Τελευταία Νέα
Διεθνή

Facebook: Παγκόσμια η ισχύς του παρά την αμφισβήτηση - Οι καταγγελίες και η συγγνώμη Zuckerberg

Facebook: Παγκόσμια η ισχύς του παρά την αμφισβήτηση - Οι καταγγελίες και η συγγνώμη Zuckerberg
Ηχηρή υπενθύμιση της κυρίαρχης θέσης που κατέχει το Facebook στη σύγχρονη αγορά επικοινωνιών
Σχετικά Άρθρα
Από τους απολυμένους Βραζιλιάνους έως τους... χαλαρούς Ρώσους και τους Ινδούς που γνωρίζουν πολύ καλά το διαδίκτυο, το blackout στο Facebook ανέδειξε την εξάρτηση που έχει δημιουργήσει σε μεγάλο μέρος του πλανήτη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στην παγκόσμια ισχύ του, σύμφωνα με τον Guardian.
Οι συνέπειες της άνευ προηγουμένου εξάωρης κατάρρευσης του Facebook επικεντρώθηκαν κυρίως στον οικονομικό αντίκτυπο για την  αυτοκρατορία των 1 δισ δολαρίων στα social media: 50 δισεκατομμύρια δολάρια έκαναν φτερά από τους ενοχλημένους επενδυτές, η περιουσία του ιδρυτή του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης Mark Zuckerberg συρρικνώθηκε κατά 7 δισ. και χάθηκαν πάνω από 13 εκατ. δολάρια σε διαφημιστικά έσοδα για κάθε ώρα που η πλατφόρμα ήταν εκτός σύνδεσης.
Ωστόσο, πολλοί από τους 2,8 δισεκατομμύρια χρήστες του Facebook βίωσαν επίσης τον αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και τις επικοινωνίες τους.
Πρόκειται για μία ηχηρή υπενθύμιση της κυρίαρχης θέσης που κατέχει το Facebook στη σύγχρονη αγορά επικοινωνιών, την ώρα που ο τεχνολογικός γίγαντας αντιμετωπίζει έντονο έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές και πολύ αποκαλύψεις «φωτιά» από την καταγγέλλουσα Frances Haugen.

Παγκόσμια κυριαρχία στην αγορά των social media

«Αυτό που συνέβη μας δείχνει τον βαθμό στον οποίο έχει ενσωματωθεί το Facebook  στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων», σχολιάζει ο Mike Proulx, αντιπρόεδρος και διευθυντής έρευνας στην εταιρεία έρευνας αγοράς Forrester.
Από τις πρώτες μέρες της ίδρυσής του ως «TheFacebook» το 2004 από φοιτητές στο Χάρβαρντ, το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει εξελιχθεί σε ένα κολοσσό επικοινωνίας που είναι ενσωματωμένο σε smartphone σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Η έρευνα του Forrester δείχνει ότι σε ΗΠΑ, Ινδία, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία - το Facebook και τα Instagram, WhatsApp βρίσκονται σε διαφορετική,,, πίστα έναντι των ανταγωνιστών τους.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι καταναλωτές σε αυτές τις χώρες είχαν τρεις ή και τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν μια υπηρεσία που ανήκει στο Facebook τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, σε σχέση με το Snapchat, το Twitter, το TikTok ή το LinkedIn.
Ενώ η παγκόσμια ιστορία του Facebook καταδεικνύει πλήρη κυριαρχία, αυτό δεν ισχύει στην Κίνα, όπου απαγορεύεται η χρήση όχι μόνο του Facebook αλλά και άλλων εταιρειών της Silicon Valley.
Η Βραζιλία και το Μεξικό έχουν τη μεγαλύτερη εξάρτηση από το Facebook στον κόσμο με το 95% και το 98% των χρηστών κοινωνικών δικτύων να έχουν λογαριασμό αντίστοιχα - μεταξύ μιας ιδιαίτερα εξαρτημένης Λατινικής Αμερικής όπου το 85% όλων των χρηστών του διαδικτύου έχουν λογαριασμό και εξαρτώνται από τις υπηρεσίες του, σε σύγκριση με λίγο περισσότερο από το 50% των χρηστών του διαδικτύου σε όλη τη δυτική Ευρώπη.
To blackout χτύπησε τη νύχτα στην Ινδία, γεγονός θετικό για μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το Facebook για τη λειτουργία των επιχειρήσεων και την επικοινωνία.
Με 500 εκατομμύρια χρήστες WhatsApp, η Ινδία είναι η μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως για την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων.
Σε πολλά από αυτά τα κράτη, το Facebook αποτελεί την απαραίτητη βιτρίνα για τις πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου για δεκάδες εκατομμύρια επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, με το WhatsApp και το Facebook Messenger να χρησιμοποιούνται συνήθως ως εργαλεία επικοινωνίας με αγοραστές.
«Αναπτυσσόμενα κράτη όπως η Ινδία, το Μεξικό και η Βραζιλία βασίζονται σε αυτές τις δωρεάν υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων», σημειώνει ο Callum Sillars, ειδικός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ampere Analysis.
«Συχνά αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της επικοινωνίας σε αυτές τις χώρες.
Οι μικρές επιχειρήσεις βασίζονται κυρίως στις υπηρεσίες του Facebook.
Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική ήταν διαθέσιμες περισσότερες εναλλακτικές λύσεις για επικοινωνία κατά τη διάρκεια της διακοπής, για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών, οι οποίες εξαρτώνται περισσότερο από το Facebook, αυτό δεν συνέβη».
Ωστόσο, ορισμένες χώρες βγήκαν σχεδόν αλώβητες από την παγκόσμια κατάρρευση του Facebook.
Η Ρωσία, η οποία είναι πολύ επιφυλακτική απέναντι στα ξένα κοινωνικά μέσα, έχει ισχυρές εναλλακτικές λύσεις, όπως το VKontakte (VK) και το OdnoKlassniki (OK.ru) που είναι πολύ πιο δημοφιλείς εφαρμογές.
Μόλις το 8,8% των Ρώσων χρηστών κοινωνικών μέσων έχουν λογαριασμό στο Facebook, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του eMarketer.
Αντίστοιχα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, όπου μόλις το 25% και το 36% των χρηστών των κοινωνικών μέσων έχουν αντίστοιχα λογαριασμούς στο Facebook, καθώς οι άλλες πλατφόρμες κυριαρχούν.
Ωστόσο, πρόκειται για εξαιρέσεις και η προσωρινή κατάρρευση του Facebook αποκάλυψε την κλίμακα της εξάρτησης του κόσμου από τα προϊόντα του.

H συγγνώμη του Zuckerberg

Ο Mark Zuckerberg απολογήθηκε για το blackout με ολοσέλιδη καταχώριση στις βρετανικές εφημερίδες.
«Έχουμε μια ευθύνη: να προστατεύουμε τα δεδομένα σας.
Αν δεν καταφέρνουμε να το κάνουμε, δεν τα αξίζουμε», γράφει ο νεαρός Αμερικανός δισεκατομμυριούχος στο μήνυμα αυτό που δημοσιεύεται στην τελευταία σελίδα της πλειονότητας των βρετανικών κυριακάτικων εφημερίδων.
Στο μεταξύ, η Facebook αναφέρει πως δεν υπήρξε κακόβουλη ενέργεια.
«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα δεδομένα των χρηστών παραβιάστηκαν κατά τον χρόνο διακοπής της σύνδεσης».
Επεσήμανε, δε, ότι υπήρξε πρόβλημα με τα εσωτερικά συστήματα της Facebook, γεγονός που δυσκόλεψε τις προσπάθειες εντοπισμού και λύσης του προβλήματος.
Σε κάθε περίπτωση, σφίγγει ο κλοιός για τον ιδρυτή του Facebook Mark Zuckerberg, μετά την πολύωρη κατάρρευση του Facebook, του Instagram και του WhatsApp, με την ανησυχία για την ασφάλεια δισεκατομμυρίων δεδομένων να βρίσκεται στα ύψη. 

Καταγγελίες - φωτιά στη Γερουσία


Tα προβλήματα τώρα αρχίζουν για τον Zuckerberg, καθώς η τεχνική κρίση ήρθε σε μία στιγμή που το δημιούργημά του βρίσκεται αντιμέτωπο με μία σοβαρή κρίση αξιοπιστίας.
Η Francis Haugen, πρώην product manager στην ομάδα αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης της Facebοok, θα χαρακτηρίσει σήμερα ενώπιον υποεπιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας τους πρώην εργοδότες της ως «μία από τις σοβαρότερες απειλές για τις ΗΠΑ που χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης» και θα ζητήσει διαφάνεια στην λειτουργία του κολοσσού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την αποτελεσματικότερη ρυθμιστική πλαισίωση της λειτουργίας τους.
Η 37χρονη μηχανικός Πληροφορικής, που αποχώρησε τον Μάιο από τη Facebοok, έδωσε στην δημοσιότητα μεγάλο όγκο στοιχείων που ενισχύουν τις επικρίσεις που δέχονται τα δύο μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram και οι υπηρεσίες μηνυμάτων WhatsApp και Messenger που χρησιμοποιούνται από 3,5 δισ. ανθρώπους.
Η κατάθεση της Haugen στην επιτροπή Εμπορίου της αμερικανικής Γερουσίας θα αφορά τις συνέπειες που έχει το Facebook και το Instagram στους νεαρούς χρήστες.
Σύμφωνα με αποσπάσματα της κατάθεσής της, θα ζητήσει από τους γερουσιαστές να θέσουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για την λειτουργία του Facebook, πράγμα που πολλοί ανάμεσά τους δεσμεύονται συχνά να κάνουν.
«Το βασικό είναι ότι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τις καταστροφικές επιλογές της Facebοok καλύτερα από την Facebοok, διότι μόνο η Facebook μπορεί να δει κάτω από την κουκούλα," , γράφει στο κείμενο της κατάθεσής της.
«Ενα κρίσιμο σημείο εκκίνησης για την θέσπιση αποτελεσματικού ρυθμιστικού πλαισίου είναι η διαφάνεια».
«Σε αυτήν την βάση μπορούμε θα θεσπίσουμε εύλογους κανόνες και στάνταρντ για να αντιμετωπίσουμε τις ζημίες των καταναλωτών, το παράνομο περιεχόμενο, την προστασία δεδομένων, τις πρακτικές κατά του ανταγωνισμού, τα αλγοριθμικά συστήματα και ακόμη περισσότερα», αναφέρεται στο κείμενο της κατάθεσης της Φράνσις Χάουγκεν η οποία καταγγέλλει ότι ο κολοσσός κρατά τους αλγορίθμους και τις επιχειρήσεις του μυστικές.
Η Haugen θα πει στους αμερικανούς γερουσιαστές ότι τα στελέχη της Facebook συστηματικά επιλέγουν τα κέρδη έναντι της ασφάλειας.
«Η ηγεσία της εταιρείας γνωρίζει τρόπους για να κάνει το Facebook και το Instagram ασφαλέστερα και δεν θα κάνουν τις αναγκαίες αλλαγές διότι έχουν θέσει τα τεράστια κέρδη τους πάνω από τους ανθρώπους.
Δεν λογοδοτούν σε κανέναν», θα καταγγείλει ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας.

«Απειλή για τα παιδιά»

«Οταν διαπιστώσαμε ότι οι καπνοπαραγωγοί απέκρυπταν τις βλάβες που προκαλούσαν, η κυβέρνηση ανέλαβε δράση.
Οταν καταλάβαμε ότι τα αυτοκίνητα ήταν πιο ασφαλή με τις ζώνες ασφαλείας, η κυβέρνηση ανέλαβε δράση. Σας παρακαλώ να κάνετε το ίδιο για την Facebook», αναμένεται να πει στους γερουσιαστές.
«Η Facebook έχει γίνει μία εταιρεία 1.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων παράγοντας κέρδη εις βάρος της δικής μας ασφάλειας, καθώς και της ασφάλειας των παιδιών μας...Ανέλαβα την πρωτοβουλία διότι συνειδητοποίησα μία τρομακτική αλήθεια: σχεδόν κανείς εκτός της Facebook δεν γνωρίζει τι γίνεται στο εσωτερικό της Facebook.
Η διεύθυνση της εταιρείας αποκρύπτει ζωτικές πληροφορίες από το κοινό, από την αμερικανική κυβέρνηση, από τους μετόχους και από τις κυβερνήσεις ολόκληρου του κόσμου».
Η Haugen είναι η πηγή των στοιχείων που στήριξαν την έρευνα που δημοσίευσε η Wall Street Journal στα μέσα του Σεπτεμβρίου για το Instagram και τις επιπτώσεις του στην ψυχική υγεία των εφήβων, ενώ την Κυριακή σε συνέντευξή της στο CBS κατηγόρησε ευθέως την Facebook ότι επιλέγει «το κέρδος έναντι της ασφάλειας» και της κοινωνικής ευθύνης.
Η έρευνα έδειξε ότι η εταιρεία συνέβαλε στην αύξηση της online πόλωσης όταν έκανε αλλαγές στον αλγόριθμο περιεχομένου, δεν έλαβε μέτρα για να περιορίσει την εντιεμβολιαστική ρητορική, γνώριζε ότι το Instagram βλάπτει την ψυχική υγεία των κοριτσιών και δεν έλαβε επαρκή μέτρα για την πρόληψη της χρήσης του FB από ανθρώπους που σχεδιάζουν βίαιες ενέργειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης