Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκκληση από Yellen (ΗΠΑ) και Lagarde (EKT) στις επιχειρήσεις για «πράσινες» επενδύνσεις

Έκκληση από Yellen (ΗΠΑ) και Lagarde (EKT) στις επιχειρήσεις για «πράσινες» επενδύνσεις

Ζήτησαν από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επενδυτές να κινητοποιήσουν ιδιωτικά κεφάλαια στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής η επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου των ΗΠΑ Janet Yellen και η επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde

Σχετικά Άρθρα

Την εβδομάδα που πέρασε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde επικεντρώθηκαν στις ομιλίες σε διάφορα διεθνή fora στην καταπολέμηση της καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ανανεώνοντας το αίτημά τους προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επενδυτές να κινητοποιήσουν ιδιωτικά κεφάλαια στην προσπάθεια αυτή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021.
«Προφανώς χρειαζόμαστε ένα τεράστιο ποσό ιδιωτικών επενδύσεων για την πράσινη οικονομία», δήλωσε η Yellen την Παρασκευή (23/4) κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την κλιματική αλλαγή και τις κεφαλαιαγορές που διοργάνωσε το Bloomberg.

Κίνδυνοι και ευκαιρίες

Η Yellen επανέλαβε επίσης τη δέσμευσή της ότι το Υπουργείο Οικονομικών και άλλοι ρυθμιστικοί φορείς θα βοηθήσουν τα ιδιωτικά ιδρύματα να αποτιμήσουν κινδύνους και ευκαιρίες που σχετίζονται με το κλίμα, λαμβάνοντας μέτρα για τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης και την αύξηση της αξιοπιστίας των στοιχείων που σχετίζονται με το κλίμα.
«Οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να μπορούν να υπολογίζουν τις αποδόσεις», είπε.
Η Yellen είπε ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει για το σκοπό αυτό το Συμβούλιο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, στο οποίο συμμετέχει μια σειρά ρυθμιστικών αρχών στο οποίο προεδρεύει προς το σκοπό αυτό.

ΕΕ; Κριτήρια

Η Lagarde, από την πλευρά της, επικρότησε την πρωτοβουλία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η οποία περιλαμβάνει ένα πρώτο σύνολο κριτηρίων για πράσινες επενδύσεις.
Το σύστημα ταξινόμησης θα επιτρέψει στους παραγωγούς επαναφορτιζόμενων μπαταριών, εξοπλισμού για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων, τα οχήματα χαμηλών εκπομπών και τις αιολικές και ηλιακές μονάδες παραγωγής ενέργειας να αποκτήσουν μια επίσημη πράσινη ''ετικέτα''.
Υπάρχουν κίνδυνοι, ωστόσο, από τέτοιυ είδους πρωτοβουλίες, σημείωσε ο Lagarde.

Κοινή γραμμή

«Έχω αυτόν τον φόβο ότι διατρέχουμε τον κίνδυνο ανταγωνιζόμενοι ο ένας των άλλο να χάνουμε την ευκαιρία να βρούνμε μια κοινή γραμμή ως προς τη βάση λειτουργίας των επιχειρήσεων», είπε.
Σε ξεχωριστό πάνελl, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Klaas Knot, που είναι επίσης αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δήλωσε ότι είναι καλό να έχουμε τις ΗΠΑ «να επιστέφουν στην παγκόσμια σκηνή» όσον αφορά τα θέματα της κλιματικής αλλαγής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης