Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλαγή φρουράς στην ΕΚΤ με αποχώρηση της ιδρυτικής γενιάς του 1998 - Φεύγει ο Yves Mersch

tags :
Αλλαγή φρουράς στην ΕΚΤ με αποχώρηση της ιδρυτικής γενιάς του 1998  - Φεύγει ο Yves Mersch
O Yve Mersch αποχωρεί από το Eκτελεστικό Sυμβούλιο της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης
Για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η σημερινή ημέρα 14  Δεκεμβρίου 2020 σηματοδοτεί το τέλος της ιδρυτικής γενιάς της με την αποχώρηση του Yve Mersch από το εκτελεστικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας.
Ο 71χρονος Λουξεμβούργιος είναι ο μοναδικός διαμορφωτής πολιτικής που έχει απομείνει από την «τάξη» του 17μελούς Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο ανέλαβε τα ηνία το 1998 με την καθιέρωση του ευρώ και τη δημιουργία της Ευρωζώνης.
Τότε ο Mersch , προερχόμενος από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας του, έγινε ο πρώτος διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Λουξεμβούργου.
Το 2012 διορίστηκε μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου μετά από μία καθυστέρηση που δημιουργήθηκε μετά το αίτημα του Ευρωκοινοβουλίου για ισορροπία ανάμεσα στα δύο φύλα και το 2019 ανέλαβε αντιπρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ.


Μακρά θητεία 

Η θητεία του Mersch στους κόλπους της ΕΚΤ για περισσότερο από 22 χρόνια είναι μακράν η μακροβιότερη από κάθε άλλο συνάδελφό του στην Ευρωζώνη.
Η αμέσως επόμενη μεγαλύτερη θητεία είναι αυτή του διοικητή της Bundesbank Jens Weidmann ο οποίος ανέλαβε τα ηνία το Μάιο του 2011, δύο μήνες πριν από τον Ολλανδό συνάδελφό του Glass Notte και τον Ιταλό Ignacio Visco, το Νοέμβριο του ιδίου έτους.
Τη θέση του Mersch θα καταλάβει ο Ολλανδός Frank Elderson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης