Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν

Ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν
Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν εντός 72 ωρών
Η καταμέτρηση των ψήφων του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν ξεκίνησε, έπειτα από τη λήξη της διαδικασίας στις 19:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, όπως ανακοίνωσε η εποπτική επιτροπή.
Το 78% των 5,2 εκατομμυρίων εκλογέων με δικαίωμα ψήφου συμμετείχε στη διαδικασία όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Rudaw TV, επικαλούμενο την επιτροπή.
Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν εντός 72 ωρών.
Οι ψηφοφόροι καλούνταν να απαντήσουν «ναι» ή «όχι» στο μοναδικό ερώτημα που αναγραφόταν στο ψηφοδέλτιο στα κουρδικά, τα τούρκικα, τα αραβικά και τα ασσυριακά: «Επιθυμείτε η περιφέρεια του Κουρδιστάν και οι κουρδικές περιοχές εκτός αυτής να γίνουν ένα ανεξάρτητο κράτος;»
Οι κουρδικές δυνάμεις ελέγχουν πλήρως την επαρχία Κιρκούκ- καθώς και άλλες αμφισβητούμενες περιοχές - από το καλοκαίρι του 2014, όταν το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε πολλά τμήματα του Ιράκ.
Εκτός από το γεγονός ότι φιλοξενεί μεγάλο μέρος των αποθεμάτων του πετρελαίου του Ιράκ, το βόρειο τμήμα της χώρας αποτελεί μέρος του Κουρδιστάν, το ανεπίσημο αλλά αιώνιο "σπίτι" του κουρδικού λαού.
Οι Κούρδοι έχουν από καιρό αναζητήσει τη δημιουργία του δικού τους κράτος και άρχισαν να πιστεύουν ότι ήταν πολύ κοντά στο στόχο τους όταν τα αμερικανικά στρατεύματα ανέτρεψαν την ιρακινή κυβέρνηση του Saddam Hussein το 2003.
Τόσο τα ιρακινά κυβερνητικά στρατεύματα όσο και οι δυνάμεις της κουρδικής πολιτοφυλακής πολέμησαν κατά του ISIS εκδιώκοντάς το από το Ιράκ, αλλά τώρα έχει ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ της Βαγδάτης και των Κούρδων για το ποιος θα πρέπει να διεκδικήσει τα... λάφυρα.
Το δημοψήφισμα βρίσκει αντίθετη τη Βαγδάτη, με τον Πρωθυπουργό Haider al-Abadi να περιγράφει το δημοψήφισμα ως "αντισυνταγματικό και παράνομο".
Ο κούρδος ηγέτης του Ιράκ, Massoud Barzani, απέρριψε την ιδέα ότι το δημοψήφισμα θέτει σε κίνδυνο την ταυτότητα του έθνους και δεσμεύθηκε να προχωρήσει στο δημοψήφισμα.


Η περιφερειακή ένταση θα μπορούσε να προκαλέσει συγκρούσεις

Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια Κούρδοι εκτιμάται ότι ζουν στο Ιράκ -περίπου στο 20% του συνολικού πληθυσμού- οι περισσότεροι βρίσκονται στη βόρεια περιφέρεια της χώρας.
Με τα 5 εκατομμύρια Κούρδων που έχουν δικαίωμα ψήφου και το όνειρο της ανεξαρτησίας να είναι κοντά, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θεωρείται δεδομένο
Οι Κούρδοι πιέζουν για ένα ανεξάρτητο κράτος, τουλάχιστον από το τέλος του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι αποικιακές δυνάμεις διαιρέσαν τη Μέση Ανατολή, αφήνοντας τους Κούρδους σε μεγάλο βαθμό στο Ιράκ, το Ιράν, την Τουρκία και τη βορειοανατολική Συρία.
Οι δυτικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, αντιτίθενται στο δημοψήφισμα, υποστηρίζοντας ότι θα υπονομεύσει τον αγώνα κατά του ISIS και θα αυξήσει τις εντάσεις με τη Βαγδάτη.
Το δημοψήφισμα έχει όμως την υποστήριξη του Ισραήλ, το οποίο θεωρεί τους Κούρδους ως αντίβαρο ενάντια στο Ιράν και στα αραβικά έθνη.
Οι ΗΠΑ αντιτίθενται επίσης στο δημοψήφισμα, αν και οι Κούρδοι ήταν ένας κρίσιμος σύμμαχος για τις ΗΠΑ τουλάχιστον στον πόλεμο του Ιράκ.
Αντίθετοι στο δημοψήφισμα είναι και οι γείτονες του Ιράκ.
Η Τουρκία, η Συρία και το Ιράν είναι όλοι ενάντια στο δημοψήφισμα, καθώς φοβούνται ότι θα αποτελέσει προπομπό και για τους Κούρδους που ζουν στις χώρες τους
Ο Michael Stephens, ερευνητής στο think tank Royal United Services Institute, υποστήριξε ότι οι σχέσεις του Ιράκ με τις γειτονικές χώρες θα περιπλακούν σε σημαντικό βαθμό αμέσως μετά το αμφισβητούμενο δημοψήφισμα.
"Νομίζω ότι η αστάθεια που θα προκαλέσει το δημοψήφισμα θα αυξήσεις τις εντάσεις και ενδεχομένως να προκαλέσει συγκρούσεις", ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης