Τελευταία Νέα
Διεθνή

Jera: Έρχεται νέα αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου - Δύσκολος ο χειμώνας

Jera: Έρχεται νέα αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου - Δύσκολος ο χειμώνας
Η πρόβλεψη για έντονα καιρικά φαινόμενα θα μπορούσε να συνδεθεί με την πιθανή επιστροφή του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο φέτος
Το βόρειο ημισφαίριο γνώρισε τον περασμένο χειμώνα θερμοκρασίες υψηλότερες του μέσου όρου, γεγονός που συνέβαλε στην ανακούφιση της ενεργειακής κρίσης και μείωσε τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ.
Τώρα, ο μεγαλύτερος αγοραστής φυσικού αερίου στον κόσμο αναμένει νέα αύξηση των τιμών φέτος.
Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Yukio Kani, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Jera εξέφρασε τις ανησυχίες του για μια νέα πιθανή άνοδο των τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου, αποδίδοντας το γεγονός αυτό στην αύξηση της εισαγωγικής ικανότητας στην Ευρώπη και την Κίνα, μαζί με πιθανούς κινδύνους από έντονα καιρικά φαινόμενα.
Φέτος το χειμώνα, με την αύξηση της ικανότητας εισαγωγών στην Ευρώπη και την Κίνα να αυξάνει ενδεχομένως τη ζήτηση μετά τον τερματισμό των περιορισμών λόγω πανδημίας, οι τιμές θα μπορούσαν να εκτοξευθούν και πάλι εάν εκδηλωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα, είπε.
Δεν υπάρχει καμία ευκαιρία για τους αγοραστές να "χαλαρώσουν", δήλωσε ο Kani.

Δύσκολες οι προοπτικές

Η Jera, μια κοινοπραξία μεταξύ των Tokyo Electric Power και Chubu Electric Power ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι συμφώνησε σε μια 20ετή συμφωνία για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από τον προτεινόμενο τερματικό σταθμό της Venture Global LNG στη Λουιζιάνα.
Ενώ η εταιρεία αναμένει ότι η ιαπωνική ζήτηση LNG θα μειωθεί κατά την επόμενη δεκαετία, θα μπορούσε να εκπλήξει παραμένοντας αμετάβλητη, καθώς κατασκευάζονται περισσότερα κέντρα δεδομένων και εργοστάσια ημιαγωγών, δήλωσε ο Kani.
"Αυτές οι δύο εγκαταστάσεις καταβροχθίζουν την ηλεκτρική ενέργεια, καθιστώντας δύσκολη την ανάγνωση των προοπτικών της ζήτησης", είπε.
Η Jera εργάζεται επίσης για να υποστηρίξει τα σχέδια της Ιαπωνίας να χρησιμοποιήσει αμμωνία και υδρογόνο για την απαλλαγή των υφιστάμενων θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από τον άνθρακα.
Τα σχόλια του Kani έρχονται καθώς τα ασιατικά συμβόλαια spot LNG έχουν υποχωρήσει κατά 83,5% από το υψηλό του περασμένου Σεπτεμβρίου, αγγίζοντας χαμηλά επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί το καλοκαίρι του 2021.
Στην άλλη πλευρά του κόσμου, τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού NatGas και του ευρωπαϊκού NatGas κυμαίνονται σε χαμηλά πολλών ετών.
Η πρόβλεψη του Kani για έντονα καιρικά φαινόμενα θα μπορούσε να συνδεθεί με την πιθανή επιστροφή του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο φέτος, το οποίο μπορεί να συμβάλει σε υψηλότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες και μια επακόλουθη αύξηση της ζήτησης ψύξης, με αποτέλεσμα αυξημένες ανάγκες για φυσικό αέριο.
Επιπλέον, καθώς η Ευρώπη αναδιαμορφώνει την αλυσίδα ενεργειακού εφοδιασμού της μακριά από τη Ρωσία και βασίζεται περισσότερο στις αμερικανικές μεταφορές υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι προμήθειες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περαιτέρω σύσφιξη.
Επιπλέον, μια ανάκαμψη της οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει τη ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης