Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο μέτωπο ανοίγει η Ουκρανία - Μηνύει 3 χώρες της Ευρώπης για τους εμπορικούς περιορισμούς της

Νέο μέτωπο ανοίγει η Ουκρανία - Μηνύει 3 χώρες της Ευρώπης για τους εμπορικούς περιορισμούς της
Οι απαγορεύσεις από τις τρεις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης έχουν σκοπό να προστατεύσουν τους αγρότες τους από την αύξηση των εξαγωγών της Ουκρανίας
Το Κίεβο θα μηνύσει την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία για την άρνησή τους να άρουν την απαγόρευση των ουκρανικών αγροτικών προϊόντων, όπως δήλωσε ο εμπορικός εκπρόσωπος της Ουκρανίας, Taras Kachka, σε αποκλειστική συνέντευξη του στο Politico.
Οι απαγορεύσεις από τις τρεις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης έχουν σκοπό να προστατεύσουν τους αγρότες τους από την αύξηση των εξαγωγών της Ουκρανίας, μετά τον αποκλεισμό από τη Ρωσία των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα.
Το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας είναι ιδιαίτερα πρόθυμο να σταματήσει τη ροή καθώς η τύχη του στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου είναι στενά συνδεδεμένη με μια τη στήριξη της υπαίθρου, η οποία έχει πληγεί από την αύξηση των ουκρανικών αγροτικών εξαγωγών.
«Είναι σημαντικό να αποδειχθεί ότι αυτές οι ενέργειες είναι νομικά εσφαλμένες.
Και γι' αυτό θα ξεκινήσουμε τις νομικές διαδικασίες αύριο», είπε ο Kachka, προσθέτοντας ότι το Κίεβο ετοιμάζεται να ανταποδώσει τις πολωνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών.

Δυσαρέσκεια για την Ουκρανία

Οι τρεις χώρες εξεγέρθηκαν κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία την περασμένη Παρασκευή αποφάσισε να επιτρέψει τις ουκρανικές πωλήσεις σιτηρών σε ολόκληρη την ΕΕ.
Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία δήλωσαν ότι θα επιβάλουν τις δικές τους απαγορεύσεις στα ουκρανικά σιτηρά μετά την απόφαση της Επιτροπής να τερματίσει τους περιορισμούς της.
«Στα μάτια μας αυτά τα μέτρα της Ουγγαρίας και της Πολωνίας είναι μια δήλωση απόλυτης δυσπιστίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε ο επικεφαλής εμπορίου της Ουκρανίας.
Ο Kachka υποστήριξε ότι η ανοιχτή αντίσταση κατά των Βρυξελλών από την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία δεν ήταν μόνο ένα εσωτερικό ζήτημα της ΕΕ, αλλά έθεσε αυτό που αποκάλεσε «τη μεγαλύτερη συστημική ανησυχία» - εάν οι διεθνείς εμπορικοί εταίροι μπορούν να εμπιστευτούν ότι οι Βρυξέλλες μιλούν για την ΕΕ.
«Για πολλά χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ο εμπορικός διαπραγματευτής και ο θεσμός της εμπορικής πολιτικής για ολόκληρη την ΕΕ.
Και εργαζόμασταν σε αυτή τη βάση», είπε ο Kachka, προσθέτοντας: «Η συστημική προσέγγιση της Βουδαπέστης και της Βαρσοβίας να αγνοούν τη θέση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ στην εμπορική πολιτική, νομίζω ότι θα είναι πρόβλημα για την ΕΕ γενικά, διότι υπάρχει δεν υπάρχει ενότητα».

Οι ενέργειες της Ουκρανίας

Το Κίεβο σχεδιάζει να μηνύσει τις χώρες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και όχι μέσω της δικής του εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ.
«Πιστεύω ότι όλος ο κόσμος πρέπει να δει πώς συμπεριφέρονται τα κράτη μέλη της ΕΕ προς τους εμπορικούς εταίρους και τη δική τους Ένωση, γιατί μπορεί να επηρεάσει και άλλα κράτη».
Ενώ η Σλοβακία απλώς παρέτεινε την προηγούμενη απαγόρευση της ΕΕ για τέσσερις τύπους σιτηρών, η Πολωνία επέβαλε πρόσθετες απαγορεύσεις στο ουκρανικό αλεύρι και ζωοτροφές το Σαββατοκύριακο.
Η Ουγγαρία, είπε ο Kachka, προχωρά ακόμη παραπέρα και απαγορεύει επιπλέον 25 προϊόντα που δεν είχαν συζητηθεί πριν, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος.
«Αυτές οι αυθαίρετες απαγορεύσεις είναι γελοίες», είπε ο Kachka.
«Νομίζω ότι η Ουγγαρία εδώ κάνει μια πολιτική δήλωση ότι θέλει να μπλοκάρει το εμπόριο με την Ουκρανία και επίσης να αγνοεί πλήρως τις Βρυξέλλες.
Και γι' αυτό πιστεύω ότι αυτό είναι ένα πολύ τολμηρό κίνημα εναντίον και των δύο μας από τη Βουδαπέστη».
Ενώ οι πρόσθετες απαγορεύσεις της Ουγγαρίας είναι ως επί το πλείστον συμβολικές, δεδομένου ότι η Ουκρανία δεν εξάγει πολύ βοδινό ή χοιρινό κρέας στη χώρα, τα μέτρα της Πολωνίας θα επηρεάσουν σημαντικό μέρος των εξαγωγών της Ουκρανίας, είπε ο Kachka.
Εάν η Βαρσοβία δεν άρει αυτές τις πρόσθετες απαγορεύσεις, «θα αναγκαστούμε να ανταποδώσουμε τα πρόσθετα προϊόντα και θα απαγορεύσουμε την εισαγωγή φρούτων και λαχανικών από την Πολωνία».
Οι κυβερνήσεις της Βουδαπέστης και της Βαρσοβίας είπαν ότι ενεργούν για να προστατεύσουν τους αγρότες τους από την αύξηση των ουκρανικών προϊόντων που έχει μειώσει τις τιμές, αλλά ο Kachka απάντησε ότι αυτό το σκεπτικό ήταν εσφαλμένο: «Η απαγόρευση της Πολωνίας δεν θα βοηθήσει τους αγρότες, δεν θα επηρεάσει τις τιμές, επειδή οι τιμές είναι παγκόσμιες — αυτό που κάνουν βασίζεται στην κοινή γνώμη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης