Τελευταία Νέα
Διεθνή

Liikanen (ΕΚΤ): Τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα

Liikanen (ΕΚΤ): Τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα
«Οι αποφάσεις της ΕΚΤ απόδειξη της δέσμευσής της να δράσει», σύμφωνα με τον Erkki Liikanen
Ότι τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα, στα οποία βρίσκονται μετά τις χθεσινές (10/3) αποφάσεις του ΔΣ της τράπεζας, υποστήριξε ο Erkki Liikanen, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της EKT και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας.
Οι δηλώσεις του Liikanen έρχονται σε σύμπνοια με τις δηλώσεις του Mario Draghi, στο πλαίσιο της χθεσινής ομιλίας του στην Φρανκφούρτη.
Ο φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης τόνισε, ωστόσο, πως η ικανότητα της ΕΚΤ να δρα δεν έχει σταματήσει.
Χαρακτήρισε, μάλιστα, τις χθεσινές αποφάσεις ως «απόδειξη της ισχυρής και μακροπρόθεσμης δέσμευσης της ΕΚΤ να δρα», ενώ προσέθεσε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δρα έως ότου ο πληθωρισμός αγγίξει ή προσεγγίσει τον στόχο του 2%.
Στις δηλώσεις αυτές προχώρησε ο Liikanen, μιλώντας στη φινλανδική τηλεόραση.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, Πέμπτη 10 Μαρτίου, η ΕΚΤ αποφάσισε τη μείωση του βασικού επιτοκίου της από το 0,05% στο 0%, αύξηση του ποσού του QE από τα 60 δισ. ευρώ μηνιαίως στα 80 δισ. ευρώ, καθώς και να συμπεριλάβει και εταιρικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς μετοχών της.
Επίσης, η ΕΚΤ μείωσε ακόμη περισσότερο το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης, από το -0,30% στο -0,40%, στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδο, προκειμένου να πιέσει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε δανειοδοτήσεις, ενώ μείωσε στο 0,25% από το 0,30% το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης.
Επιπλέον, ανακοίνωσε μια νέα σειρά TLTRO (δάνεια ρευστότητας προς τις τράπεζες με πολύ μεγάλο βάθος χρόνου), η διάρκεια καθενός εκ των οποίων θα είναι τέσσερα χρόνια με αρχή τον Ιούνιο του 2016.
Το επιτόκιο αυτών των δανείων θα μπορεί να μειωθεί έως το -0,40% και το τελευταίο εξ αυτών θα λάβει χώρα τον Μάρτιο του 2017.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης