπία θα συντελεστεί εκτός αν υπάρξει κάποια πολιτική παρέμβαση… Μπορούν να πουλήσουν assets, αλλά δεν νομίζω ότι έχει μείνει κάποιο».
Το Business Insider τονίζει ότι οι προειδοποιήσεις για μια επικείμενη χρεοκοπία της Βενεζουέλας είναι πολύ «ηχηρές» την τελευταία εβδομάδα.
Σε σημείωμά της, η Bank of America Merrill Lynch (BAML) αναφέρει ότι αν η τιμή του πετρελαίου Brent πέσει κάτω από τα 25 δολάρια, τότε το ΑΕΠ της Βενεζουέλας θα διαμορφωνόταν στα 80 δισ. δολάρια, καθιστώντας το εξωτερικό χρέος της χώρας, ύψους 123 δισ. δολαρίων, αδύνατο να αποπληρωθεί.
«Σε μια τέτοια περίπτωση, η αναγκαστική αναδιάρθρωση του χρέους της Βενεζουέλας θα ήταν δύσκολο να αποφευχθεί», σημειώνει η BAML.
Μαύρη είναι η εικόνα για τη χώρα, σύμφωνα και με τον οικονομολόγο του Harvard, Ricardo Hausman.
Ειδικότερα, ο Hausman προειδοποίησε ότι μπορεί το 2015 να ήταν κακό, οι τιμές του πετρελαίου όμως θα καταστήσουν το 2016 ακόμα χειρότερο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό της οικονομικής καταστροφής και της ανθρωπιστικής κρίσης», όμοιας με ό,τι συνέβη το 2001 στην Αργεντινή.
Η καταστροφή για τη Βενεζουέλα φαίνεται, λοιπόν, να έχει κλειδώσει, το ερώτημα, όμως, είναι πότε αυτή θα συμβεί, σημειώνει το Business Insider.
Οι πιο απαισιόδοξοι στην αγορά κάνουν λόγο για χρεοκοπία της χώρας ακόμα και στα τέλη του τρέχοντος Φεβρουαρίου, όταν η κυβέρνηση θα κληθεί να αποπληρώσει χρέος 1,5 δισ. δολαρίων.
Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως ήδη η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας, με τη βοήθεια της Deutsche Bank, επιχειρεί να διασφαλίσει ρευστό σε αντάλλαγμα με μπάρες χρυσού από τα αποθέματά της.
Σημειώνεται ότι η χώρα έχει μόλις 15 δισ. δολάρια στην τράπεζα, με το 64% αυτών σε μορφή ράβδων χρυσού, οπότε ίσως και να τη γλιτώσει στο τέλος του μήνα.
Όμως μέσα στη χρονιά θα κληθεί ακόμα να καταβάλει 9,5 δισ. δολάρια…
Σύμφωνα με τον Dean της ACG Capital ο πιο επικίνδυνος μήνας θα είναι ο Οκτώβριος του 2016, καθώς «αν η χώρα καταφέρει να φτάσει ως τότε, τον Οκτώβριο θα χρεοκοπήσει».
Το Business Insider τονίζει, βέβαια, ότι και το 2014 όλοι εκτιμούσαν ότι η Βενεζουέλα βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας, ωστόσο κάθε φορά η χώρα τα καταφέρνει και αποπληρώνει τα ομόλογά της.
Άλλωστε, η Wall Street Journal έγραψε ότι το 2015 τα κρατικά ομόλογα της Βενεζουέλας απέφεραν κέρδη 17% στους επενδυτές που κατάφεραν να αντέξουν τη «βόλτα».

venezuelan cds skitch

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης