Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόσο κοντά είναι η Καταλονία στη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της;

Πόσο κοντά είναι η Καταλονία στη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της;
Πολιτικοί αναλυτές και οικονομολόγοι παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα την αντίδραση της Μαδρίτης
Κλιμακώνεται η κρίσηστην Ισπανία, με την Καταλονία να διαμηνύει ότι οδεύει ολοταχώς προς τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, μετά το απαγορευμένο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, το οποίο σημαδεύτηκε από τη βίαιη καταστολή των ισπανικών δυνάμεων ασφαλείας.
Η κυβέρνηση του Mariano Rajoy, αντί να προσπαθεί για την εξομάλυνση της κρίσης, ρίχνει λάδι στη φωτιά με την αδιαλλαξία της.
Την ίδια ώρα, το διάγγελμα του βασιλιά Φίλιππου, ο οποίος κατηγόρησε την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας ότι ενήργησε εκτός νόμου με το δημοψήφισμα, όχι μόνο δεν εκτόνωσε την πρωτοφανή πολιτική κρίση της Ισπανίας αλλά επιδείνωσε ακόμα περισσότερο τα πράγματα.
Του διαγγέλματος του Ισπανού βασιλιά ακολούθησε συνέντευξη του εθνικιστή κυβερνήτη της Καταλονίας, C. Puigdemont, ο οποίος υποστήριξε ότι η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας είναι θέμα ημερών.
«Η κυβέρνηση μου θα δράσει είτε στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης» δήλωσε ο Puigdemont, ο οποίος ερωτηθείς τι θα κάνει εάν η ισπανική κυβέρνηση επέμβει και πάρει τον έλεγχο της κυβέρνησης της Καταλονίας, τόνισε ότι αυτή θα ήταν μια λάθος κίνηση που θα άλλαζε τα πάντα».
Όπως είπε ο Puigdemont αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία επαφή με την ισπανική κυβέρνηση ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του με τη θέση της ΕΕ ότι τα όσα εκτυλίχθηκαν στην Καταλονία είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.
Μολονότι ο Καταλανός κυβερνήτης είχε δηλώσει την πρόθεσή του να καθίσει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Μαδρίτη, χωρίς όρους, το διάγγελμα του βασιλιά κλιμάκωσε την ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Όπως σχολιάζει το CNBC, ο Puigdemont με τις τελευταίες του δηλώσεις πετάει το γάντι στη Μαδρίτη, προκειμένου να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αποφευχθεί η χειροτερη συνταγματική κρίση στην πρόσφατη ιστορία της Ισπανίας.

Τελευταίο χαρτί του Rajoy το αμφιλεγόμενο άρθρο 155

Η Μαδρίτη έχει απειλήσει την Καταλονία με ενεργοποίηση του αμφιλεγόμενου άρθρου 155.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σκληρό άρθρο, το οποίο αποτελεί το τελευταία μέσο πίεσης που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Το άρθρο 155 προβλέπει την αναστολή των εξουσιών για τις αυτόνομες περιφέρειες για λόγους εθνικού συμφέροντος.
Στην περίπτωση ενεργοποίησης του άρθρου, θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στην Καταλονία.
Η κυβέρνηση Rajoy θα μπορούσε να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου, προκειμένου να προλάβει την μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλονία.
Ωστόσο παρά την κλιμάκωση της κρίσης, διεθνείς αναλυτές εξακολουθούν να εκφράζουν την πεποίθηση ότι η κρίση θα αποκλιμακωθεί χωρίς να φτάσει στα άκρα, καθώς ενδεχόμενη απόσχιση της Καταλονίας δεν συμφέρει καμία πλευρά, τόσο για εθνικούς όσο και για οικονομικούς λόγους.
Πολιτικοί αναλυτές και οικονομολόγοι παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα την αντίδραση της Μαδρίτης τις επόμενες ημέρες, ενώ τονίζουν ότι οι λανθασμένοι χειρισμοί της κυβέρνησης Rajoy,  απλώς ενίσχυσαν τις αποσχιστικές τάσεις στην Καταλονία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης