Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκληρό άδειασμα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία: Ειρήνη με εδαφικές παραχωρήσεις και προκλητικά ηχηρή… αναβάθμιση της Τουρκίας

Σκληρό άδειασμα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία: Ειρήνη με εδαφικές παραχωρήσεις και προκλητικά ηχηρή… αναβάθμιση της Τουρκίας
Ειρήνη στην Ουκρανία… με εδαφικές παραχωρήσεις…

Το ΝΑΤΟ η βορειοατλαντική συμμαχία τελικά… υιοθέτησε την ρωσική και τουρκική λογική…
Τι ακριβώς έχει συμβεί;
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg μιλώντας στο Ελσίνκι την πρωτεύουσα της Φινλανδίας και αναφερόμενος στην Ουκρανία που αποτελεί το νούμερο ένα ζήτημα διεθνώς… ανέφερε ότι «μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία αλλά το ερώτημα είναι πόσες εδαφικές παραχωρήσεις θα δοθούν».
Είναι η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ μιλάει για εδαφικές παραχωρήσεις Ουκρανικού εδάφους στην Ρωσία με αντάλλαγμα την ειρήνη…
Όμως ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δικαίωσε και την Τουρκική τονίζοντας ότι οι αιτιάσεις των Τούρκων για την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ… είναι εύλογες.
Κοινώς το ΝΑΤΟ δικαιώνει με τον πλέον ηχηρό τρόπο, την θέση της Τουρκίας η οποία έχει μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας…

Μεταφράζοντας την στάση του ΝΑΤΟ…

Το ΝΑΤΟ αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι τα κατακτημένα εδάφη στο Donbass της Ανατολικής Ουκρανίας από τους ρώσους… όχι μόνο δεν θα επιστρέψουν στην Ουκρανία αλλά θα προσαρτηθούν στην Ρωσία.
Το ΝΑΤΟ φαίνεται να κινείται στην λογική της αποκλιμάκωσης, αφού ζητάει ειρήνη έναντι εδαφικών παραχωρήσεων της Ουκρανίας…
Ταυτόχρονα το ΝΑΤΟ υιοθετεί την τουρκική επιχειρηματολογία, αναβαθμίζοντας την Τουρκία… η οποία έχει βάλει veto στην Σουηδία και Φινλανδία για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ.
Ενώ η στάση του ΝΑΤΟ ως προς την Τουρκία έχει στόχο να κάμψει την τουρκικές αντιδράσεις…οπότε εύλογα υποστηρίζει τις τουρκικές θέσεις… η αναφορά ειρήνη έναντι εδαφικών παραχωρήσεων στην Ουκρανία αποτελεί σοβαρή αλλαγή στρατηγικής…
Ο Zelensky o Ουκρανός Πρόεδρος έχει αναφέρει ότι η Ουκρανία δεν θα δώσει ούτε ένα εκατοστό γης… αλλά οι συνεχείς ήττες του Ουκρανικού στρατού… και οι μεγάλες απώλειες σε στρατιώτες στην Ανατολική Ουκρανία… νομοτελειακά θα οδηγήσουν την ηγεσία της χώρας σε επώδυνο συμβιβασμό με την Ρωσία… που επιτυγχάνει τους στρατιωτικούς της στόχους…

Ειρήνη στην Ουκρανία… με εδαφικές παραχωρήσεις…

Η ειρήνη στην Ουκρανία είναι δυνατή, το μόνο ερώτημα είναι ποιες εδαφικές παραχωρήσεις θα κοστίσουν λιγότερο στην Ουκρανία, επομένως το ΝΑΤΟ συνδράμει στην Ουκρανία ώστε να πληρώσει το λιγότερο τίμημα, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg σε συνέντευξη στο Ελσίνκι.
«Η ειρήνη στην Ουκρανία είναι δυνατή.
Το ερώτημα είναι ποιο θα είναι το τίμημα της.
Πόση επικράτεια, ελευθερία και δημοκρατία είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε για αυτήν την ειρήνη.
Το ΝΑΤΟ σκοπεύει να βοηθήσει την Ουκρανία για να της δώσει την ισχυρότερη θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με Ρωσία, η οποία θα πρέπει να τερματίσει τις εχθροπραξίες».

Παράλληλα, ο Stoltenberg σημείωσε ότι ο στρατός του ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται στη σύγκρουση στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η συμμαχία δεν επιθυμεί κλιμάκωση των εχθροπραξιών με την Ρωσία.

«Από την αρχή του πολέμου, πάντα προσπαθούσαμε να βοηθήσουμε τη Ουκρανία που αγωνίζεται για την ανεξαρτησία, αλλά προσπαθήσαμε να αποφύγουμε την κλιμάκωση όσο το δυνατόν περισσότερο, έτσι δεν μπήκαμε ποτέ στο έδαφος της Ουκρανίας και αρνηθήκαμε να δημιουργήσουμε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για τους Ουκρανούς» ανέφερε ο Stoltenberg.

Το ΝΑΤΟ δικαιώνει την Τουρκία…

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια που εγείρει η Τουρκία για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι θεμιτές, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας, Stoltenberg, στη Φινλανδία.

Επισκεπτόμενος τον Πρόεδρο της Φινλανδίας Sauli Niinisto, είπε ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κανένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν είχε υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία και ότι ως εκ τούτου οι ανησυχίες της Τουρκίας πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στη δυτική αμυντική συμμαχία ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά οι προσπάθειές τους προσκρούουν στην Τουρκία, η οποία έχει κατηγορήσει και τις δύο χώρες ότι υποστηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες.

Για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ νέα μέλη απαιτεί υποστήριξη και από τα 30 μέλη της Συμμαχίας.
Η Τουρκία, η οποία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ για 70 χρόνια, έχει αναφέρει ότι δεν θα αλλάξει το veto για την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών εάν δεν κάνουν, «συγκεκριμένα βήματα» για την αντιμετώπιση των Κούρδων.
Η Τουρκία αναφέρει ότι οι Κουρδικές Οργανώσεις PKK/YPG δρουν στο έδαφος των σκανδιναβικών κρατών ενώ ζητάει και να αρθούν οι απαγορεύσεις στην πώληση ορισμένων όπλων.

Ο Stoltenberg έχει αναφέρει ότι θα καλέσει ανώτερους αξιωματούχους από τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Τουρκία στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το θέμα.
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα παραβρεθούν στην Σύνοδο Κορυφής στις 29-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη την πρωτεύουσα της Ισπανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης