Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραμένει η σημαντική «ανισορροπία» στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας

Παραμένει η σημαντική «ανισορροπία» στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας
«Είναι μια σχέση στο εμπόριο που χαρακτηρίζεται από σημαντική ανισορροπία», δήλωσε η εμπορική εκπρόσωπος των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

Η εμπορική σχέση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο έχει «σημαντική ανισορροπία» και η κυβέρνηση Biden δεσμεύεται να την επιπεδώσει, σύμφωνα με την εμπορική εκπρόσωπο των ΗΠΑ.
«Υπάρχουν τμήματα αυτής της εμπορικής σχέσης που είναι ανθυγιεινά και με την πάροδο του χρόνου βλάπτουν με πολλούς πολύ σημαντικούς τρόπους την οικονομία των ΗΠΑ», δήλωσε η εκπρόσωπος για θέματα Εμπορίου. Katherine Tai σε δημοσιογράφους το Σάββατο (5/6).
Κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το αν οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την εμπορική συμφωνία που υπέγραψαν με την Κίνα τον Ιανουάριο του 2020 και τους δασμούς για τα κινεζικά προϊόντα.
«Είναι μια σχέση στο εμπόριο που χαρακτηρίζεται από σημαντική ανισορροπία - δηλαδή από την άποψη της απόδοσης, αλλά και από την άποψη των ευκαιριών και του ανοίγματος των αγορών μας μεταξύ τους», είπε πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εμπορίου στο πλαίσιο του φόρουμ οικονομικής συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να κάνουν ό, τι μπορούν για να επαναφέρουν την ισορροπία στην εμπορική σχέση ΗΠΑ-Κίνας», πρόσθεσε.

Διάλογος μετ' εμποδίων

Τα σχόλια της Tai έρχονται μετά τις συνομιλίες τόσο της ίδιας, όσο και της υπουργού Οικονομικών Janet Yellen με τον Κινέζο αντιπρόεδρο Liu He για θέματα εμπορίου.
Ενώ η Κίνα εκτίμησε πως αυτές οι συνομιλίες έδειξαν ότι οι δύο πλευρές έχουν ξαναρχίσει τις διμερείς επαφές, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για πρόοδο στα θέματα εμπορίου και δασμών, παρατηρεί το Bloomberg.
Η αμερικανική κυβέρνηση επανεξετάζει τη στάση της απέναντι στην Κίνα και δεν έχει κάνει σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές που κληρονόμησε από τον πρώην Πρόεδρο Donald Trump.
H Tai δεσμεύθηκε να οικοδομήσει πάνω στην εμπορική συμφωνία του Ιανουαρίου 2020 λέγοντας πως σέβεται τη συνέχεια της πολιτικής των ΗΠΑ.
Πάντως ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, θεωρούν ότι οι ΗΠΑ εισέρχονται σε μια περίοδο έντονου ανταγωνισμού με την Κίνα και η κυβέρνηση διατήρησε την απαγόρευση των επενδύσεων στις ΗΠΑ από την εποχή του Trump για ορισμένες κινεζικές εταιρείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης