Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Σε επίπεδα ρεκόρ θα φτάσουν φέτος οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη Ρωσία

ΕΕ: Σε επίπεδα ρεκόρ θα φτάσουν φέτος οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη Ρωσία
Οι εισαγωγές υπερψυκτού αερίου από την ΕΕ αυξήθηκαν κατά 40% μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου αυτού του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να κάνει εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία σε επίπεδα ρεκόρ φέτος, παρά το γεγονός ότι η Ένωση στοχεύει στο να απαγκιστρωθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027.
Πιο συγκεκριμένα, τους πρώτους επτά μήνες του 2023, το Βέλγιο και η Ισπανία ήταν οι δεύτεροι και τρίτοι μεγαλύτεροι αγοραστές ρωσικού LNG αντίστοιχα μετά την Κίνα, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων του κλάδου από την Global Witness, μια μη κυβερνητική οργάνωση.
Συνολικά, οι εισαγωγές υπερψυκτού αερίου από την ΕΕ αυξήθηκαν κατά 40% μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου αυτού του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021, δηλαδή πριν από το διάστημα που ξέσπασε ο πόλεμος με την Ουκρανία.
Βεβαίως αυτή η εκτόξευση έρχεται από μια χαμηλή βάση αναφοράς, καθώς η ΕΕ δεν εισήγαγε σημαντικές ποσότητες LNG πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία λόγω της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ακόμα κι έτσι, η άνοδος στην Ευρώπη είναι πολύ πιο έντονη από την παγκόσμια μέση αύξηση των εισαγωγών ρωσικού LNG, η οποία ήταν 6 τοις εκατό την ίδια περίοδο, δήλωσε η Global Witness.
Η ανάλυση της ΜΚΟ βασίζεται σε δεδομένα από την εταιρεία ανάλυσης βιομηχανίας Kpler, η οποία έδειξε ότι η ΕΕ εισάγει περίπου 1,7 τοις εκατό περισσότερο ρωσικό LNG από ό,τι όταν οι εισαγωγές έφτασαν στην κορύφωσή τους πέρυσι.
Η Global Witness γνωστοποίησε ότι το κόστος του LNG που εισήχθη από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο σε τιμές άμεσης αγοράς ανήλθε σε 5,29 δισ. ευρώ.
«Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν εργαστεί τόσο σκληρά για να απογαλακτιστούν από το ρωσικό ορυκτό αέριο που διοχετεύεται με σωλήνες μόνο για να το αντικαταστήσουν με το αντίστοιχο που αποστέλλεται», δήλωσε ο Jonathan Noronha-Gant, ανώτερος εκπρόσωπος της Global Witness για τα ορυκτά καύσιμα.
«Δεν έχει σημασία αν προέρχεται από αγωγό ή σκάφος – σημαίνει ακόμα ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες στέλνουν δισεκατομμύρια στο πολεμικό σεντούκι του [Βλαντιμίρ] Πούτιν», τόνισε.
Οι περισσότεροι από τους ρωσικούς όγκους προέρχονται από την κοινοπραξία Yamal LNG, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στη ρωσική εταιρεία Novatek.
Άλλα μερίδια κατέχουν η γαλλική TotalEnergies, η κινεζική CNPC και ένα κινεζικό κρατικό ταμείο.
Η επιχείρηση απαλλάσσεται μεν από εξαγωγικούς δασμούς, αλλά υπόκειται σε φόρο εισοδήματος.
Εκτός από τα έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ που πηγαίνουν στη Ρωσία τη στιγμή που η ΕΕ συνεχίζει να αυστηροποιεί το καθεστώς κυρώσεων κατά της Μόσχας, τα επίπεδα των εισαγωγών αφήνουν την ΕΕ εκτεθειμένη σε οποιαδήποτε τυχόν ξαφνική απόφαση του Κρεμλίνου να περικόψει τις προμήθειες, όπως άλλωστε έκανε για τους αγωγούς φυσικού αερίου πέρυσι.
Εντωμεταξύ οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν προαναγγείλει μια συνολική προσπάθεια για σταδιακή κατάργηση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027, αλλά προειδοποίησαν ότι η πλήρης απαγόρευση των εισαγωγών LNG κινδύνευε να προκαλέσει ενεργειακή κρίση παρόμοια με πέρυσι, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ έφτασαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, ήτοι άνω των 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης