Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντι -Twitter από τον Elon Musk; Τα σχέδια για νέα πλατφόρμα social media

Αντι -Twitter από τον Elon Musk; Τα σχέδια για νέα πλατφόρμα social media
Όλα ξεκίνησαν από την παρατήρηση του δισεκατομμυριούχου ότι το Twitter δεν επιτρέπει την ελευθερία του λόγου
Σχετικά Άρθρα

Ο Elon Musk αφήνει να εννοηθεί ότι σκέφτεται να δημιουργήσει μια νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με το CNBC.
Όλα ξεκίνησαν από την παρατήρηση του δισεκατομμυριούχου ότι το Twitter δεν επιτρέπει την ελευθερία του λόγου: «Δεδομένου ότι το Twitter λειτουργεί ως η de facto δημόσια πλατεία της πόλης, η αποτυχία τήρησης των αρχών της ελευθερίας του λόγου υπονομεύει θεμελιωδώς τη δημοκρατία. Τι πρέπει να γίνει;», έγραψε στο Twitter.
Και συνέχισε θέτοντας το ερώτημα αν χρειάζεται μια νέα πλατφόρμα, χωρίς να μοιραστεί λεπτομέρειες πάντως σχετικά με το πώς θα ήταν η υποθετική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ή πώς θα λειτουργούσε.
Ενώ σε άλλο tweet την Παρασκευή, ο Musk είπε ότι «η ελευθερία του λόγου είναι απαραίτητη για μια λειτουργική δημοκρατία» και αμφισβήτησε εάν το Twitter «τηρεί αυστηρά αυτήν την αρχή». Το Twitter, το οποίο ισχυρίζεται ότι δεσμεύεται για την ελευθερία της έκφρασης, δεν απάντησε στο αίτημα του CNBC για σχολιασμό.

Η προϊστορία της κόντρας

Στο διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla δεν αρέσει το γεγονός ότι τα tweets του ελέγχονται εξονυχιστικά από τις ρυθμιστικές αρχές.
Υπενθυμίζεται ότι ο Musk είχε κληθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, όταν, αφού ρώτησε τους οπαδούς του στο Twitter αν θα έπρεπε να πουλήσει το 10% της μετοχής του στην Tesla, προκάλεσε πτώση των μετοχών. Ανταπαντώντας ο Musk κατηγόρησε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για «παρενόχληση» και ότι έκανε μια υπολογισμένη προσπάθεια να περιορίσει το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, εκείνος προσπαθούσε να ακυρώσει την κλήτευση, αλλά η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) δήλωσε την περασμένη εβδομάδα: «Η πρόταση του Musk για ανάκληση είναι διαδικαστικά ελαττωματική και ουσιαστικά άχρηστη».
Η ρυθμιστική αρχή κατέθεσε σε έναν δικαστή ότι τα tweets του Musk σχετικά με την Tesla θα συνεχίσουν να αποτελούν εύλογο θέμα για κυβερνητική έρευνα, ακόμη και αν το δικαστήριο απορρίψει μια συμφωνία του 2018 με την SEC, πράγμα που σημαίνει ότι ο Musk πρέπει να λάβει προέγκριση από άλλα στελέχη της Tesla πριν κάνει tweet σχετικά με Εταιρία.

Στα αχνάρια του Trump;

Ο Musk δεν θα ήταν το πρώτο άτομο που θα εγκαταλείψει τις καθιερωμένες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και θα δημιουργήσει δική του.
Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump ξεκίνησε το Truth Social το Φεβρουάριο ως μέρος του Ομίλου Trump Media and Technology.
Ο Trump έχει αποκλειστεί από το Twitter από τον Ιανουάριο του 2021.
Αλλού, πλατφόρμες όπως οι Rumble, Parler και Gettr έχουν επίσης ξεκινήσει σε μια προσπάθεια να δελεάσουν τους ανθρώπους μακριά από το Facebook, το Instagram, το Twitter και το TikTok.
Ο Parler αφαιρέθηκε από το App Store της Apple μετά τον ισχυρισμό ότι χρησιμοποιήθηκε για υποκίνηση βίας κατά τη διάρκεια των ταραχών της 6ης Ιανουαρίου.
Προστέθηκε ξανά τον Απρίλιο, αφού η εταιρεία έκανε κάποιες τροποποιήσεις που της επέτρεψαν να εντοπίζει καλύτερα και να μετριάζει τη ρητορική μίσους.
Ο Musk έχει στο παρελθόν διακηρύξει ότι αυτός και οι εταιρείες του εργάζονται σε συναρπαστικά προϊόντα που έχουν προγραμματιστεί για χρόνια στο μέλλον - αλλά συχνά, οι προτεινόμενες καινοτομίες δεν πραγματοποιούνται εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.
Για παράδειγμα, σε μια εκδήλωση για την «Ημέρα Αυτονομίας» της Tesla τον Απρίλιο του 2019, ο Musk είχε πει ότι η εταιρεία θα έχει 1 εκατομμύριο αυτόνομα robotaxis στο δρόμο το 2020.  Αυτά τα robotaxis εξακολουθούν να μην κυκλοφορούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης