Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Piper Sandler προειδοποιεί: Ετοιμαστείτε για ύφεση τύπου δεκαετίας 1970

Η Piper Sandler προειδοποιεί: Ετοιμαστείτε για ύφεση τύπου δεκαετίας 1970
«Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει περαιτέρω στασιμότητα το β’ τρίμηνο και στη συνέχεια πλήρης πτώση στο β’ εξάμηνο του έτους», εξήγησε η επικεφαλής παγκόσμια οικονομολόγος Piper Sandler, Nancy Lazar
Οι οικονομίες θα βυθιστούν σε ύφεση ανάλογη με αυτή της δεκαετίας του 1970, η οποία θα έχει «δυσμενή αντίκτυπο στους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο», προειδοποίησε η επικεφαλής παγκόσμια οικονομολόγος Piper Sandler, Nancy Lazar.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την οικονομολόγο της Wall Street, η επικείμενη ύφεση θα μοιάζει περισσότερο με τη δεκαετία του 1970 παρά με μια ύφεση τύπου 2008-07.
«Οι άνθρωποι εστιάζουν στο 2008 και το 2020.
Ωστόσο, αυτό που έρχεται θα μοιάζει περισσότερο με το 1973, το 1974 και το 2021» δήλωσε η Lazar, προβλέποντας πως οι καταναλωτές θα αισθανθούν τον αντίκτυπο της ύφεσης το δεύτερο εξάμηνο του 2023, όταν περάσουν στην οικονομία και στις αγορές οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Ένας δείκτης πληθωρισμού που παρακολουθεί στενά η Fed έδειξε σημάδια επιβράδυνσης, αλλά παρέμεινε ασυνήθιστα υψηλός, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Παρασκευή.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας, οι Προσωπικές Καταναλωτικές Δαπάνες (PCE) έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν +0,1% από τον προηγούμενο μήνα και +5% σε ετήσια βάση.
Ενώ η Fed στοχεύει τον τίτλο του PCE καθώς προσπαθεί να ανατρέψει τις τιμές καταναλωτή στο 2%, ο πρόεδρος Jerome Powell διαβεβαίωσε ότι τα βασικά δεδομένα είναι στην πραγματικότητα καλύτερος δείκτης του πληθωρισμού.
Σε κάθε περίπτωση, ο πληθωρισμός είναι πολύ πάνω από τον προτιμώμενο στόχο του 2% της Fed, γεγονός το οποίο αποτελεί ανησυχητικό σημάδι, δεδομένου ότι η κεντρική τράπεζα ήδη αυξάνει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Lazar υποστήριξε ότι χρειάζεται περίπου ένας χρόνος για να γίνει αντιληπτός ο αντίκτυπος στην οικονομία της νομισματικής σύσφιξης στην οικονομία.

Στασιμότητα…

«Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει περαιτέρω στασιμότητα το β’ τρίμηνο και στη συνέχεια πλήρης πτώση στο β’ εξάμηνο του έτους», εξήγησε η οικονομολόγος.
Επειδή, πρώτον, είχαμε κύκλο σύσφιξης παγκοσμίως το 2021, οι καθυστερημένες επιπτώσεις αυτού έπληξαν τις οικονομίες.
Δεύτερον, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν το 2021 και, τρίτον, οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν σημαντικά ανοδικά.
Ουσιαστικά είχαμε επιβράδυνση σε αυτούς τους τρεις δείκτες…
Πηγαίνοντας φέτος, οι καθυστερημένες επιπτώσεις αυτού του κύκλου σύσφιξης της Fed αντανακλώνται στην προσφορά χρήματος που τώρα μειώνεται».
Όσον αφορά τον τομέα της εργασίας, η Lazar επεσήμανε πως «μαύρα σύννεφα» αιωρούνται πάνω από τους αριθμούς της ανεργίας.
«Το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι 3,5%, παρά την πτώση στην απασχόληση.
Μας λέει ότι ο καταναλωτής βλέπει όντως κάποια μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα.
Συνειδητοποιούν ότι πιθανώς μείωσαν το ποσοστό αποταμίευσής τους, πολύ κάτω από το 3%, και τώρα ίσως ανησυχούν λίγο περισσότερο» κατέληξε η Lazar.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης