Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρώσοι κατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας περιοχή Peski και διέλυσαν ένα ακόμα HIMARS που έστειλαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία

Οι Ρώσοι κατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας περιοχή Peski και διέλυσαν ένα ακόμα HIMARS που έστειλαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία
Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά και δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία ανέφεραν ότι έχουν τον πλήρη έλεγχο του Peski, πριν από μία και πλέον εβδομάδα
Σχετικά Άρθρα

(upd 3) Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν τον πλήρη έλεγχο του Peski, ενός χωριού στα προάστια της περιοχής του Donetsk, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο μία σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας στη Μόσχα.
Το Reuters δεν στάθηκε δυνατό να επιβεβαιώσει άμεσα την αναφορά.
Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά και δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία ανέφεραν ότι έχουν τον πλήρη έλεγχο του Peski, πριν από μία και πλέον εβδομάδα.
Το ίδιο υπουργείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα σύστημα εκτόξευσης ρουκετών HIMARS από αυτά που έχουν προμηθεύσει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, κοντά στο Kramatorsk, αλλά και έναν χώρο αποθήκευσης πυρομαχικών για το ίδιο οπλικό σύστημα, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Interfax.

H ανακοίνωση για την κατάληψη του Peski

Την κατάληψη του Peski ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkov.
«Ως αποτέλεσμα επιθετικών επιχειρήσεων από τις συμμαχικές δυνάμεις, ο οικισμός Peski στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk απελευθερώθηκε πλήρως», είπε ο εκπρόσωπος.
Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της του Donetsk Eduard Basurin είπε στους δημοσιογράφους στις 10 Αυγούστου ότι οι συμμαχικές δυνάμεις διεξάγουν μεγάλες επιχειρήσεις στην περιοχή του Donetsk γύρω από τους οικισμούς Maryinka, Peski και Avdeyevka.
Στο Soledar και το Artyomovsk στα βόρεια της δημοκρατίας, οι δυνάμεις της λαϊκής πολιτοφυλακής πολεμούσαν ήδη στην αστική και βιομηχανική περιοχή, πρόσθεσε.

Ουκρανοί: Δεν κατελήφθη το Peski

Η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι «σφοδρές μάχες» συνεχίζονται στο Peski ένα ανατολικό χωριό το οποίο η Ρωσία είχε δηλώσει νωρίτερα ότι έχει υπό τον πλήρη έλεγχό της.
«Οι δυνάμεις κατοχής προσπαθούν να σπάσουν την άμυνα των στρατευμάτων μας προς διάφορες κατευθύνσεις και το Peski», ανέφερε το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στο νυχτερινό του ενημερωτικό σημείωμα στο Facebook.
«Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται», πρόσθεσε.

Βοήθεια χωρίς αντίκτυπο

Οι ενέσεις πολλών δισεκατομμυρίων σε στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία δεν έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στον ρυθμό της ειδικής μας επιχείρησης, οι στόχοι της επιχείρησης θα υλοποιηθούν»
, είπε ο διευθυντής του τμήματος Βόρειας Αμερικής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Alexander Darchiev.
Όπως τόνισε ο Darchiev «οι κίνδυνοι για την ασφάλεια της διεθνούς κοινότητας που σχετίζονται με τα όπλα που παραδίδονται στον ουκρανικό στρατό και διαδίδονται στις μαύρες και γκρίζες αγορές είναι πραγματικοί».

Βομβαρδίστηκαν γέφυρες στην Kherson

Εν τω μεταξύ οι δύο κύριες οδικές γέφυρες που παρέχουν πρόσβαση στον θύλακα των ρωσικών εδαφών στη δυτική όχθη του Dnipro στην περιφέρεια Kherson είναι πλέον πιθανότατα εκτός χρήσης λόγω βομβαρδισμών για τους σκοπούς του ουσιαστικού στρατιωτικού ανεφοδιασμού, ανέφεραν οι βρετανικές στρατιωτικές πληροφορίες.
Ακόμη και αν η Ρωσία καταφέρει να κάνει σημαντικές επισκευές στις γέφυρες, αυτές θα εξακολουθήσουν να είναι προβληματικές, ανέφερε.
«Ο επίγειος ανεφοδιασμός για τους πολλούς χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες στη δυτική όχθη εξαρτάται σχεδόν σίγουρα από δύο μόνο σημεία διέλευσης πορθμείων», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο.
Με την αλυσίδα εφοδιασμού τους περιορισμένη, το μέγεθος των αποθεμάτων που έχει καταφέρει να δημιουργήσει η Ρωσία στη δυτική όχθη είναι πιθανό να είναι βασικός παράγοντας για την αντοχή της δύναμής της.

Πόλεμος μακράς διάρκειας

Το Κρεμλίνο φέρεται να προσπαθεί να κινητοποιήσει τη βιομηχανία για να υποστηρίξει τις παρατεταμένες πολεμικές προσπάθειες στην Ουκρανία.
Η Ουκρανική Κύρια Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών (GUR) ανέφερε ότι το Κρεμλίνο ξεκίνησε τη «βιομηχανική κινητοποίηση» των αμυντικών επιχειρήσεων στις αρχές Αυγούστου, απαγορεύοντας σε ορισμένους υπαλλήλους και ολόκληρη την ηγεσία της ρωσικής κρατικής βιομηχανικής εταιρείας Rostec να κάνουν διακοπές.
Η GUR πρόσθεσε ότι η Στρατιωτική-Βιομηχανική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υπό την προεδρία του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin, ετοιμάζεται να αλλάξει το πρόγραμμα κρατικών αμυντικών παραγγελιών έως τις αρχές Σεπτεμβρίου για να αυξήσει τις δαπάνες κατά 600-700 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια).
Το ρωσικό πρακτορείο Ura ανέφερε επίσης ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergey Shoigu επισκέφτηκε το εργοστάσιο Uralvagonzavod, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή αρμάτων μάχης στη Ρωσία και τον παραγωγό των κύριων αρμάτων μάχης της Ρωσίας T-72, στις 12 Αυγούστου.
H επίσκεψη του Shoigu θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι το Κρεμλίνο επιχειρεί να επανεκκινήσει ή να επεκτείνει τη λειτουργία του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος.

Αλληλοκατηγορίες για Zaporizhzhia

Την ίδια ώρα, οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι διακινδύνευσαν μία καταστροφή βομβαρδίζοντας το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, που έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις σε μια περιοχή που αναμένεται να γίνει μια από τις επόμενες μεγάλες γραμμές του πολέμου.
Οι δυτικές χώρες έχουν ζητήσει από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από το εργοστάσιο της Zaporizhzhia, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ένδειξη ότι η Ρωσία συμφωνεί να το κάνει.
Το εργοστάσιο καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις στις αρχές Μαρτίου, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί από Ουκρανούς τεχνικούς.
Το εργοστάσιο κυριαρχεί στη νότια όχθη μιας τεράστιας δεξαμενής στον ποταμό Dnipro που διασχίζει τη νότια Ουκρανία.
Οι ουκρανικές δυνάμεις που ελέγχουν τις κωμοπόλεις και τις πόλεις στην απέναντι όχθη έχουν δεχτεί έντονο βομβαρδισμό από τη ρωσική πλευρά.
Τρεις άμαχοι, ανάμεσά τους ένα αγόρι, τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μία από αυτές τις πόλεις, το Marhanets, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko.
Το Κίεβο έχει δηλώσει εδώ και εβδομάδες ότι σχεδιάζει μια αντεπίθεση για να ανακαταλάβει τη Zaporizhzhia και τη γειτονική Kherson.

«Βλέπουν» προβοκάτσια οι Ουκρανοί

Για ρωσική προβοκάτσια με βομβαρδισμό του πυρηνικού σταθμού Zaporizhzhia προειδοποιούν οι Ουκρανοί
Η υπηρεσία αμυντικών πληροφοριών της Ουκρανίας προειδοποιεί για «ρωσικές προκλήσεις» στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia στο νότιο τμήμα της χώρας, τον οποίο ωστόσο έχει υπό τον έλεγχό της η Μόσχα.
Ο εξόριστος δήμαρχος της πόλης όπου βρίσκεται το εργοστάσιο είπε ότι έχει δεχθεί νέο βομβαρδισμό.
Ο δήμαρχος του Enerhodar Dmytro Orlov, ο οποίος βρίσκεται σε εδάφη που ελέγχονται από το Κίεβο, έγραψε στο Telegram ότι οι κάτοικοι τον έχουν ενημερώσει για νέους ρωσικούς βομβαρδισμούς το Σάββατο (13/8/2022) στη βιομηχανική ζώνη της πόλης και τον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia.
Δεν έχει καταστεί σαφές εάν κάποια οβίδα έπληξε την περίμετρο του εργοστασίου, αναφέρει το Reuters.


Βασικά σημεία


Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χερσαίες επιθέσεις ανατολικά του Siversk και βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά του Bakhmut

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χερσαίες επιθέσεις νοτιοδυτικά και βορειοδυτικά της πόλης του Donetsk

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν την τελευταία λειτουργική γέφυρα που χρησιμοποιούσαν οι ρωσικές δυνάμεις για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού κοντά στον υδροηλεκτρικό σταθμό Kakhovka.

Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν πρόσθετα ουκρανικά πλήγματα σε ρωσικές αποθήκες πυρομαχικών και ένα σημείο επιμελητείας στην περιφέρεια Χερσώνα.

Οι Ουκρανοί αντάρτες πιθανότατα στοχεύουν Ρώσους αξιωματούχους και Ουκρανούς συνεργάτες που προετοιμάζονται για τα δημοψηφίσματα προσάρτησης στη Ρωσία

1_44.png

2_33.png

3_38.png

4_22.png

5_12.pngallied.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης