Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσική προέλαση και ανελέητος καταιγισμός βομβαρδισμών – Βρετανία: Το ΝΑΤΟ εγκατέλειψε την Ουκρανία, απελπισμένες επιθέσεις με drones

Ρωσική προέλαση και ανελέητος καταιγισμός βομβαρδισμών – Βρετανία: Το ΝΑΤΟ εγκατέλειψε την Ουκρανία, απελπισμένες επιθέσεις με drones
Richard Kemp (Βρετανός στρατιωτικός): Το ΝΑΤΟ έχει εγκαταλείψει την Ουκρανία - Hodges (πρ. διοικητής δυνάμεων ΗΠΑ στην Ευρώπη): Ξεθώριασε η πίστη μας σε μία ουκρανική νίκη
Σχετικά Άρθρα
(upd 15) Προελαύνει προς το Kupyansk και ανοίγει τον δρόμο για τον μεγάλο στόχο του Kharkiv ο ρωσικός στρατός ενώ παράλληλα πλήγματα με πυραύλους και drones συντρίβουν τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας.
Οι ρωσικές πραγματοποίησαν τουλάχιστον 17 επιθέσεις με drones Shahed κατά τη διάρκεια της νύχτας και πέντε πυραυλικές επιδρομές.
Στην κατεύθυνση του Kupyansk οι Ρώσοι κατάφεραν ισχυρά πλήγματα στον στρατιωτικό εξοπλισμό των Ουκρανών, παράλληλα με την ασταμάτητη προώθηση των θέσεών τους.
Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί αναλώνονται σε τρομοκρατικού τύπου επιθέσεις με drones σε ρωσικό έδαφος, που δεν μπορούν να αλλάξουν τίποτα στον ρου των πολεμικών επιχειρήσεων ενώ στο μέτωπο της αντεπίθεσης δεν καταγράφουν ουσιώδη εδαφικά κέρδη. 
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin επισκέφθηκε τη στρατιωτική ηγεσία για τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο ενώ ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev εκτίμησε, πως η Μόσχα θα πρέπει να εξαλείψει το καθεστώς του Κιέβου, προκειμένου να εξασφαλίσει την ασφάλειά της για το μέλλον.
Την ίδια ώρα αίσθηση, προκαλεί ο Βρετανός συνταγματάρχης εν αποστρατεία Richard Kemp λέγοντας πως το ΝΑΤΟ έχει εγκαταλείψει την Ουκρανία, καθώς δεν πιστεύει στη νίκη της.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρώην διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη Ben Hodges εκτιμά, πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν πιστεύει πλέον σε μία επιτυχία της Ουκρανίας σε βάρος της Ρωσίας.

Kemp (Βρετανία): Το ΝΑΤΟ έχει εγκαταλείψει την Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ δεν πιστεύει πλέον στη νίκη της Ουκρανίας. Σε αυτή τη γνώμη κατέληξε ο αρθρογράφος της Telegraph και απόστρατος Βρετανός συνταγματάρχης Richard Kemp.
«Φαίνεται ότι το ΝΑΤΟ έχει εγκαταλείψει τις ελπίδες για μια ουκρανική νίκη», τόνισε ο Βρετανός αξιωματούχος.
Μιλώντας στη Νορβηγία, ο Stian Jensen ο επιτελάρχης του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg είπε πως η ειρηνευτική συμφωνία μπορεί να περιλαμβάνει την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία σε αντάλλαγμα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον Βρετανό στρατιωτικό, ο Jensen δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να μεταφέρει προς τα έξω το πώς βλέπει πραγματικά η Δύση μία λύση στην Ουκρανία.
Πρόσθεσε δε ότι δύο χρόνια μετά την «επαίσχυντη» αποχώρηση από το Αφγανιστάν, η Δύση βρίσκεται και πάλι στα πρόθυρα μίας ήττας.

Hodges (πρ. διοικητής δυνάμεων ΗΠΑ στην Ευρώπη): ΗΠΑ - Γερμανία υπεύθυνες για την ουκρανική ήττα 

Ο πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη Ben Hodges παρατήρησε πως ΗΠΑ και Γερμανία αργούν χαρακτηριστικά ως προς την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
«Θέλει η Δύση τη νίκη της Ουκρανίας; Δεν είμαι τόσο σίγουρος», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.
Αν και οι ΗΠΑ επέτρεψαν τώρα στους συμμάχους τους τη Δανία και την Ολλανδία να παραδώσουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, ο μεγάλος δισταγμός τους πριν από την παράδοση είναι «παράδειγμα της έλλειψης αποφασιστικότητας να βοηθήσει την Ουκρανία να κερδίσει», είπε ο Hodges.
Ο Αμερικανός στρατηγός επέκρινε τη Γερμανία για την αναποφασιστικότητα της σχετικά με την παράδοση πυραύλων Taurus.
Εάν η αντεπίθεση της Ουκρανίας αποτύχει, «οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνες για αυτό», επισήμανε.
Η επιτυχία του ουκρανικού στρατού εξαρτάται από τις πιθανότητες του Κιέβου να αποκτήσει όπλα ακριβείας για επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων στόχων στην Κριμαία, υποστήριξε.

Krivonos (Ουκρανός στρατηγός): Ο Zelensky στο Kharkiv ξεπλένει χρήμα, «τρύπια» η άμυνα

Η απόφαση του Volodymyr Zelensky να ενισχύσει την άμυνα στο Kharkiv στοχεύει στο ξέπλυμα χρήματος και όχι στη διάσωση του ουκρανικού στρατού.
Τη δήλωση αυτήν ο απόστρατος Υποστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Serhiy Krivonos σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ τη Κυριακή 20 Αυγούστου 2023.
«Ανεξάρτητα από τη γραμμή άμυνας που χτίζουμε, αυτή φαίνεται ότι δεν αντέχει σε επιθέσεις με οποοοδήποτε όπλο.
Αυτό είναι ένα επιπλέον γεγονός που επιβεβαιώνει ότι αυτός κλέβει χρήματα» και επικρατεί κλίμα διαφθοράς στο στράτευμα , δήλωσε ο αξιωματούχος του Ουκρανικού στρατού.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία υποφέρει από διαφθορά στον αμυντικό τομέα, επομένως οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν είναι εξοπλισμένες με τα απαραίτητα για πολεμικές επιχειρήσεις.
Επιπλέον, η ασφάλεια ολόκληρης της χώρας κινδυνεύει λόγω της έλλειψης αποτελεσματικών συστημάτων αεράμυνας, πρόσθεσε ο Krivonos.
«Οι αρχές προσπαθούν να προσποιηθούν ότι ο στρατός τα πάει καλά. (..)», σημείωσε.

Scholz: Δεν στέλνουμε Γερμανούς στρατιώτες στην Ουκρανία

Πανικοβλημένος από τη δυναμική, που έχει αναπτύξει το εθνικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εμφανίζεται ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz, ο οποίος δεσμεύεται, πως δεν πρόκειται να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.
Ο Γερμανός καγκελάριος μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η εφημερίδα Augsburger Allgemeine για τους κινδύνους κλιμάκωσης στην Ουκρανία, δεδομένου ότι η Γερμανία προμηθεύει το Κίεβο με όπλα, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης Leopard 2, η οποία από μόνη της ήταν μια βαθιά αμφιλεγόμενη κίνηση.
Επί του παρόντος, οι Γερμανοί αξιωματούχοι συζητούν εάν θα προμηθεύσουν ή όχι στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus, τους οποίους η Μόσχα σίγουρα θεωρεί ως άλλη μια μεγάλη κλιμάκωση.
Όταν ο Scholz ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν υπάρχει κίνδυνος η Γερμανία να «εμπλακεί ενεργά στον πόλεμο», απάντησε δηλώνοντας ότι είναι «στόχος του να το αποτρέψει».
Στη συνέχεια είπε ότι αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχουν Γερμανοί στρατιώτες στην Ουκρανία και δεν θα υπάρξουν».
Εξήγησε επιπλέον ότι η Δύση δεν επιδιώκει «πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ» και θέλει να αποφύγει ένα τέτοιο σενάριο.
Όσον αφορά στον πύραυλο Taurus, οι αξιωματούχοι του Κιέβου αναζητούν απεγνωσμένα το όπλο, καθώς θα σήμαινε την κατοχή ενός πυραύλους μεγαλύτερης απόστασης στο οπλοστάσιό τους.

Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων - Το πλήγμα στο Chernihiv

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλικό πλήγμα στις 19/8/2023 με στόχο το κέντρο της πόλης Chernihiv αφού πραγματοποίησαν μια σειρά επιδρομών με drone Shahed. Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν το θέατρο Taras Shevchenko στην πόλη Chernihiv, σκοτώνοντας επτά άτομα και τραυματίζοντας 117.
Ο επικεφαλής της διοίκησης της περιφέρειας Chernihiv Vyacheslav Chaus ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «πιθανώς» εκτόξευσαν έναν «βαλλιστικό πύραυλο» στο θέατρο, ενώ οι Ρώσοι ήταν σαφέστεροι, πως κάνοντας λόγο για τη χρήση Iskander-M.
Το θέατρο φέρεται να φιλοξενούσε μια έκθεση drones που ονομαζόταν «Lyuti Ptashky» (Angry Birds), η οποία είχε προηγηθεί σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας.
Η εκδήλωση φέρεται να έληξε λίγο μετά από μια προειδοποίηση αεροπορικής επιδρομής και οι διοργανωτές συμβούλεψαν τους παριστάμενους να κρυφτούν σε ένα καταφύγιο.

chern_2.jpg
Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Hanna Malyar δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν δημόσιες εκδηλώσεις για να επηρεάσουν συναισθηματικά τους Ουκρανούς.
Σύμφωνα με πολλούς Ρώσους παρατηρητές, αρχικός στόχος του πλήγματος ήταν ένα κτίριο της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (SBU).
Ουκρανικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίσης 17 επιθέσεις με drone Shahed κατά τη διάρκεια της νύχτας στις 19 Αυγούστου και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν 15 drones.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε αργότερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίσης πέντε πυραυλικές επιθέσεις.
Από την πλευρά τους οι Ρώσοι έκαναν γνωστό ότι κατέστρεψαν μια ουκρανική αποθήκη πυρομαχικών στην περιφέρεια Khmelnytskyi.

chernihiv.JPG
Πλήγμα στο ουκρανικό τμήμα της Kherson

Σημαντικές ζημιές υπέστησαν στρατηγικής σημασίας υποδομές στο τμήμα της Kherson που ελέγχεται από τους Ουκρανούς, από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Αυτό ανακοίνωσε στο κανάλι Telegram ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης, Alexander Prokudin, που διορίστηκε από τις ουκρανικές αρχές.
Σύμφωνα με τον Prokudin, σημειώθηκε ένα πλήγμα σε «μια εγκατάσταση ζωτικής σημασίας υποδομής και στην περιοχή ενός εργοστασίου».
Ωστόσο ο Ουκρανός αξιωματούχος δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.
Από τις 10 Οκτωβρίου 2022, ο ρωσικός στρατός εξαπολύει πυραυλικές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις ενέργειας, αμυντικής βιομηχανίας, στρατιωτικής διοίκησης και επικοινωνιών σε όλη την Ουκρανία.
Όπως δήλωσε ο Vladimir Putin, η πρώτη επίθεση ήταν απάντηση σε τρομοκρατική επίθεση που οργάνωσε το καθεστώς του Κιέβου στη γέφυρα της Κριμαίας.
Έκτοτε, ειδοποιήσεις αεροπορικών επιδρομών ανακοινώνονται καθημερινά στις ουκρανικές περιοχές, μερικές φορές σε ολόκληρη τη χώρα.
kherson_1.JPG

Προέλαση στο Kupyansk - Οι Ρώσοι κατέλαβαν ουκρανικό προπύργιο


Μονάδες επίθεσης της ρωσικής ομάδας μάχης «Δύση» κατέλαβαν ένα ουκρανικό προπύργιο και σκότωσαν περισσότερους από 40 στρατιώτες κατά τη διάρκεια της επίθεσης στην περιοχή Kupyansk, δήλωσε στο TASS ο εκπρόσωπος της δύναμης, Yaroslav Yakimkin.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εχθρικές μονάδες της 14ης και 115ης χωριστής Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας και της 95ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας Εφόδου πραγματοποίησαν πέντε αντεπιθέσεις στις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων, χρησιμοποιώντας τεθωρακισμένα οχήματα.
«Όλες οι αντεπιθέσεις αποκρούστηκαν με επιτυχία και οι απώλειες του εχθρού από πυρά πυροβολικού και όλμων ανήλθαν σε μια διμοιρία προσωπικού και ένα όχημα μάχης πεζικού», είπε ο Yakimkin.

ukraine_2.JPG
Πλήγματα στους Ουκρανούς στο Donetsk

Οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν πλήγματα σε μονάδες ουκρανικού στρατού που είχαν αναπτυχθεί κοντά στους οικισμούς Staromayorskoye και Urozhainoye στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk
, εξουδετερώνοντας περισσότερους από 130 Ουκρανούς στρατιώτες, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Στη νότια περιοχή του Donetsk, μονάδες της τακτικής αεροπορίας και πυροβολικού της ομάδας μάχης Ανατολή έπληξαν εχθρικές μονάδες κοντά στους οικισμούς Staromayorskoye και Urozhainoye.
Εξουδετερώθηκαν περισσότεροι από 130 ουκρανικοί στρατιώτες ενώ καταστράφηκαν ένα τανκ, τρία τεθωρακισμένα οχήματα μάχης , καταστράφηκαν τρία αυτοκίνητα, ένα οβιδοβόλο Msta-B και ένα αυτοκινούμενο πυροβολικό Gvozdika», είπε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Igor Konashenkov.

Χωρίς αντίκτυπο οι επιθετικές ενέργειες των Ουκρανών


Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν τις αντεπιθέσεις σε τουλάχιστον τρεις τομείς του μετώπου στις 19 Αυγούστου και προχώρησαν κατά μήκος της γραμμής Avdiivka-Donetsk και στη δυτική περιφέρεια Zaporizhia.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στις κατευθύνσεις Berdyansk (συνοριακή περιοχή Donetsk - Zaporizhia) και Μελιτόπολη (δυτική Περιφέρεια Zaporizhia).
Σύμφωνα με το Κίεβο, οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να διατηρούν την κατεύθυνση Bakhmut.
Το CBS News ανέφερε στις 18 Αυγούστου ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προχωρούν προς την κατεύθυνση του Tokmak (ένα σημαντικό ρωσικό προπύργιο στη δυτική περιφέρεια Zaporizhia) ενώ έχουν εκκαθαρίσει ένα ρωσικό ναρκοπέδιο βόρεια του Tokmak.

Απετράπη ουκρανική επίθεση με drone στη Μόσχα

Οι Ουκρανοί επιχείρησαν να επιτεθούν στην περιοχή μέσα και γύρω από τη Μόσχα με ένα drone, το οποίο κατεστάλη και τελικά συνετρίβη στην περιοχή Stupino έξω από τη Μόσχα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Μια απόπειρα του καθεστώτος του Κιέβου να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση με drone σταθερής πτέρυγας σε εγκαταστάσεις στο έδαφος της Μόσχας και της περιφέρειας της πρωτεύουσας σταμάτησε στις 4 τα ξημερώματα της 20ης Αυγούστου», ανέφερε το υπουργείο.
Είπε ότι η αεράμυνα εντόπισε το drone όταν πέταξε πάνω από την περιοχή Stupino έξω από τη Μόσχα προς την ρωσική πρωτεύουσα.
«Το UAV κατεστάλη με μέσα ηλεκτρονικού πολέμου και βγήκε εκτός ελέγχου για να συντριβεί τελικά σε ακατοίκητη περιοχή.
Δεν έχουν αναφερθεί θύματα και ζημιές», ανέφερε το υπουργείο.
Ο δήμαρχος της Μόσχας Sergey Sobyanin δήλωσε νωρίτερα ότι ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος ακινητοποιήθηκε καθώς πετούσε προς τη Μόσχα τη νύχτα προς την Κυριακή (20/8/2023).

Ουκρανικό drone στον σιδηροδρομικό σταθμό του Kursk - Πέντε τραυματίες

Έρευνα για επίθεση με drone τα ξημερώματα της Κυριακής (20/8/2023) σε σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Kursk, άρχισε η αρμόδια Ρωσική Επιτροπή.
«Στο πλαίσιο της έρευνας, η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή πρόκειται να εξακριβώσει όλες τις συνθήκες του τι συνέβη και θα προβεί σε νομική αξιολόγηση των ενεργειών όλων εκείνων που εμπλέκονται σε αυτό το έγκλημα», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Kursk, Roman Starovoit δήλωσε νωρίτερα ότι ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος χτύπησε την οροφή ενός σιδηροδρομικού σταθμού στην πόλη Kursk της κεντρικής Ρωσίας.
Ο κυβερνήτης ανακοίνωσε αργότερα ότι η φωτιά που προκλήθηκε από την επίθεση με drone στον σιδηροδρομικό σταθμό έσβησε αμέσως.
Πρόσθεσε ότι πέντε άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά από θρυμματισμένα τζάμια και τους επετράπη να πάνε σπίτι τους μετά τις ιατρικές εξετάσεις.
O Starovoit είπε επίσης ότι η επίθεση με drone κατέστρεψε την οροφή, την πρόσοψη του σιδηροδρομικού σταθμού και προκάλεσε ζημιές στην πλατφόρμα του σταθμού.
kursk_2.jpg
Φιάσκο και η επίθεση στο Belgorod

Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν δύο ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από την περιοχή του Belgorod την Κυριακή 20/8/2023.
Αυτό αναφέρθηκε από ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Γύρω στις 2:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας ), μια απόπειρα του καθεστώτος του Κιέβου να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση με δύο UAV τύπου αεροσκάφους σε υποδομές στη Ρωσία απέτυχε.
Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα καταστράφηκαν από την αεράμυνα πάνω από το έδαφος του Belgorod», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
H Ουκρανία προσπάθησε ξανά ανεπιτυχώς να επιτεθεί στην περιοχή χρησιμοποιώντας drone τύπου αεροσκάφους, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.
Με τη σειρά του, ο κυβερνήτης της περιοχής, Vyacheslav Gladkov, δήλωσε ότι οι δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν 12 αεροπορικούς στόχους στο δρόμο τους προς το Belgorod.

Στη διοίκηση του Rostov ο Putin

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin συναντήθηκε με τον Αρχηγό του Ρωσικού Γενικού Επιτελείου και γενικό διοικητή του θεάτρου Στρατηγό Valery Gerasimov και ανώτερους αξιωματικούς στο αρχηγείο της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας (SMD) στο Rostov – on - Don στις 19 Αυγούστου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη του Putin στο Rostov – on - Don από τότε που η ομάδα Wagner ανέλαβε τον έλεγχο της έδρας της SMD στις 23-24 Ιουνίου.

Medvedev: Να εξαλείψουμε το ουκρανικό καθεστώς

Ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev, τόνισε πως η Ρωσία πρέπει να καταστρέψει το εθνικιστικό καθεστώς στο Κίεβο, ακόμη κι αν χρειαστούν πολλά χρόνια.
«Θα πάρει λίγο χρόνο.
Οι δυτικές ηγεσίες θα αλλάξουν στάση, οι ελίτ τους θα κουραστούν και θα αρχίσουν να… ζητιανεύουν για διαπραγματεύσεις και να ‘’παγώνουν’’ τη σύγκρουση», έγραψε ο Medvedev στο κανάλι του στο Telegram.
Τόνισε ότι το εθνικιστικό καθεστώς «πρέπει να σβήσει από προσώπου γης».
«Ακόμη και η στάχτη από αυτό δεν πρέπει να μείνει.
Αυτή η βρωμιά δεν πρέπει να έχει την ευκαιρία να ξαναγεννηθεί σε καμία περίπτωση», πρόσθεσε.
«Αν χρειαστούν χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, ας είναι...
Δεν έχουμε άλλη επιλογή: είτε θα καταστρέψουμε το εχθρικό πολιτικό καθεστώς τους, είτε η συλλογική Δύση θα διαλύσει τελικά τη Ρωσία.
Και σε αυτή την περίπτωση θα πεθάνει μαζί μας, αφού το επέλεξε...», κατέληξε ο Μεντβέντεφ.
Ως εκ τούτου, είπε, χρειάζονται μόνο «η πλήρης εκκαθάριση του κρατικού μηχανισμού αυτής της εχθρικής χώρας και απόλυτες εγγυήσεις πίστης στο μέλλον».
«Μόνο ο έλεγχος της Ρωσίας σε όλα όσα συμβαίνουν και θα συμβούν στο έδαφος της πρώην χώρας του (ναζιστή) Bandera θα επιτρέψει να γίνει αυτό.
Και θα το πετύχουμε», είπε ο Medvedev .
Τόνισε ότι «η ήττα της Δύσης στο ουκρανικό μέτωπο είναι αναπόφευκτη», όσο κι αν οι δυτικοί «ηγέτες που δεν νοιάζονται για τους δικούς τους ανθρώπους» ορκίστηκαν να υποστηρίξουν το Κίεβο με όπλα και χρήματα για όσο διάστημα αυτό χρειατεί.
«Θα ταϊζουν την πολεμική κρεατομηχανή του Κιέβου, θα αποκαταστήσουν τα ερείπια της ετοιμοθάνατης οικονομίας του καθεστώτος Bandera .
Θα διατηρήσουν παρανοϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Αλλά αυτό δεν θα βοηθήσει», συνέχισε ο Medvedev.
«Για αυτούς, αυτός είναι ένας ξένος πόλεμος στον οποίο πεθαίνουν ξένοι για αυτούς άνθρωποι.
Αν και δεν τους λυπάται, η Δύση δεν θα υπερβεί ποτέ το σημείο όπου μπορούν να αρχίσουν να βλάπτουν τα δικά της συμφέροντα. μπορεί να θρηνεί στις συνόδους κορυφής και στον ΟΗΕ, ο πόλεμος στο εξωτερικό αργά ή γρήγορα γίνεται βαρετός, δαπανηρός και άνευ σημασίας», εξήγησε.
«Και για εμάς, αυτή είναι μια τραγωδία των δικών μας ανθρώπων.
Αυτή είναι μια υπαρξιακή σύγκρουση.
Αυτός είναι ένας πόλεμος για αυτοσυντήρηση.
Είτε αυτοί είτε εμείς», κατέληξε.

Ολλανδία και Δανία δίνουν  F -16 στην Ουκρανία 

Η Δανία ανακοίνωσε ότι δωρίζει 19 μαχητικά αεροσκάφη F -16 στην Ουκρανία, εμβαθύνοντας την εμπλοκή της στις πολεμικές επιχειρήσεις.

«Γνωρίζουμε ότι η ελευθερία σας, είναι η ελευθερία μας. Γνωρίζουμε επίσης, ότι χρειάζεστε περισσότερα όπλα», δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen στη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky στην αεροπορική βάση Skrydstrup στη Δανία.
«Αυτός είναι ο λόγος που ανακοινώνουμε ότι δωρίζουμε 19 μαχητικά αεροσκάφη F-16», εξήγησε η ίδια.
Η Ολλανδία έχει επίσης, διαθέσιμα 42 αεροσκάφη F-16, αλλά δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα τα δωρίσει όλα στο σύνολό τους, δήλωσε νωρίτερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός, στη διάρκεια μιας επίσκεψης του Zelensky στην Ολλανδία που προηγήθηκε.
Η Ολλανδία και η Δανία ηγούνται εδώ και μήνες, μιας κοινής προσπάθειας για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά F-16, προωθώντας την δωρεά των μαχητικών, ώστε η Ουκρανία να βοηθηθεί στην αντιμετώπιση της ρωσικής αεροπορικής υπεροχής.

Ουκρανικός βομβαρδισμός στο Donetsk

Περισσότερες από 80 οβίδες πυροβολικού, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών διασποράς, εκτοξεύτηκαν από τα ουκρανικά στρατεύματα σε οικισμούς του Donetsk (DPR) κατά τη διάρκεια της ημέρας, δήλωσε την Κυριακή (20/8/2023) ο αναπληρωτής επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας Denis Pushilin.
«Ο εχθρός εκτόξευσε περισσότερες από 80 οβίδες στους οικισμούς μας.
Τα ουκρανικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν συστήματα πυροβολικού διαμετρήματος 122, 152 και 155 χλστ» έγραψε στο κανάλι του στο Telegram.
Ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών της Ουκρανίας, ένας άμαχος σκοτώθηκε και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν.
Από τους βομβαρδισμούς 13 κατοικίες και δύο εγκαταστάσεις παροχής ενέργειας υπέστησαν ζημιές.

Βατικανό: Η ΕΕ κάνει πολύ λίγα για την ειρήνη στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει πολύ λίγα για να διευθετήσει την ουκρανική σύγκρουση, δήλωσε ο παπικός απεσταλμένος για την ειρήνη, καρδινάλιος Matteo Zuppi σε συνέντευξή του στην πύλη Il Sussidiario.net.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει πολύ λίγα, ενώ θα έπρεπε να κάνει πολύ περισσότερα.
Πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να προωθήσει ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, μετά την έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου για εποικοδομητική ειρήνη», είπε.
«Το καθήκον της αποστολής για την οποία μιλά ο Πάπας Φραγκίσκος είναι να βοηθήσει οτιδήποτε μπορεί να προωθήσει την ειρήνη», σημείωσε.
Ο Πάπας Φραγκίσκος επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι ο καρδινάλιος Zuppi, ο οποίος είχε επισκεφθεί το Κίεβο, τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον για την ειρηνευτική αποστολή του, θα μεταβεί στο Πεκίνο.
Η αποστολή του επικεντρώνεται σε ανθρωπιστικές πτυχές.
Το Κίεβο απέρριψε τον ρόλο του Βατικανού στις προσπάθειες εποικισμού, αλλά ζήτησε από την Αγία Έδρα να βοηθήσει στην επιστροφή των αιχμαλώτων πολέμου και των παιδιών της Ουκρανίας, που εκκενώθηκαν στη Ρωσία από ζώνες εχθροπραξιών.
Ο καρδινάλιος Zuppi, είπε νωρίτερα ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την επεξεργασία μηχανισμών για την ανταλλαγή σχετικών καταλόγων.
Συζήτησε αυτά τα θέματα πρώτα στο Κίεβο και στη συνέχεια στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον βοηθό εξωτερικής πολιτικής του Ρώσου προέδρου Yury Ushakov, τη διαμεσολαβήτρια για τα δικαιώματα των παιδιών Maria Lvova-Belova και τον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλο, όταν επισκέφθηκε τη Μόσχα στα τέλη Ιουνίου.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλικό χτύπημα με στόχο το κέντρο της πόλης Chernihiv αφού πραγματοποίησαν μια σειρά επιδρομών με drone Shahed κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην αεροπορική βάση Soltsy στην περιφέρεια Novgorod και σύμφωνα με πληροφορίες κατέστρεψαν στρατηγικά αεροσκάφη στις 19 Αυγούστου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν τις αντεπιθέσεις σε τουλάχιστον τρεις τομείς του μετώπου στις 19 Αυγούστου και προχώρησαν κατά μήκος της γραμμής Avdiivka-Donetsk και στη δυτική περιφέρεια Zaporizhia.

Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna, κοντά στο Bakhmut, κατά μήκος της γραμμής Avdiivka-Donetsk και στη δυτική συνοριακή περιοχή Donetsk-ανατολική Zaporizhia και προχώρησαν σε ορισμένες περιοχές στις 19 Αυγούστου.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Mikhail Mishoustin υπέγραψε διάταγμα για την ίδρυση της Ανώτερης Σχολής Διοίκησης Συνδυασμένων Όπλων του Donetsk υπό το ρωσικό υπουργείο Άμυνας (MoD), πιθανότατα σε μια προσπάθεια περαιτέρω ενσωμάτωσης στρατιωτικών σχηματισμών στις απελευθερωμένες Λαϊκές Δημοκρατίες της περιοχής.

1_19.png

2_14.png
3_9.png

4_4.png

5_2.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης