Τελευταία Νέα
Διεθνή

HΠΑ - Fed: Veto από Δημοκρατικούς στην ανανέωση της θητείας Powell που λήγει το 2022

HΠΑ -  Fed:  Veto από Δημοκρατικούς στην ανανέωση της θητείας Powell που λήγει το 2022

Ισχυρό σενάριο να προταθεί η Lael Brainard, οικονομολόγος της Fed, η οποία διορίστηκε στο ΔΣ της Federal Reserve το 2014

Σχετικά Άρθρα
Αντιθέσεις στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ αντιμετωπίζει η προσπάθεια του προέδρου, Joe Biden, να προωθήσει την ανανέωση της θητείας του Jerome Powell στην ηγεσία της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal την Τρίτη 10 Αυγο΄συτου 2021.
Παρότι αρκετά μέλη του οικονομικού επιτελείου του προέδρου υποστηρίζουν το σενάριο μιας δεύτερης θητείας, μια ολοένα και μεγαλύτερη μερίδα Δημοκρατικών ζητά την αντικατάστασή του από κάποιο άλλο πρόσωπο.

H νομισματική κατεύθυνση

Ο νυν επικεφαλής της Fed διορίστηκε στη θέση του προέδρου κατά τη διάρκεια της θητείας του Donald Trump.
Ωστόσο, αυτό δεν τον απέτρεψε να λάβει σημαντικές αποφάσεις -όπως η υιοθέτηση της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης- οι οποίες της ένθερμης υποστήριξης των Δημοκρατικών.
Ωστόσο, ένα τμήμα του προοδευτικού, αριστερόστροφου πόλου του κόμματος δηλώνει μη ικανοποιημένο από την επιλογή του Powell να «χαλαρώσει» το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού κλάδου, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ από το 2008, σε μια προσπάθεια αποτροπής όσων έλαβαν χώρα το καταστροφικό 2007 (κατάρρευση τραπεζών, οικονομικό κραχ).

To εναλλακτικό σενάριο

Σ’ αυτό το πλαίσιο, επιζητούν την τοποθέτηση ενός νέου προσώπου στα ηνία της Federal Reserve, το οποίο θα είναι πιο ευθυγραμμισμένο με τις κατευθυντήριες γραμμές του Δημοκρατικού Κόμματος.
Εφόσον, λοιπόν, τον Φεβρουάριο του 2022 δεν ανανεωθεί η 4ετής θητεία του Πάουελ, τότε δεν αποκλείεται να δούμε ως προτεινόμενη επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας τη Lael Brainard, οικονομολόγο της Fed, η οποία διορίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο το 2014 κατά τη θητεία Obama.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης