Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γερμανία διαπράττει ιστορικό έγκλημα στέλνοντας 4.000 στρατιώτες στη Λιθουανία – Μη αναστρέψιμη η επικίνδυνη κλιμάκωση ΝΑΤΟ – Ρωσίας

Η Γερμανία διαπράττει ιστορικό έγκλημα στέλνοντας 4.000 στρατιώτες στη Λιθουανία – Μη αναστρέψιμη η επικίνδυνη κλιμάκωση ΝΑΤΟ – Ρωσίας
Ανεύθυνη και επικίνδυνη η απόφαση της Γερμανίας να στείλει 4.000 στρατιώτες στη Λιθουανία ως ενίσχυση της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα
Η Γερμανία έλαβε μία ιστορικών διαστάσεων λανθασμένη απόφαση ενίσχυσης της πολιτικής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, με την περικύκλωση της Ρωσίας.
Το Βερολίνο είναι έτοιμο να στείλει χιλιάδες στρατεύματα στη Λιθουανία με στόχο την ενίσχυση της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ.
Στην πράξη, η απόφαση θα παρατείνει μόνο την κρίση καθώς αποτελεί άμεση απειλή για τη Μόσχα.
Στις 26 Ιουνίου, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius δήλωσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να στείλει περίπου 4.000 στρατιώτες, που θα σταθμεύσουν σε μόνιμη βάση στη Λιθουανία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος θα είναι η διατήρηση μιας «ισχυρής ταξιαρχίας» στη Λιθουανία ως ένας τρόπος για να αυξηθεί η αμυντική ικανότητα του ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά.
Η δήλωση έγινε στο Βίλνιους, όπου η συμμαχία θα συνεδριάσει σύντομα στη σύνοδο κορυφή του ΝΑΤΟ, την ημέρα που οι γερμανικές και λιθουανικές δυνάμεις συμμετείχαν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, τις ασκήσεις Griffin Storm.
Μάλιστα ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι πρέπει να ξεκινήσουν έργα υποδομής στη Λιθουανία για να υποδεχθούν τους στρατιώτες και τις οικογένειές τους, αφού θα φιλοξενηθούν μόνιμα στη χώρα.

Κλιμακώνει επικίνδυνα η Γερμανία

Ο Pistorius πιστεύει ότι, με την εκπλήρωση αυτής της προϋπόθεσης, το Βερολίνο θα μπορούσε να συμβάλει ενεργά στη βελτίωση της θέσης του ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά.
«Η Γερμανία είναι έτοιμη να τοποθετήσει μόνιμα μια ισχυρή ταξιαρχία στη Λιθουανία (…)
Προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι να υπάρχει η απαραίτητη υποδομή – στρατώνες, πεδία εκπαίδευσης και αποθήκες», είπε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Λιθουανό ομόλογό του Arvydas Anusauskas.
Δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη προθεσμία για την ολοκλήρωση της ανάπτυξης των γερμανικών στρατευμάτων – ούτε καν επίσημη επιβεβαίωση ότι η Λιθουανία θα αποδεχθεί τη γερμανική προσφορά.
Ωστόσο, οι αρχές της Λιθουανίας έχουν ήδη δηλώσει ότι ενδιαφέρονται πραγματικά για τη «βοήθεια» και ενημέρωσαν πως θα εργαστούν για την κάλυψη των απαιτήσεων υποδομής.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrelius Landsbergis, «αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα και παραδοχή ότι η ανατολική πλευρά πρέπει να ενισχυθεί».
Στην πραγματικότητα, η είδηση δεν ήταν κάτι το απρόσμενο.
Η γερμανική κυβέρνηση χρειάστηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ να κρατήσει στρατεύματα και εξοπλισμό «προτοποθετημένα» σε υψηλή ετοιμότητα μάχης για να αναπτυχθούν στην ανατολική πλευρά –τόσο σε γερμανικό έδαφος όσο και στη Βαλτική– σε περίπτωση στρατιωτικής κρίσης με τη Ρωσία.
Επί του παρόντος, το Βερολίνο διατηρεί ήδη ένα απόσπασμα 800 στρατιωτών στη Λιθουανία, που αντιστοιχεί στο μισό από τους 1600 άνδρες του ΝΑΤΟ στη χώρα. Η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Νορβηγία, η Κροατία και το Λουξεμβούργο είναι τα άλλα κράτη που συνεισφέρουν με στρατιωτικό προσωπικό στο κράτος της Βαλτικής.

Στο κόκκινο η κλιμάκωση


Με επιπλέον 4000 στρατιώτες, ο αριθμός των ξένων στρατευμάτων στο λιθουανικό έδαφος θα υπερδιπλασιαστεί, γεγονός που υποδεικνύει το επίπεδο κλιμάκωσης που σχεδιάζει η συμμαχία στη γειτονική περιοχή της Ρωσίας.
Το ΝΑΤΟ πιστεύει ότι η παρούσα στιγμή είναι σοβαρή και προτρέπει τα μέλη του να είναι προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία, εάν χρειαστεί. Είναι αδύνατο να αρνηθούμε ότι η στιγμή είναι σοβαρή.
Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία βρίσκονται στη μεγαλύτερη κρίση όλων των εποχών, χωρίς ποτέ να έχουν βρεθεί τόσο κοντά σε μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ τους.
Ωστόσο, για αυτή την επιδείνωση ευθύνεται ξεκάθαρα το ΝΑΤΟ, το οποίο είναι η πλευρά που επιμένει στη στρατηγική των φιλελεύθερων think tank της «περικύκλωσης» της Ρωσίας, προωθώντας την περιττή στρατιωτικοποίηση των χωρών κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Ανεύθυνοι ελιγμοί

«Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτικοποίηση χωρών κοντά στα ρωσικά σύνορα, εκτός από την υπογραφή μιας συνθήκης μη επέκτασης, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για ειρηνική συνύπαρξη με τη Μόσχα.
Διαφορετικά, τα προβλήματα θα συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας τους κινδύνους ανοιχτής σύγκρουσης», παρατηρεί ο γεωπολιτικός αναλυτής Lucas Leiroz.
Όσον αφορά στη Γερμανία, περισσότερο από μια προσπάθεια συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις τoυ ΝΑΤΟ, το μέτρο απηχεί επίσης το συμφέρον της χώρας να ενεργήσει πιο ενεργά στην τρέχουσα σύγκρουση.
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock έχει δηλώσει ότι η χώρα της και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται σε «πόλεμο με τη Ρωσία», γεγονός που δείχνει το επίπεδο επιθετικότητας με το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα το Βερολίνο με τη Μόσχα.
Με την αποστολή στρατευμάτων στη Λιθουανία, η Γερμανία δεν «ενισχύει την ανατολική πλευρά», αλλά απλώς επιδίδεται σε προκλητικούς και ανεύθυνους ελιγμούς κατά της Ρωσίας, εξυπηρετώντας τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.
Όπως η Ουκρανία και η Πολωνία, οι Βαλτικές χώρες είναι κράτη που επηρεάζονται σημαντικά από τη ρωσοφοβία και την αποκατάσταση του ναζισμού και κινούνται απερίσκεπτα σε μια ανοιχτή σύγκρουση με τη Ρωσία με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ. Και διατηρώντας στρατεύματα στη χώρα, το Βερολίνο θα βοηθήσει να επιταχυνθεί αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης