Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμφύλιος στην JP Morgan - Αρνούνται να επιστρέψουν στο γραφείο οι εργαζόμενοι

Εμφύλιος στην JP Morgan - Αρνούνται να επιστρέψουν στο γραφείο οι εργαζόμενοι
Ο Dimon και οι συνάδελφοί του στην Goldman Sachs Group και τη Morgan Stanley υπήρξαν εξέχοντες υποστηρικτές της εργασίας στο γραφείο για τη μάθηση, την καινοτομία και την κουλτούρα
Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, έστειλε αυτό το μήνα ένα σαφές μήνυμα στους υπαλλήλους: επιστρέψτε στο γραφείο.
Αλλά, όπως φαίνεται, δεν είχε την ανταπόκριση που ήθελε.
Οι εργαζόμενοι της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας κατέκλυσαν ένα εσωτερικό φόρουμ μηνυμάτων με επικρίσεις, αφού η λειτουργική επιτροπή του δημοσίευσε ένα διάταγμα με τίτλο "Η σημασία του να είμαστε μαζί".
Ορισμένοι υπάλληλοι αντέδρασαν, αποκαλώντας το μήνυμα "διχαστικό".
Παρόλο που μόνο ένα μικρό μέρος των 297.000 υπαλλήλων της τράπεζας ανάρτησε σχόλια, ο όγκος των αντιδράσεων, ο οποίος δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως, ήταν υψηλός για ό,τι είναι τυπικό στο ενδοδίκτυο της εταιρείας, δήλωσαν τρεις υπάλληλοι που καλύπτουν διαφορετικά επίπεδα ιεραρχίας.
Οι εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων των διευθυντών, διαμαρτυρήθηκαν για μια "κουλτούρα Zoom" στην οποία οι υπάλληλοι ήταν κολλημένοι σε εικονικές κλήσεις συνδιάσκεψης ακόμη και όταν ήταν παρόντες στο γραφείο.
Γκρίνιαζαν επίσης για τις προκλήσεις που δημιουργούσαν οι μεγάλες μετακινήσεις και οι οικογενειακές υποχρεώσεις.
Τα σχόλια κλειδώθηκαν μετά από περίπου μία ημέρα, κάτι που είναι τυπικό για αναρτήσεις με μεγάλο όγκο απαντήσεων, ανέφερε άλλη πηγή.

Οι συστάσεις

Στο σημείωμα των σχεδόν 700 λέξεων στις 12 Απριλίου που προκάλεσε τριγμούς σε ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, η τράπεζα ζήτησε από τους managers να βρίσκονται στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα και προειδοποίησε άλλους υπαλλήλους που εργάζονταν με υβριδικά ωράρια ότι έπρεπε να προσέρχονται τρεις ημέρες την εβδομάδα ή να αντιμετωπίζουν συνέπειες.
Οι διευθυντές μπορούν να εξετάζουν την παρουσία στις αξιολογήσεις απόδοσης και να λαμβάνουν "διορθωτικά μέτρα" εάν δεν τηρούνται οι απαιτήσεις, ανέφερε το υπόμνημα.
Η JPMorgan κάλεσε για πρώτη φορά τους υπαλλήλους πίσω στο γραφείο σε εκ περιτροπής βάση στα μέσα του 2021 μετά από μήνες διακοπής της λειτουργίας λόγω πανδημίας.
Τα παράπονα των εργαζομένων ανέδειξαν για ακόμη μία φορά τη συζήτηση που μαίνεται στην εταιρική Αμερική σχετικά με το ποια είναι η σωστή ισορροπία μεταξύ της εργασίας στο γραφείο και της ευελιξίας.

Διαφορετικές πολιτικές

Ακόμη και μεταξύ των μεγάλων τραπεζών της Wall Street, οι απόψεις διαφέρουν.
Ο Dimon και οι συνάδελφοί του στην Goldman Sachs Group και τη Morgan Stanley υπήρξαν εξέχοντες υποστηρικτές της εργασίας στο γραφείο για τη μάθηση, την καινοτομία και την κουλτούρα.
Αντίθετα, η Citigroup, η UBS Group και η Bank of New York Mellon έχουν υιοθετήσει μεγαλύτερη ευελιξία ως τρόπο προσέλκυσης και διατήρησης ταλέντων.
Η Davia Temin, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης κρίσεων Temin and Co, δήλωσε ότι οι εργοδότες μπορεί να ανακόψουν την πανδημική ευελιξία και να απαιτήσουν περισσότερη εργασία στο γραφείο, καθώς η ύφεση πλησιάζει και οι εργαζόμενοι ανταγωνίζονται για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους.
"Η εργασία από το σπίτι εισήχθη σε εξαιρετικούς καιρούς και οι ηγέτες έχουν το δικαίωμα να το αλλάξουν αυτό, ειδικά τώρα που είναι πιθανό να μπούμε σε μια ύφεση όπου η κερδοφορία θα είναι το κλειδί", δήλωσε η Temin.
"Δεν είναι ένα θεόσταλτο δικαίωμα, οπότε μπορεί να αλλάξει".

Αυξανόμενη ανησυχία

Ο Dimon, ο οποίος ανέλαβε το τιμόνι το 2006, δήλωσε μετά την αποστολή του υπομνήματος ότι αισθάνεται την ανάγκη οι ηγέτες να είναι διαθέσιμοι για συζητήσεις εντός του γραφείου.
"Κάποιοι άνθρωποι δεν ακολουθούσαν τους κανόνες", δήλωσε ο Dimon, απαντώντας σε ερώτηση του Reuters.
"Δεν θέλουμε να τους τιμωρήσουμε όλους εξαιτίας αυτού, αλλά οι άνθρωποι που συμφώνησαν να κάνουν τρεις ημέρες την εβδομάδα, περιμένουμε να το κάνουν".
Και πρόσθεσε: "Καταλαβαίνουμε απόλυτα ότι κάποιοι άνθρωποι δεν θέλουν να το κάνουν".
Εκπρόσωπος της JPMorgan τόνισε τότε ότι η τράπεζα θα διατηρήσει την ευελιξία της.
Στα σχόλια σχετικά με το υπόμνημα, τα οποία εξετάστηκαν από το Reuters, ορισμένοι εργαζόμενοι έδωσαν λόγους που κυμαίνονται από την κίνηση και το κόστος έως την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ως παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά της αυστηρής πολιτικής.
"Οι περισσότεροι άνθρωποι στην ομάδα μου (και ακόμη και σε άλλες ομάδες γύρω μου) ζουν αρκετά μακριά από το γραφείο", έγραψε ένας εργαζόμενος σε μια ανάρτηση.
"Το να κολλάμε πιο συχνά στην κίνηση και να πληρώνουμε ακόμα περισσότερα για τη βενζίνη (οι τιμές αυξάνονται) δεν είναι καλό για μένα και για πολλούς άλλους".
Ένας άλλος σχολιαστής έγραψε: "Παρά τους ισχυρισμούς εδώ, αυτό δεν αφορά στην πραγματικότητα τη συνεργασία".
Άλλοι δήλωσαν ότι η εργασία εξ αποστάσεως είναι ευεργετική για την ψυχική υγεία, την οικογενειακή ζωή και την ποικιλομορφία στον χώρο εργασίας.
Πολλοί υπάλληλοι υποκαταστημάτων, προσωπικό κτιρίων και άλλοι εργαζόμενοι παρουσιάστηκαν σε γραφεία καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας χωρίς τη δυνατότητα να εργαστούν εξ αποστάσεως.
Σε συνέντευξή του, ένας υπάλληλος της JPMorgan δήλωσε ότι ο τριήμερος υβριδικός κανόνας εφαρμόστηκε τόσο αυστηρά ώστε ζητήθηκε από ορισμένους εργαζομένους να μην προγραμματίζουν προσωπικές υποχρεώσεις, όπως ραντεβού με γιατρούς, τις ημέρες αυτές.
"Υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία ότι αν οι διευθυντές πρόκειται να έρχονται πέντε ημέρες την εβδομάδα, μπορεί να αρχίσουν να ζητούν ανεπίσημα από τους κατώτερους να είναι επίσης εκεί", δήλωσε ο εργαζόμενος, αρνούμενος να κατονομαστεί για το φόβο της τιμωρίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης