Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η δύσκολη αποστολή του Le Maire στο Βερολίνο για την ηγεσία στο Eurogroup - Στο «παζάρι» η προεδρία στην ΕΚΤ

Η δύσκολη αποστολή του Le Maire στο Βερολίνο για την ηγεσία στο Eurogroup - Στο «παζάρι» η προεδρία στην  ΕΚΤ
Πρόκειται να έχει συναντήσεις με Γερμανούς αξιωματούχους στις οποίες θα διαπιστωθεί το κατά πόσο έχει το «πράσινο φως» του γερμανικού παράγοντα για την προεδρία του Eurogroup.
Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Bruno Le Maire στο Βερολίνο.
Πρόκειται να έχει συναντήσεις με Γερμανούς αξιωματούχους στις οποίες θα διαπιστωθεί το κατά πόσο έχει το «πράσινο φως» του γερμανικού παράγοντα για την προεδρία του Eurogroup. 
Γάλλοι και Γερμανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ο Le Maire θα βρεθεί στο Βερολίνο την Τετάρτη (8/11)/2017,  όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Peter Altmaier, στενό σύμμαχο της Γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel.
Ο Le Maire αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον Christian Lindner, αρχηγό των φιλελεύθερων δημοκρατών (FDP), και τον Cem Oezdemir, συναρχηγό του κόμματος των Πρασίνων.
Και οι δύο συζητούν με τους Χριστιανοδημοκράτες της Merkel για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης συνασπισμού.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron έχει καταστήσει τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης κεντρικό στόχο της πενταετούς προεδρίας του.
Ωστόσο οι αλλαγές αυτές θα απαιτήσουν την υποστήριξη της Merkel και της νέας κυβέρνησής της, η οποία δεν αναμένεται να σχηματιστεί πριν από τα Χριστούγεννα.
Υπενθυμίζεται ότι, ο Lindner έχει επικρίνει την ιδέα του Macron για τη δημιουργία ενός ενιαίο προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη.
Ενώ η επίσκεψη Le Maire - η πρώτη του στο Βερολίνο μετά τις γερμανικές εκλογές (24/9) - αφορά στην ενίσχυση των επαφών με πιθανά μέλη της νέας κυβέρνησης, οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι θα ήταν επίσης μια ευκαιρία να εκφραστεί η γερμανική θέση για την εκλογή του προέδρου του Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου 2017
Από τη δημιουργία του το 2005, το Eurogroup, στο οποίο συμμετέχουν οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, είχε μόνο δύο προέδρους: τον Jean-Claude Juncker  από το Λουξεμβούργο ο οποίος υπηρέτησε από το 2005 έως το 2013 και τον πρώην υπουργό οικονομικών της Ολλανδίας Jeroen Dijsselbloem που αποχωρεί τον Ιανουάριο 2018.
Η θέση αυτή περιλαμβάνει την προεδρία μηνιαίων συνεδριάσεων και την πολιτική  κατεύθυνση γύρω από την οικονομική και νομισματική ένωση, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης ότι όλα τα κράτη μέλη θα τηρήσουν αυστηρούς στόχους όσον αφορά στα ελλείμματα και το χρέος.

Φιλόδοξος ο Le Maire αλλά υπάρχουν δυσκολίες

Ο 48χρονος Le Maire θεωρείται φιλόδοξος και ικανός να ηγηθεί της ομάδας.
Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης είναι επιφυλακτικοί για το γεγονός ότι η προεδρία καταλήγει στα χέρια είτε της Γερμανίας, είτε της Γαλλίας, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στη νομισματική ένωση και ήδη κυρίαρχων δυνάμεων στη χάραξη πολιτικής.
Μια περαιτέρω δυσκολία για τον Le Maire είναι τα πενιχρά αποτελέσματα της Γαλλίας  στην επίτευξη των στόχων  για το έλλειμμα κατά την τελευταία δεκαετία.
Οι Γερμανοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν τον Le Maire, αλλά προσανατολίζονται περισσότερο σε μία μικρότερη χώρα.
Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, τις οποίες επικαλείται το Reuters, πιθανές εναλλακτικές λύσεις είναι ο Pierre Gramegna υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου και ο Peter Kazimir από τη Σλοβακία.
Στο τραπέζι έπεσε και η ιδέα επέκταση της θητείας του Dijsselbloem, που θεωρείται στενός σύμμαχος του Βερολίνου, παρόλο που δεν είναι μέλος της νέας ολλανδικής κυβέρνησης.
«Είναι ακόμα αρκετά ασαφές ποιος θα την αναλάβει», δήλωσε Γερμανός αξιωματούχος όταν ρωτήθηκε για την προεδρία του Eurogroup.
«Σε αυτό το στάδιο δεν φαίνεται να είναι ένας υποψήφιος που όλοι συσπειρώνονται πίσω. Δεν υπάρχει κανένας τέτοιος υποψήφιος» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της Eurogroup θα επιλεγεί στις 4 Δεκεμβρίου 2017 ενώ οι υποψηφιότητες υποβάλλονται έως τα μέσα Νοεμβρίου.
«Δεν είναι κάτι οριστικό», δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος για μία «απόρριψη» της υποψηφιότητας του Le Maire.

«Παζάρι» για την ΕΚΤ

Οι συνομιλίες στο Βερολίνο την Τετάρτη (8/11) θα μπορούσαν να είναι αποφασιστικής σημασίας για να καθοριστεί και στηριχθεί η υποψηφιότητά του για το Eurogroup.
Εάν ο Le Maire επιτύχει στην αποστολή του αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις σε άλλες κορυφαίες θέσεις  στην Ευρωζώνη.
Ο Mario Draghi θα τερματίσει τη θητεία του ως πρόεδρος ης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις 31 Οκτωβρίου 2019 και ο Γερμανός Jens Weidmann αναφέρεται ήδη ως δυνητικός διάδοχος, εκτιμά το Reuters.
Σύμφωνα με αναλυτές  εάν οι Γάλλοι εξασφαλίσουν την προεδρία του Eurogroup, ίσως είναι πιο δύσκολο για αυτούς να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε έναν Γερμανό υποψήφιο που αναλαμβάνει την ΕΚΤ.
Ωστόσο, όπως είπε ανέφερε ανώτατος Γάλλος αξιωματούχος στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο Weidmann στο τιμόνι της ΕΚΤ «θα αποτελούσε πρόβλημα για πολλές χώρες, όχι μόνο για τη Γαλλία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης