Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ursula Von der Leyen (Commission): Ετοιμάζονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού - Από Ιούνιο 2021 σε λειτουργία

Ursula Von der Leyen (Commission): Ετοιμάζονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού - Από Ιούνιο 2021 σε λειτουργία
Την έναρξη των εργασιών ετοιμασίας των Πιστοποιητικών εμβολιασμού ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν
Σχετικά Άρθρα

Την έναρξη των εργασιών για το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει από τον Ιούνιο, προκειμένου οι Ευρωπαίοι να απολαύσουν το καλοκαίρι τους, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen.
«Χαίρομαι που ανακοινώνω ότι οι εργασίες για να τεθεί σε λειτουργία το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό τον Ιούνιο, βρίσκονται σε καλό δρόμο. Θέλουμε οι Ευρωπαίοι να απολαύσουν ένα ασφαλές και χαλαρό καλοκαίρι», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου στο Palacio de Cristal στο Πόρτο.
Οπως τόνισε ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι «πρέπει να υπονομεύουμε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες εμβολιασμού - ας ανοίξουμε με προσεκτικό, συντονισμένο τρόπο».ώς θα λειτουργεί το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού

Το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό» θα διευκολύνει την ασφαλή και ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, που θα αποδεικνύει ότι ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί κατά της νόσου COVID-19, ότι έχει εξεταστεί για COVID-19 με αρνητικό αποτέλεσμα ή ότι έχει αναρρώσει από την COVID-19, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό μπορεί να χρησιμεύει ως αποδεικτικό εμβολιασμού, εξέτασης και ανάρρωσης, ως λόγο εξαίρεσης από τους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία που επιβάλλονται από κράτος μέλος για λόγους δημόσιας υγείας, όπως η απαίτηση διαγνωστικής δοκιμασίας ή καραντίνας.
Αν ένα κράτος μέλος αποδέχεται το αποδεικτικό εμβολιασμού ως λόγο εξαίρεσης από τους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία, θα οφείλει να αποδέχεται το αποδεικτικό εμβολιασμού που έχει εκδοθεί από άλλο κράτος μέλος σε σχέση με εμβόλια που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ.
Τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να το επεκτείνουν αυτό σε ταξιδιώτες που εμβολιάζονται με άλλα εμβόλια. Κάθε κάτοχος ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού, όταν ταξιδεύει, θα έχει τα ίδια δικαιώματα με τους πολίτες του κράτους μέλους το οποίο επισκέπτεται, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί, υποβληθεί σε διαγνωστική δοκιμασία ή αναρρώσει.
Αν κάποιο κράτος μέλος εξακολουθεί να απαιτεί από τους κατόχους ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού να υποβληθούν σε καραντίνα ή σε διαγνωστική δοκιμασία, πρέπει να ενημερώνει την Επιτροπή και όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη και να αιτιολογεί τα μέτρα αυτά.
Capture_18.JPG

Έκλεισε η συμφωνία ΕΕ - Pfizer/Biontech για 1,8 δισ. δόσεις του εμβολίου τους μέχρι το 2023

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη συμφωνία με τις Pfizer – BioNTech για την αγορά 1,8 δισ. εμβολίων για την περίοδο 2021 – 2023.
Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη συμφωνία με τις εταιρείες Pfizer και BioNTech για την προμήθεια 900 εκατομμυρίων εγγυημένων δόσεων του εμβολίου κατά του κορωναϊού, με το δικαίωμα αγοράς ακόμη 900 εκατομμυρίων δόσεων, για την περίοδο 2021-2023, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula Von der Leyen.
Όπως τόνισε, θα ακολουθήσουν άλλα συμβόλαια και άλλες τεχνολογίες εμβολίων.
Η συμφωνία περιλαμβάνει ρήτρες που επιτρέπουν τη δωρεά και τη μεταπώληση δόσεων
Προβλέπει επίσης μηνιαία προγράμματα παράδοσης και κυρώσεις για πιθανές καθυστερήσεις.

Εμβολιασμός 450 εκατ. Ευρωπαίων για 2 χρόνια

Η συμφωνία που υπεγράφη είναι η μεγαλύτερη συμφωνία προμήθειας εμβολίων στον πλανήτη.
Tα εμβόλια της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer και της γερμανικής BionTech, θα παραδοθούν την περίοδο 2021-2023, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η συμφωνία θα καλύψει τον εμβολιασμό 450 εκατ. Ευρωπαίων για δύο χρόνια.
Αυτή είναι η τρίτη σύμβαση που συμφωνήθηκε από την ΕΕ με τις δύο εταιρείες, οι οποίες έχουν ήδη συμφωνήσει να παράσχουν 600 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου δύο δόσεων φέτος, στο πλαίσιο των προηγούμενων συμβάσεων.
Οι Βρυξέλλες στοχεύουν στον εμβολιασμό τουλάχιστον του 70% των ενηλίκων της ΕΕ έως το τέλος του καλοκαιριού.

Αιχμές της Ursula von der Leyen για την Astrazeneca

«Εργαζόμαστε μαζί με τις Biontech/Pfizer επί νέου συμβολαίου», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Αυτό θα εξασφαλίσει 1,8 δισεκατομμύριο δόσεις για την περίοδο 2021-2023. Θα το κλείσουμε τις προσεχείς ημέρες. Θα διασφαλίσει τις αναγκαίες δόσεις για την χορήγηση ενισχυτικών δόσεων που θα αυξήσουν την ανοσία», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Χάρη σε ισχυρούς, αξιόπιστους συνεργάτες όπως η Pfizer και o ομίλος BioNTech, ο εμβολιασμός στην ΕΕ επιταχύνεται. Είμαι βέβαιη ότι θα έχουμε αρκετές δόσεις για τον εμβολιασμό του 70% όλων των ενηλίκων της ΕΕ ήδη από τον Ιούλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κομισιόν, δήλωση η οποία ερμηνεύεται ως αιχμή για την AstraZeneca.
Άλλωστε, η Κομισιόν οδηγείται σε απόλυτη ρήξη με την βρετανική φαρμακοβιομηχανία, καθώς ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νομική δράση εναντίον της, για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων.
Νωρίτερα, ευρωπαίος αξιωματούχος είχε δηλώσει στο Reuters ότι η Ενωση έκλεισε με τις Pfizer-BioNTech συμφωνία για την προμήθεια 1,8 δισεκατομμυρίου δόσεων, που αποτελεί το μεγαλύτερο τέτοιο συμβόλαιο παγκοσμίως.

Απόλυτα εξαρτημένη η ΕΕ από Pfizer/BioNTech για την ομαλή πορεία των εμβολιασμών

Tο κλείσιμο της συμφωνίας επιβεβαιώνει για την ώρα και μέχρι να υπάρξει κάποια αλλαγή πως απόλυτα εξαρτημένη από την κοινοπραξία της Pfizer / BioNTech, για την ομαλή συνέχιση της προμήθειας εμβολίων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, παραμένει η Ευρώπη.
Μετά από την παταγώδη αποτυχία του βασικού ανταγωνιστή στον πόλεμο των εμβολίων και έτερου βασικού προμηθευτή των ευρωπαϊκών κρατών, της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneka, να ανταποκριθεί στην έγκαιρη προμήθεια των 190 δισ. εμβολίων στην ευρωπαϊκή αγορά έως τα τέλη Μαΐου, όπως προβλεπόταν στη σύμβαση που είχε υπογράψει στις αρχές του έτους με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης , τα κράτη - μέλη της παραμένουν απολύτως εξαρτώμενα από το εμβόλιο της Pfizer.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης