Τελευταία Νέα
Διεθνή

Hunt (ΥΠΕΞ Βρετανίας): Το Brexit μπορεί να περάσει από το κοινοβούλιο εάν υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια από την ΕΕ

Hunt (ΥΠΕΞ Βρετανίας): Το Brexit μπορεί να περάσει από το κοινοβούλιο εάν υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια από την ΕΕ
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι απαιτείται μεγαλύτερη σαφήνεια παό την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με το ζήτημα των ιρλανιδκών συνόρων
Την αισιοδοξία του ότι η συμφωνία της πρωθυπουργού Theresa May θα μπορέσει να περάσει από το κοινοβούλιο, εξέφρασε σήμερα (28/12) ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Jeremy Hunt, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση δώσε περισσότερες διευκιρνήσεις αναφορικά με το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων.
Το λεγόμενο «backstop», δηλαδή η «δικλείδα ασφαλείας», αποτελεί μία πολιτική που στοχεύει στην αποφυγή της επιστροφής των συνοριακών ελέγχων μεταξύ της Ιρλανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο εμπόδιο στη συμφωνία ανάμεσα σε Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τον Jeremy Hunt, ο οποίος μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC, η συμφωνία απόσυρσης της Theresa May θα μπορούσε να ψηφιστεί από τους Βρετανούς νομοθέτες εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση καταστήσει σαφές ότι το «backstop» στα ιρλανδικά σύνορα έχει προσωρινή διάρκεια.
Οι επικριτές του σχεδίου έχουν εκφράσει την ανηυχία τους ότι το το «backstop» θα παγιδεύσει τη Βρετανία σε μία τελωνειακή ένωση με την ΕΕ επ'αόριστον, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία.
«Εάν είναι προσωρινό, τότε το κοινοβούλιο μπορεί να ζήσει με αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Hunt, προσθέτοντας εν συνεχεία ότι «μπορούμε να περάσουμε τη συμφωνία, σίγουρα μπορούμε».
Εφόσον η συμφωνία της Βρετανίδας πρωθυπουργού δεν καταφέρει να περάσει από το κοινοβούλιο, οι υπουργοί της χώρας εμφανίζονται ήδη διχασμένοι για το ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα.
Ορισμένοι εξ' αυτών εκτιμούν ότι πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, ενώ άλλοι, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Hunt, τάσσονται υπέρ μίας «διαχειριζόμενης» μη συμφωνία για το Brexit.
Ωστόσο, σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, καμία από τις δύο παραπάνω λύσει δεν είναι βιώσιμη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης