Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Ξεπέρασε τις προσδοκίες, στο 4,8% η ανάπτυξη το α’ τρίμηνο του 2022 - Αύξηση ανεργίας

Κίνα: Ξεπέρασε τις προσδοκίες, στο 4,8% η ανάπτυξη το α’ τρίμηνο του 2022 - Αύξηση ανεργίας
Μεγάλη μείωση για τις καταναλωτικές δαπάνες λόγω των lockdown
Σχετικά Άρθρα

Κατά 4,8% αυξήθηκε το ΑΕΠ της Κίνας το α’ τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, μετά από αύξηση 4% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021.
Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,3%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι οποίοι προέβλεπαν αύξηση 4,4% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση και 0,6% σε τριμηνιαία.
Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 5% - έναντι πρόβλεψης για 4,5% -, αλλά ήταν πιο αργή από την επέκταση 7,5% που καταγράφηκε την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, ενώ και η αύξηση των επενδύσεων μετριάστηκε στο 9,3% το πρώτο τρίμηνο από 12,2% το πρώτο δίμηνο του έτους.

Αύξηση ανεργίας, μείωση καταναλωτικών δαπανών λόγω lockdown

Ωστόσο αύξηση κατέγραψε η ανεργία ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες κατέγραψαν «βουτιά» το Μάρτιο, κάτι που αποδίδεται και στα περιοριστικά μέτρα και στα lockdown λόγω της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις συρρικνώθηκαν κατά 3,5% τον Μάρτιο έναντι πτώσης 1,6% που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ και η ανεργία σε 31 μεγάλες πόλεις αυξήθηκε στο 6% τον Μάρτιο από 5,4% που ήταν τον Φεβρουάριο.
«Αυτό δείχνει ότι το πρόβλημα της ανεργίας στις μεγάλες πόλεις έχει γίνει πιο σοβαρό από όταν ξεκίνησε η πανδημία του Covid το 2020», δήλωσε στο CNBC ο Zhiwei Zhang, επικεφαλής οικονομολόγος στην Pinpoint Asset Management.
Πάντως, εκτιμάται πως τα δεδομένα αυτά δεν αποτυπώνουν πλήρως την κατάσταση της κινεζικής οικονομίας καθώς δεν έχει ληφθεί υπόψη το lockdown στη Σαγκάη, η οποία αποτελεί έναν κρίσιμο οικονομικό και εμπορικό κόμβο.
«Η έξαρση της covid ανάγκασε όχι μόνο τη Σαγκάη αλλά και άλλες πόλεις να μπουν σε lockdown στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.
Ως εκ τούτου, η οικονομική επιβράδυνση πιθανότατα να επιδεινώθηκε τον Απρίλιο» επισημαίνει ο Zhiwei Zhang

Μεγάλες προκλήσεις, πολλαπλές δοκιμασίες

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση των στοιχείων, Κινέζοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για μεγάλες προκλήσεις και πολλαπλές δοκιμασίες για την κινεζική οικονομία
«Η κινεζική οικονομία βρίσκεται μπροστά σε πολλαπλές δοκιμασίες που συνδέονται με μια ολοένα πιο δύσκολη και περίπλοκη παγκόσμια συγκυρία και τις συχνές εξάρσεις της επιδημίας του νέου κορωνοϊο», επισήμανε ο Fu Linghui, στέλεχος της κινεζικής εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, υποστηρίζοντας πως η αύξηση της ανεργίας «αντανακλά μεγαλύτερες δυσκολίες για την παραγωγή και τη λειτουργία των επιχειρήσεων» αλλά και μεγαλύτερη πίεση στην απασχόληση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης