Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διχάζει την Ευρώπη ο υποχρεωτικός εμβολιασμός - Όχι από την Επιτροπή Βιοθικής του Βελγίου, υπέρ η Γερμανία - Τι ισχύει στην Ελλάδα

Διχάζει την Ευρώπη ο υποχρεωτικός εμβολιασμός - Όχι από την Επιτροπή Βιοθικής του Βελγίου, υπέρ η Γερμανία - Τι ισχύει στην Ελλάδα
Αρνητική προς το παρόν η Επιτροπή Βιοθικής του Βελγίου όσον αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Σχετικά Άρθρα
Διχάζει την Ευρώπη ο υποχρεωτικός εμβολιασμός έναντι της covid -19, με την Επιτροπή Βιοηθικής του Βελγίου να τον απορρίπτει, την ώρα που το Ανώτατο Συμβούλιο Δεοντολογίας και Ηθικής της Γερμανίας τάσσεται υπέρ της επέκτασής του.

«Όχι» από την Επιτροπη Βιοηθικής του Βελγίου

«Όχι» στον υποχρεωτικό εμβολιασμό έναντι της covid-19 λέει η Επιτροπή Βιοθηκής του Βελγίου, κόντρα στην τάση που κυριαρχεί σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ελλάδα, η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστρία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "LeSoir", η Βελγική Συμβουλευτική Επιτροπή Βιοηθικής (CCB) εξέδωσε τη γνωμοδότησή της χθες, Τρίτη, για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, κατόπιν αιτήματος του ομοσπονδιακού υπουργού Υγείας Franck Vandenbroucke.

Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό... προς το παρόν

Η Επιτροπή Βιοηθηκής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή μιας εκστρατείας υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι "αποδεκτή" μόνο εάν πληρούνται τρεις προϋποθέσεις: ο υποχρεωτικός εμβολιασμός πρέπει να είναι απαραίτητος για την εφαρμογή μιας παγκόσμιας στρατηγικής προστασίας, να αρθούν πολλές από τις σημερινές επιστημονικές αβεβαιότητες και να θεσπιστεί νόμος έπειτα από συζήτηση στο κοινοβούλιο.
"Η Επιτροπή θεωρεί ότι αυτές οι τρεις προϋποθέσεις δεν πληρούνται προς το παρόν", δήλωσε η Virginie Pirard, γαλλόφωνη συμπρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού της CCB.

Οι τρεις προϋποθέσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Σύμφωνα με την Επιτροπή, σε περίπτωση που θα ήταν απαραίτητο να τεθεί σε εφαρμογή μια παγκόσμια στρατηγική που θα επιτρέψει βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τη μείωση, ιδίως, των κινδύνων νοσηλείας και θανάτου, την ανακούφιση της πίεσης στα νοσοκομεία και τον περιορισμό της εμφάνισης νέων παραλλαγών, η επιτροπή τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Από την άλλη, δεν είναι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού μόνο για ευπαθή άτομα, για λόγους αλληλεγγύης.
Πριν από την πιθανή εισαγωγή του υποχρεωτικού εμβολιασμού, η Επιτροπή Βιοηθικής ζητά επίσης να αρθούν οι «σημερινές επιστημονικές αβεβαιότητες».
Ειδικότερα, επισημαίνει το ζήτημα της αποτελεσματικότητας των εμβολίων έναντι των παραλλαγών και συζητά τη διάρκεια της προστασίας που παρέχει ο εμβολιασμός.
Η Επιτροπή ζητά επίσης να επανεκτιμηθεί η χρήση του Covid Safe Ticket.
Τέλος, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα γινόταν αποδεκτός μόνο εάν «υπήρχαν ορισμένες προϋποθέσεις ισότητας, διαφάνειας και νομιμότητας».
«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μπορεί να εφαρμοστεί με διαφάνεια και δίκαια μόνο σε έναν νόμο που έχει υποβληθεί εκ των προτέρων σε κοινοβουλευτική συζήτηση.
Η Επιτροπή συνιστά ο νόμος αυτός να ορίζει, εκτός από τους στόχους και τα μέσα προσφυγής στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αναλογικές και δίκαιες κυρώσεις αλλά και ένα σύστημα αποζημίωσης που θα υπερισχύει σε περίπτωση ζημίας που προκαλείται από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Ηθικά απαράδεκτος ο εξαναγκασμός σε εμβολιασμό

Σύμφωνα με την Επιτροπή Βιοηθικής, «οποιοσδήποτε σωματικός περιορισμός που αποσκοπεί στη βίαιη υποβολή ενός ατόμου σε εμβολιασμό και κάθε απόφαση ή ενέργεια που αποσκοπεί στην πρόληψη ή τον περιορισμό της πρόσβασης ενός μη εμβολιασμένου ατόμου σε επαρκή και ποιοτική περίθαλψη, είτε επείγουσα είτε όχι, βάσει και μόνο του καθεστώτος εμβολιασμού», θα ήταν ηθικά απαράδεκτος.

Γερμανία: Λογική η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Την ίδια ώρα, λογική θεωρεί το Ανώτατο Συμβούλιο Δεοντολογίας και Ηθικής την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της Covid-19 «σε ουσιώδη τμήματα του πληθυσμού», σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή του.
Τα 20 από τα 24 μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ της διεύρυνσης της υποχρέωσης εμβολιασμού από τους εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα και σε άλλα «ουσιώδη» τμήματα του πληθυσμού στη Γερμανία, τονίζοντας ωστόσο ότι η υποχρέωση θα πρέπει να συνοδεύεται από περαιτέρω μέτρα, όπως την ελεύθερη - στο μέτρο του δυνατού - επιλογή του εμβολίου και την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων για όλους. Συνιστάται επίσης να αποσταλούν προσωπικά ραντεβού στους πολίτες, να διασφαλισθεί αξιόπιστο μητρώο εμβολιασμών και να δίδονται σαφείς και κατανοητές πληροφορίες.
Σύμφωνα ακόμη με τη σημερινή ανακοίνωση, 13 από τα 20 μέλη, τα οποία τάσσονται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, υποστηρίζουν ότι πρέπει αυτός να αφορά όλους τους ενήλικες που μπορούν να εμβολιαστούν, ενώ τα υπόλοιπα επτά εκτιμούν ότι θα πρέπει η υποχρέωση να περιοριστεί μόνο σε όσους ενήλικες ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Το Συμβούλιο τονίζει ακόμη ότι τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να μπούμε σε μια φάση ελέγχου της κατάστασης, αλλά σημειώνει ταυτόχρονα ότι η υποχρέωση εμβολιασμού συνιστά πάντα σημαντική βλάβη νομικά και ηθικά προστατευόμενων αγαθών.
Μπορεί ωστόσο να δικαιολογηθεί μόνο εφόσον είναι σε θέση να μετριάσει ή να αποτρέψει σοβαρές αρνητικές συνέπειες πιθανών μελλοντικών πανδημικών κυμάτων, όπως υψηλή θνησιμότητα, μακροχρόνιες βλάβες στην υγεία μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού ή ενδεχόμενη κατάρρευση του συστήματος υγείας.

Τι λέει η Επιτροπής Βιοηθικής της Ελλάδας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Όσον αφορά την Ελλάδα, η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού επεκτάθηκε στις ηλικίες άνω των 60 ετών, με την επιβολή μάλιστα προστίμου ύψους 100 ευρώ τον μήνα, στα πρότυπα της Αυστρίας, η οποία άνοιξε τον χορό του καθολικού υποχρεωτικού εμβολιασμού στην Ευρώπη.
Η Επιτροπή Βιοηθικής είχε προτείνει τον Ιούνιο «κλιμακούμενη δράση» σε τρία στάδια, όσον αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Τα τρία προτεινόμενα στάδια είναι τα εξής:

  • Προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα (ιατροί, νοσηλευτές, εργαστηριακοί, προσωπικό μονάδων φροντίδας)  εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς, με προϋπόθεση την προηγούμενη κατανόηση των φόβων και των γενικότερων αντιλήψεων.
  • Μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης που θα μπορούσαν να σχεδιαστούν από την Πολιτεία σε συνεργασία με τη διοίκηση των μονάδων Υγείας, όπως διευκόλυνση του ραντεβού για τον εμβολιασμό, ελαστικότητα στο ωράριο εργασίας τις ημέρες του εμβολιασμού, προτεραιότητα στη επιλογή αδειών ή υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
  • Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Η ακριβής εφαρμογή τέτοιου μέτρου αφενός πρέπει να ορίζεται με βάση το εργατικό ή το δημόσιο δίκαιο, αφετέρου απαιτεί  να συνυπολογίζονται τυχόν συνέπειες στον καταμερισμό καθηκόντων και στελέχωση των δομών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ώστε να αποφεύγεται η υπολειτουργία των τελευταίων ή η εργασιακή επιβάρυνση των άλλων εργαζομένων.

Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής ασχολήθηκε με το ζήτημα της δυνατότητας πρόβλεψης υποχρεωτικού εμβολιασμού των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και όλων όσοι στελεχώνουν δομές Υγείας (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) ή δομές περίθαλψης ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένων, ατόμων με χρόνιες παθήσεις ή ατόμων με αναπηρία), μετά από σχετικό ερώτημα του Πρωθυπουργού.

  • Τα επιστημονικά δεδομένα και τις έως τώρα δημοσιευμένες μελέτες για τα εγκεκριμένα εμβόλια.
  • Τα δεδομένα εμβολιασμού για τις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες στην Ελλάδα.
  • Τις αρχές της αυτονομίας, της ωφέλειας και της μη-βλάβης.
  • Την αρχή της αναλογικότητας.
  • Τη νομική διάσταση του ζητήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης