Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ursula επαινεί την… von der Leyen: Ανταποκριθήκαμε στην Ιστορία – Πράσινη, ψηφιακή και γεωπολιτική Ένωση

Η Ursula επαινεί την… von der Leyen: Ανταποκριθήκαμε στην Ιστορία – Πράσινη, ψηφιακή και γεωπολιτική Ένωση
Η Κομισιόν αρχίζει έρευνα κατά των επιδοτήσεων για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Κίνας υποστήριξε η von der Leyen
Την πολιτική που ακολούθησε ως επικεφαλής της Κομισιόν υπερασπίστηκε η Ursula von der Leyen, η οποία στην ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποστήριξε πως «ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της Ιστορίας».
Με το βλέμμα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024, όπου και θα επιδιώξει να ανανεώσει τη θητεία της στο «τιμόνι» της Κομισιόν, η von der Leyen είπε ότι προώθησε – και θα συνεχίσει -, μια ισορροπημένη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, μια ισχυρή γεωπολιτική ένωση και ένα δίκαιο ανταγωνισμό

Πάνω από το 90% του έργου

«Σε λίγο λιγότερο από 300 ημέρες, οι Ευρωπαίοι θα προσέλθουν στις κάλπες.
Οι εκατομμύρια ψηφοφόροι της ΕΕ και ιδιαίτερα οι νέοι, θα πρέπει να σκεφτούν τον αντίκτυπο της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής, το πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει τη ζωή τους, ή για τις πιθανότητές τους να βρουν σπίτι ή δουλειά τα επόμενα χρόνια
Η Ένωσή μας σήμερα αντανακλά το όραμα εκείνων που ονειρεύτηκαν ένα καλύτερο μέλλον μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ένα μέλλον στο οποίο μια Ένωση εθνών, δημοκρατιών και λαών θα συνεργαστεί για να μοιραστεί την ειρήνη και την ευημερία» υποστήριξε η von der Leyen, επισημαίνοντας πως όταν το 2019 παρουσίασε το σχέδιο της για μια πράσινη, ψηφιακή και γεωπολιτική Ευρώπη, αρκετοί είχαν διατυπώσει ενστάσεις και αμφιβολίες.
Αλλά κοιτάξτε που βρίσκεται σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είδαμε τη γέννηση μιας γεωπολιτικής Ένωσης - υποστηρίζοντας την Ουκρανία, αντιστεκόμενοι στην επιθετικότητα της Ρωσίας, ανταποκρινόμενοι σε μια διεκδικητική Κίνα και επενδύοντας σε συνεργασίες» υπογράμμισε η επικεφαλής της Κομισιόν.

Απεξάρτηση

«Και αυτό έγινε πριν ο κόσμος γυρίσει τα πάνω κάτω με μια παγκόσμια πανδημία και έναν βάναυσο πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος» υπογράμμισε η επικεφαλής της Κομισιόν.
Πρόσθεσε ότι η ΕΕ ανεξαρτητοποιείται σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια, οι ημιαγωγοί (τσιπ) ή οι πρώτες ύλες και πως η «φιλόδοξη» Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι το κεντρικό στοιχείο της οικονομίας της ΕΕ.
Παράλληλα, είπε, η ΕΕ έχει χαράξει το δρόμο για την ψηφιακή μετάβαση και έχει γίνει παγκόσμιος πρωτοπόρος στα διαδικτυακά δικαιώματα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο Ταμείο Ανάκαμψης (NextGenerationEU) , με πόρους ύψους 800 δισ. ευρώ επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας.
Όπως είπε, η ομάδα της έχει υλοποιήσει πάνω από το 90% των προτάσεων που υπέβαλε το 2019, όταν και έγινε επικεφαλής της Κομισιόν.

Το πιο καυτό καλοκαίρι

Η επικεφαλής της Κομισιόν αναφέρθηκε και στις καταστροφές που προκλήθηκαν σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη λόγω της κλιματικής κρίσης.
«Αυτό το καλοκαίρι ήταν το πιο καυτό που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη» είπε η von der Leyen, η οποία έκανε λόγο για «χάος» και «μακελειό», αναφέροντας ως παράδειγμα την Ελλάδα και την Ισπανία.
«Η Ελλάδα και η Ισπανία επλήγησαν από καταστροφικές πυρκαγιές και επλήγησαν ξανά λίγες μόνο εβδομάδες αργότερα από καταστροφικές πλημμύρες», τόνισε η επικεφαλής της Κομισιόν, υποστηρίζοντας πως ακραίες καιρικές συνθήκες έπληξαν επίσης τη Σλοβενία, τη Βουλγαρία και όλη την ΕΕ.
«Αυτή είναι η πραγματικότητα ενός πλανήτη που βράζει.
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία γεννήθηκε από αυτήν την αναγκαιότητα για την προστασία του πλανήτη μας.
Αλλά σχεδιάστηκε και ως μια ευκαιρία για να διατηρήσουμε τη μελλοντική μας ευημερία» υπογράμμισε η von der Leyen, επισημαίνοντας ότι όσο θα δρομολογούνται νέες επενδύσεις για να απαλλαγεί η βιομηχανία από τις ανθρακούχες εκπομπές, η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή βιομηχανία, όπως με το νόμο για μηδενικές εκπομπές και το νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών.

Πακέτο αιολικής ενέργειας

Επίσης, αναφερόμενη στο σχέδιο «καθαρής» μετάβασης για τη βιομηχανία, έκανε λόγο μεταξύ άλλων και για ένα «ευρωπαϊκό πακέτο αιολικής ενέργειας - σε στενή συνεργασία με τη βιομηχανία και τα κράτη μέλη».
«Από τον άνεμο στον χάλυβα, από τις μπαταρίες στα ηλεκτρικά οχήματα, η φιλοδοξία μας είναι ξεκάθαρη: Το μέλλον της βιομηχανίας καθαρής τεχνολογίας πρέπει να δημιουργηθεί στην Ευρώπη» υποστήριξε η von der Leye,  η οποία σημείωσε ότι η ΕΕ θα προσπαθήσει να υπάρχει μια δίκαιη μετάβαση.
«Αυτό σημαίνει ένα δίκαιο αποτέλεσμα για τις μελλοντικές γενιές - να ζήσουν σε υγιή πλανήτη.
Και ένα δίκαιο ταξίδι για όλους όσους επηρεάστηκαν - με αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και επίσημη υπόσχεση να μην αφήσουμε κανέναν πίσω» υπογράμμισε η επικεφαλής τςη Κομισιόν.

Έρευνα κατά Κίνας

Στο πλαίσιο αυτό η Ursula von der Leyen ανακοίνωσε πως η Κομισιόν θα αρχίσει έρευνα κατά των επιδοτήσεων στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Κίνας.
«Η Ευρώπη θα κάνει ότι χρειάζεται για να διατηρήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα.
Θα υπερασπιστεί τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έναντι οποιουδήποτε αθέμιτου ανταγωνισμού.
Μπορώ λοιπόν να ανακοινώσω ότι η Επιτροπή αρχίζει μια έρευνα κατά των επιδοτήσεων για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που προέρχονται από την Κίνα.
Η Ευρώπη είναι ανοιχτή στον ανταγωνισμό» υποστήριξε η von der Leyen, αναφέροντας πως θα διορίσει έναν ειδικό απεσταλμένο για να συνδράμει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να χειριστούν τη γραφειοκρατία και να διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Υποστήριξη στην Ουκρανία

Η επικεφαλής της Κομισιόν είπε επίσης πως η Κομισιόν θα προτείνει την επέκταση της προσωρινής προστασίας στους Ουκρανούς στην ΕΕ.
Η υποστήριξή μας στην Ουκρανία θα διαρκέσει.
Έχουμε παράσχει 12 δισ. ευρώ μόνο φέτος για να βοηθήσουμε στην πληρωμή μισθών και συντάξεων.
Για να βοηθήσουν τα νοσοκομεία, τα σχολεία και άλλες υπηρεσίες να λειτουργούν.
Έχουμε προτείνει επιπλέον 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε τέσσερα χρόνια για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.
Αυτό θα βοηθήσει στην οικοδόμηση του μέλλοντος της Ουκρανίας για την ανοικοδόμηση μιας σύγχρονης και ευημερούσας χώρας.
Και αυτό το μέλλον είναι ξεκάθαρο.
Αυτό το Σώμα το είπε δυνατά: Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στην Ένωσή μας» υποστήριξε η von der Leyen.

Στην ΕΕ τα δυτικά Βαλκάνια

Στο ίδιο πλαίσιο υπογράμμισε πως «το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην Ένωσή μας».
Το μέλλον της Μολδαβίας βρίσκεται στην Ένωσή μας.
Και ξέρω πόσο σημαντική είναι η προοπτική της ΕΕ για τόσους πολλούς ανθρώπους στη Γεωργία» επισήμανε η επικεφαλής της Κομισιόν, τονίζοντας ότι «πρέπει να διαμορφώσουμε ένα όραμα για μια επιτυχημένη διεύρυνση».
«Τώρα συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη μέλη για να εντοπίσουμε την πρόοδο και τις ανησυχίες - και να κάνουμε συστάσεις για το επόμενο έτος.
Αυτό έχει εξασφαλίσει τη λογοδοσία ενώπιον αυτού του Σώματος και των εθνικών κοινοβουλίων.
Έχει επιτρέψει τον διάλογο μεταξύ των κρατών μελών.
Και αποδίδει αποτελέσματα.
Πιστεύω ότι μπορεί να κάνει το ίδιο και για τα μελλοντικά κράτη μέλη.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι πολύ χαρούμενη που ανακοινώνω ότι θα ανοίξουμε τις εκθέσεις για το Κράτος Δικαίου σε εκείνες τις υπό ένταξη χώρες που αρχίζουν να επιταχύνουν ακόμη πιο γρήγορα» είπε η von der Leyen.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης