Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αιματηρές διαδηλώσεις στο Ιράν κατά του Rouhani, στους 22 οι νεκροί - Ανησυχεί η διεθνής κοινότητα

tags :
Αιματηρές διαδηλώσεις στο Ιράν κατά του Rouhani, στους 22 οι νεκροί - Ανησυχεί η διεθνής κοινότητα
Οι πρώτες διαμαρτυρίες είχαν στόχο να αποδυναμώσουν την κυβέρνηση, αλλά έχουν και τη δυναμική να δημιουργήσουν ένα μαζικό ανεξέλεγκτο κίνημα
(upd 1) Στους 22 ανέρχεται ο αριθμός των διαδηλωτών που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράν, με τη διεθνή κοινότητα να εκφράζει την ανησυχία της για τις εξελίξεις.
Οι πορείες διαμαρτυρίας και τα επεισόδια συνεχίστηκαν για τέταρτη ημέρα σε διάφορες πόλεις της χώρας με τους διαδηλωτές να φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα.
Οι απόψεις για τα βαθύτερα αίτια των κινητοποιήσεων διίστανται, αναφέρει η Deutsche Welle.
Ενώ οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη βάζοντας καταρχήν στο στόχαστρο την οικονομική και εξωτερική πολιτική της χώρας, το Σαββατοκύριακο στράφηκαν κατά της κυβέρνησης και του καθεστώτος εν γένει.
Διαμαρτύρονται οι πολίτες εντέλει κατά της ακρίβειας και της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης του προέδρου Rouhani ή πρόκειται για ένα γενικότερο κύμα διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος;

Προς μαζικές διαδηλώσεις;

«Πιστεύω ότι είναι και τα δυο», σχολιάζει πολιτικός επιστήμονας στην Τεχεράνη που λόγω των γεγονότων δεν θέλει να αποκαλύψει το όνομά του.
Ο ίδιος συμμερίζεται την άποψη του αντιπροέδρου της χώρας που ισχυρίστηκε ότι οι πρώτες διαμαρτυρίες είχαν μεν στόχο να αποδυναμώσουν την κυβέρνηση, εντούτοις έχουν τη δυναμική να δημιουργήσουν ένα μαζικό ανεξέλεγκτο κίνημα.
«Και ακριβώς αυτό συνέβη», λέει ο ειδικός.
Ο ίδιος ο Hassan Rouhani φαίνεται έτοιμος να ακούσει την κριτική που ασκείται.
Σε μια ελεύθερη χώρα οι πολίτες έχουν την ελευθερία της έκφρασης, αρκεί αυτή να μην συνοδεύεται από πράξεις βίας και καταστροφή δημόσιας περιουσίας, όπως είπε.
Οι πολίτες όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν επικρίνουν μόνον την οικονομική πολιτική αλλά και την πολιτική αδιαφάνεια.
Κατά τον ίδιο αυτό αφορά το πολιτικό σύστημα της χώρας: αν και πρόεδρος ο ίδιος δεν έχει την εξουσία να υλοποιήσει πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που θέλει, καθώς αυτές μπλοκάρονται από άλλα όργανα.
Τα τελευταία ελέγχονται συνήθως από σκληροπυρηνικούς οι οποίοι είναι κατά των μεταρρυθμίσεων του Rouhani.
Πολλοί ιρανοί ειδικοί συμφωνούν με αυτή την ανάγνωση: οι διαμαρτυρίες των πολιτών δε στρέφονται μόνον κατά της οικονομικής πολιτικής αλλά επίσης, και κυρίως, κατά του καθεστώτος.

Το «προφίλ» των διαδηλωτών

Εάν εξετάσει κάποιος τα συνθήματα κατανοεί ότι υπάρχουν αρκετές ομάδες που διαδηλώνουν και αυτή τη στιγμή δεν έχει «εμφανιστεί» κάποιος ηγέτης που θα τις συγκεντρώσει υπό ένα κοινό σκοπό.
Οι διαδηλωτές είναι κυρίως φτωχοί και άνεργοι πολίτες οι οποίοι με δυσκολία κατορθώνουν να επιβιώσουν τόσο αυτοί όσο και οι οικογένειές τους, όπως αναφέρει το BBC.
Σύμφωνα με τη μονάδα του βρετανικού δικτύου BBC Persian Investigation ο μέσος Ιρανός είναι σήμερα κατά 15% φτωχότερος απ' ότι ήταν πριν από μία 10ετία, ενώ η κατανάλωση βασικών προϊόντων όπως το ψωμί, το γάλα και το κόκκινο κρέας έχει μειωθεί από 30% έως και 50%.
Η επίσημη ανεργία φθάνει στο 12,4%, αλλά σε ορισμένες περιοχές της χώρας ξεπερνά το 60%, σύμφωνα με στοιχεία του ιρανικού υπουργείου Εσωτερικών.
Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί οι νέοι άνθρωποι, που αποτελούν και την πλειοψηφία του πληθυσμού, καθώς άνω του 50% του πληθυσμού έχει ηλικία μικρότερη των 30 ετών.
Ο Rouhani, ο οποίος εκλέχθηκε εκ νέου τον Μάιο 2017, είχε υποσχεθεί ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα θα οδηγούσε σε αναγέννηση της οικονομίας.
Όμως αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει ή συμβαίνε με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και μάλιστα για πολίτες οι οποίοι έχουν βρεθεί εδώ και αρκετά χρόνια αντιμέτωποι με την λιτότητα.

Μεσανατολικό και εξωτερική πολιτική

Στο επίκεντρο των διαμαρτυριών βρέθηκε αυτή τη φορά και η ιρανική πολιτική στο Μεσανατολικό.
Πολλοί Ιρανοί δεν φαίνεται να δείχνουν πλέον κατανόηση για την επί της αρχής εχθρική πολιτική της Τεχεράνης έναντι του Ισραήλ, ούτε για την άνευ όρων στήριξη αραβικών κρατών και εθνοτήτων, όπως της Παλαιστίνης, της Συρίας και του Λιβάνου.
Τα χρήματα που δαπανώνται για τη στήριξη των εν λόγω χωρών θα πρέπει να επενδυθούν στο ίδιο το Ιράν, φώναζαν το Σαββατοκύριακο διαδηλωτές.
Πολλοί φαίνεται να αμφισβητούν πλέον ανοιχτά ακόμη και την «παραδοσιακή» εχθρότητα προς τις ΗΠΑ.
Όπως πάντα η Τεχεράνη προσπαθεί να υποβαθμίσει τις διαδηλώσεις ως «συνομωσία των εχθρών» του Ιράν.
«Μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επιχειρούν να δηλητηριάσουν τις σκέψεις των νέων μας», είπε ο Αγιατολάχ Μοβαχέντι Κερμάνι κατά την προσευχή της Παρασκευής.
Η λύση που πρότεινε ο ίδιος: να μπλοκαριστεί στο διαδίκτυο η πρόσβαση σε μη φιλικούς προς την κυβέρνησης ιστότοπους.

CNBC: Αποκαλυπτικός χάρτης για τις χειρότερες συγκρούσεις στο Ιράν

«Το γεωγραφικό μοτίβο των διαδηλώσεων είναι πολύ ενδιαφέρον» δήλωσε στο CNBC ο Torbjorn Soltvedt από τη Verisk Maplecroft.
Οι διαμαρτυρίες για την οικονομία και τη διαφθορά άρχισαν την Πέμπτη (28/12/2017) και έκτοτε επεκτείνονται με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή του τουλάχιστον 21 άτομα.
«Οι διαδηλώσεις έχουν όχι μόνο εξαπλωθεί γεωγραφικά αλλά και διευρύνθηκαν με σκοπό να ενσωματώσουν ένα ευρύ φάσμα του λαού…
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία τώρα ότι οι διαμαρτυρίες έχουν πλέον βγει εκτός ελέγχου.
Βασικά, οι διαμαρτυρίες είναι τώρα πλέον πέρα από τον έλεγχο οποιωνδήποτε πολιτικών φατριών ή κινημάτων» δήλωσε ο Soltvedt.

Παρακάτω απεικονίζεται ο χάρτης που δημοσίευσε το CNBC σχετικά με τις συγκρούσεις στο Ιράν.


«Οι διαμαρτυρίες δεν έχουν σαφώς καθορισμένες απαιτήσεις, καμία ηγεσία ή οργάνωση και είναι διάχυτες γύρω από το Ιράν» δήλωσε ο Cliff Kupchan, πρόεδρος της Eurasia Group.


Ali Khamenei (Ιράν): Οι εχθροί της Ισλαμικής Δημοκρατίας βρίσκονται πίσω από τις ταραχές

Τους «εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας» κατηγόρησε ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Ayatollah Ali Khamenei ότι προκαλούν ταραχές καθώς συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα.
"Τις τελευταίες μέρες, οι εχθροί του Ιράν χρησιμοποίησαν διαφορετικά μέσα περιλαμβανομένων μετρητών, όπλων, πολιτικής και ενός μηχανισμού αντικατασκοπείας για να προκαλέσουν ταραχές στην Ισλαμική Δημοκρατία", ανέφερεσε ανάρτησή του στην επίσημη ιστοσελίδα του.
Ο ίδιος είπε ότι θα απευθυνθεί στο έθνος σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα "όταν έρθει η κατάλληλη ώρα".
Η αστυνομία έχει συλλάβει περισσότερους από 450 διαδηλωτές στην πρωτεύουσα Τεχεράνη τις τελευταίες τρεις μέρες,  όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής περιφερειακός κυβερνήτης.
Διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα σε άλλες πόλεις του Ιράν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την περασμένη Πέμπτη που ξέσπασαν οι ταραχές ανήλθε σε 22.
Ο Αλί Σαμχανί, ο γραμματέας του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Σαουδική Αραβία βρίσκονται πίσω από την πρόσφατη εξέγερση στο Ιράν.

Netanyahu: Το Ισραήλ δεν έχει καμία σχέση με τις ταραχές στο Ιράν - Γενναίοι οι διαδηλωτές


Τη στήριξή του στους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται κατά της ιρανικής κυβέρνησης εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ,  Benjamin Netanyahu, ξεκαθαρίζοντας ότι το Ισράηλ δεν έχει καμία σχέση με τις ταραχές.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ χαρακτήρισε γενναίους και ηρωϊκούς τους διαδηλωτές, οι οποίοι «μάχονται για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη στο Ιράν».
Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα ο Netanyahu τόνισε:
«Άκουσα τον πρόεδρο Rouhani να ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από τις διαδηλώσεις. Δεν είναι μόνο ψέμα, είναι και αστείο».
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ευχήθηκε καλή επιτυχία στον αγώνα των διαδηλωτών, οι οποίοι διεκδικούν τα δικαιώματα που στερούνται εδώ και δεκαετίες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Netanyahu άσκησε κριτική στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για μη επαρκή στήριξη στους διαδηλωτές και πρόσθεσε:
«Όταν πέσει το καθεστώς, οι Ιρανοί και οι Ισραηλινοί θα ξαναγίνουν οι καλύτεροι φίλοι».

Τουρκία: Να αποφευχθεί η παρέμβαση ξένων δυνάμεων

Η Τουρκία εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για νεκρούς στο Ιράν και για καταστροφές δημόσιων κτιρίων στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα.
"Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να αποφευχθεί η βία και να μην υποκύψουν στις προκλήσεις", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζοντας την ελπίδα να αποφευχθούν και οι παρεμβάσεις ξένων δυνάμεων.

Trump: Ανάγκη για αλλαγή καθεστώτος

Την ανάγκη αλλαγής του καθεστώτος στο Ιράν υπογράμμισε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, στον απόηχο των αιματηρών διαδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, κατά τις οποίες τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
«Το Ιράν αποτυγχάνει σε όλα τα επίπεδα, παρά την πολύ κακή συμφωνία που έκανε με την κυβέρνηση Obama», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Trump.
«Ο σπουδαίος ιρανικός λαός καταπιέζεται εδώ και αρκετά χρόνια.
Πεινάει για τροφή και ελευθερία.
Ο πλούτος του Ιράν έχει κατασχεθεί, όπως και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Καιρός να αλλάξει αυτό!», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ανησυχία στο Βερολίνο

Την ανησυχία του για τους θανάτους διαδηλωτών στο Ιράν εξέφρασε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Z. Gabriel, απευθύνοντας έκκληση στην ιρανική κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα του λαού.
Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα είναι οι μεγαλύτερες που έχουν οργανωθεί στο Ιράν από το 2009, μετά την επανεκλογή του τότε προέδρου M. Αxmantinejad.
"Καλούμε την ιρανική κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα των διαδηλωτών να συγκεντρώνονται και να υψώνουν ειρηνικά τη φωνή τους" τόνισε ο Gabriel.
"Μετά τις αντιπαραθέσεις των τελευταίων ημερών, είναι ιδιαίτερα σημαντικό όλες οι πλευρές να αποφύγουν τις βίαιες ενέργειες", πρόσθεσε.

Γαλλία: Ανησυχία για τη συνεχιζόμενη ένταση στο Ιράν άγνωστο αν ο ΥΠΕΞ θα μεταβεί στην Τεχεράνη

Η Γαλλία ανησυχεί από τον υψηλό αριθμό των θυμάτων και των συλλήψεων στις πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, αποφεύγοντας να επιβεβαιώσει αν ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας θα επισκεφθεί εντός της εβδομάδας την Τεχεράνη.
"Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι θεμελιώδες δικαίωμα" ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος.
Όταν ρωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian αν θα πάει, όπως είναι προγραμματισμένο, στην Τεχεράνη, είπε ότι δεν έχει κάποια πληροφορία για το θέμα αυτό στην παρούσα φάση.


Πρώτη ενημέρωση: 08:45, Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης