Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Το δράμα του ελληνικού χρέους φτάνει (ίσως) στο τέλος του

Politico: Το δράμα του ελληνικού χρέους φτάνει (ίσως) στο τέλος του
Στην Ελλάδα πολλοί ελπίζουν ότι μια πολιτική συμφωνία σχετικά με το πακέτο διάσωσης θα βάλει τη χώρα σε μια περίοδο ομαλότητας
Έπειτα από επτά χρόνια κρίσης, η Ελλάδα μπορεί τελικά να είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα στο πιο σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας της ευρωζώνης, σχολιάζει το Politico ενόψει του Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Η οικονομική δραστηριότητα είναι έτοιμη να επιταχυνθεί και μεταξύ των πολιτικών και των επιχειρηματιών της Ελλάδας, επικρατεί ένα κλίμα αισιοδοξίας.
Ωστόσο, η Αθήνα και οι δανειστές της πρέπει να επιταχύνουν τους ρυθμούς τους στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, καθώς για την ελληνική οικονομία, οποιαδήποτε ανατροπή της τελευταίας στιγμής μπορεί να σημαίνει ότι ο εφιάλτης θα συνεχιστεί.
«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή» δήλωσε στο Politico ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
«Είμαι περισσότερο αισιόδοξος τώρα, αλλά... επιφυλακτικά αισιόδοξος, δεδομένων των λαθών που έχουν γίνει στο παρελθόν τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από τους πιστωτές της Ελλάδας» επεσήμανε ο ίδιος.
Παράλληλα, το Politico αναφέρεται και στην ψήφιση των μέτρων στο ελληνικό κοινοβούλιο ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
«Οι Έλληνες ελπίζουν ότι αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για μια συμφωνία σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους και μεγαλύτερη δημοσιονομική ελευθερία, βάζοντας επιτέλους τη χώρα σε ένα δρόμο προς την κανονικότητα - ακόμα κι όταν οι εργαζόμενοι στις μεταφορές, οι γιατροί και οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιτίθενται στην περαιτέρω λιτότητα συμμετέχοντας στη γενική απεργία την Τετάρτη (17/5/2017)» σχολιάζει το Politico.

Οι δανειστές διαφωνούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Παρ' όλο, όμως, που η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλους τους στόχους της μέχρι στιγμής, οι πιστωτές συνεχίζουν να διαφωνούν όσον αφορά στην πιο ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους.
«Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος δανειστές της Αθήνας, αντιτίθεται σθεναρά, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει (για την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους) και απειλεί με αποχώρηση (από το πρόγραμμα)» σχολιάζεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι περισσότερο κοντά από ποτέ, στην επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό χρέος.
Λίγες μέρες αργότερα, οι πιστωτές της Ελλάδας συζήτησαν το θέμα στο περιθώριο της συνάντησης του G7.
Ωστόσο, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, και ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Wolfgang Schaeuble δεν θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το αδιέξοδο.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα το πρόβλημα είναι ένα: οι επερχόμενες εκλογές στη Γερμανία και την Αυστρία -όπου υπάρχουν φόβοι για άνοδο της ακροδεξιάς- κάνουν οποιεσδήποτε πρόσθετες παραχωρήσεις στην Ελλάδα πολιτικά δύσκολες.

«Θάνατος» η αβεβαιότητα

Σύμφωνα με τον Ηλία Κικίλια του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, η αβεβαιότητα είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα.
«Εάν η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, όπως και οι δανειστές, προσφέρουν μια περίοδο σταθερότητας, τότε όλες οι συνθήκες να πληρούνται ώστε η ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται κατά 2% με 3% ετησίως τα επόμενα χρόνια» επισημαίνει ο ίδιος.
Παράλληλα, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να επεκταθεί με ταχύτερο ρυθμό το 2017.
«Η Ελλάδα αλλάζει ρυθμό», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι οι ξένοι επενδυτές χτύπησαν την πόρτα του από το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους.
«Μπορώ να δω μια τεράστια ανάκαμψη εδώ» επεσήμανε επίσης.
Παράλληλα, σύμφωνα με το Politico, είναι σημαντικό ότι οι τράπεζες λένε πως βρίσκονται σε πολύ ισχυρότερη θέση για να χορηγήσουν δάνεια σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.
«Δεν θα είναι οι τράπεζες που θα κρατήσουν πίσω την ανάκαμψη» δήλωσε ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρόεδρος της Attica Bank.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης