Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Δυνατή η μονομερής ανάκληση του Brexit από τη Βρετανία

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Δυνατή η μονομερής ανάκληση του Brexit από τη Βρετανία
Η Βρετανία έχει το δικαίωμα να αποσύρει τη γνωστοποίηση του Brexit, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
Η Βρετανία έχει το δικαίωμα να αποσύρει τη γνωστοποίηση του Brexit, δήλωσε σήμερα (4/12/2018) ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Η μη δεσμευτική πρόταση του γενικού εισαγγελέα θα ενισχύσει τους υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπου σήμερα ξεκινά η συζήτηση επί των σχεδίων της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May, για διατήρηση στενών οικονομικών σχέσεων με το μπλοκ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας τον Μάρτιο του 2019.
Η May θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου στην κρίσιμη ψηφοφορία της 11ης Δεκεμβρίου, με το σχέδιό της να έχει επικριθεί τόσο από υποστηρικτές όσο και τους αντιπάλους του Brexit.
Η στερλίνα σημείωσε άλμα μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης του γενικού εισαγγελέα, εν μέσω ελπίδων ότι θα καταστήσει λιγότερο πιθανό ένα άτακτο Brexit χωρίς συμφωνία τον επόμενο Μάρτιο.


«Ο γενικός εισαγγελέας (Manuel) Campos Sanchez-Bordona προτείνει πως το Δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει ότι το Άρθρο 50… επιτρέπει τη μονομερή ανάκληση της γνωστοποίησης για την πρόθεση αποχώρησης από την ΕΕ», ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωση.
«Αυτή η δυνατότητα συνεχίζει να υφίσταται έως ότου ολοκληρωθεί επίσημα η συμφωνία αποχώρησης», ανέφερε το δικαστήριο, το οποίο σημαίνει ότι η Βρετανία θα πρέπει να ενημερώσει την ΕΕ ότι άλλαξε γνώμη πριν από την ημέρα του Brexit, στις 29 Μαρτίου του 2019.
Το δικαστήριο, που τείνει να ακολουθεί τις προτάσεις του γενικού εισαγγελέα, δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία για την τελική απόφασή του, αλλά αναμένεται να την ανακοινώσει τις επόμενες εβδομάδες.
Η υπόθεση έφθασε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου από Σκοτσέζους πολιτικούς που αντιτίθενται στο Brexit και ελπίζουν ότι θα μπορέσει να ανοίξει τον δρόμο για ένα πιθανό δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, δίνοντας στους ψηφοφόρους την εναλλακτική της παραμονής στην ΕΕ.
Τόσο η May όσο και η ΕΕ έχουν δηλώσει ότι, εάν το βρετανικό κοινοβούλιο καταψηφίσει τη συμφωνία, η Βρετανία θα κινδυνεύσει να αποχωρήσει από το μπλοκ χωρίς να υπάρχει μια συμφωνία που θα αμβλύνει τις επιπτώσεις.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης