Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rockefeller Foundation: Η ανισότητα μεταξύ των χωρών στη διάθεση των εμβολίων ευθύνεται για τη μετάλλαξη Omicron

Rockefeller Foundation: Η ανισότητα μεταξύ των χωρών στη διάθεση των εμβολίων ευθύνεται για τη μετάλλαξη Omicron

Ο πρόεδρος του Rockefeller Foundation υπογραμμίζει ότι η μετάλλαξη Omicron του κορωνοϊού προέκυψε διότι οι πλουσιότερες χώρες δεν κατάφεραν να μοιραστούν τα εμβόλια τους με τις αναπτυσσόμενες χώρες

Στην αποτυχία των πλουσιότερων χωρών να μοιραστούν τα εμβόλια τους με τις αναπτυσσόμενες χώρες αποδίδει ο πρόεδρος του Rockefeller Foundation, Rajiv J. Shah, την εμφάνιση της μετάλλαξης Omicron του κορωνοϊού.
Μιλώντας στο CNBC, ο Shah είπε ότι η πανδημία έχει τονίσει την «τεράστια ευρηματικότητα και καινοτομία» στον ιδιωτικό τομέα κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη δημόσια πολιτική. Η Επιχείρηση Warp Speed στις ΗΠΑ είναι ένα «τεράστιο success story», πρόσθεσε.
Ωστόσο, σημείωσε ότι ο ανεπτυγμένος κόσμος δεν κατάφερε να πετύχει δύο στόχους ώστε αυτό το success story να είναι… παγκόσμιο. «Ο πρώτος στόχος είναι να πετύχει εμβολιαστική κάλυψη 40% μέχρι το τέλος του έτους και ο δεύτερος στόχος ήταν να "σηκώσει" τείχος ανοσίας 70% και κατά συνέπεια ανοσία της αγέλης έως τον Σεπτέμβριο του 2022. Κανένας από αυτούς τους στόχους δεν θα επιτευχθεί υπό τις παρούσες συνθήκες» είπε ο Shah. «Και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που έχουμε αυτήν την επικίνδυνη νέα μετάλλαξη, που προκαλεί αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές και τις παγκόσμιες οικονομίες και τις ζωές σε όλο τον κόσμο».

«Είναι προς το συμφέρον όλων»

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Rockefeller Foundation, είναι έξι με οκτώ φορές πιο πιθανό, οι νέες μεταλλάξεις να προκύψουν από τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης.
Πολλοί ηγέτες της Αφρικής, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa, έχουν κατηγορήσει τις πλούσιες χώρες της Δύσης ότι κρατούν τα εμβόλια για τις ίδιες. Ο Ramaphosa δήλωσε ότι η εμφάνιση της μετάλλαξης Omicron θα πρέπει να σημάνει συναγερμό σε όλο τον κόσμο, ώστε τα εμβόλια να μοιραστούν σε όλες τις χώρες.
«Αντί για απαγόρευση των ταξιδιών, οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να στηρίξουν τις προσπάθειες των αναπτυσσόμενων οικονομιών να έχουν καλύτερη πρόσβαση στα εμβόλια χωρίς καθυστέρηση» είπε ο Ramaphosa.
«Ειλικρινά, εύχομαι οι εταιρείες που είναι εμπλεκόμενες -Pfizer, Moderna και άλλες- θα πρέπει να κάνουν περισσότερα ώστε τα προϊόντα τους να είναι διαθέσιμα είτε μέσω συνεργασίας είτε μέσω πραγματικών διακανονισμών τιμολόγησης που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις αναπτυσσόμενες χώρες να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα προϊόντα με τους σωστούς όρους πολύ πιο γρήγορα» δήλωσε ο Shah μιλώντας στο CNBC.
«Είναι προς το συμφέρον όλων να βοηθήσουν άλλες χώρες αμέσως τώρα» συμπλήρωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης