Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άβυσσος... Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ εισάγει άλλο ένα πολεμικό πλοίο που μπορεί να αποσυρθεί σε μόλις... 10 χρόνια

Άβυσσος... Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ εισάγει άλλο ένα πολεμικό πλοίο που μπορεί να αποσυρθεί σε μόλις... 10 χρόνια
Τα πλοία είχαν τεχνικά ζητήματα και λίγη στρατιωτική χρησιμότητα σε συμβατικούς πολέμους

Την περασμένη εβδομάδα, το Ναυτικό των ΗΠΑ (USN) ανέθεσε το USS Marinette Littoral Combat Ship (LCS), μέρος των σκαφών LCS κατηγορίας Freedom.
Ωστόσο, η Marinette μπορεί να υπηρετήσει το USN για μόλις δέκα χρόνια, πιθανώς τη μικρότερη διάρκεια ζωής για οποιοδήποτε πολεμικό πλοίο, δεδομένου ότι τα πλοία LCS έχουν επίσης αποσυρθεί στο παρελθόν.
Τα πλοία είχαν τεχνικά ζητήματα και λίγη στρατιωτική χρησιμότητα σε συμβατικούς πολέμους με χώρες με παρόμοια στρατιωτική ισχύ. Το USN διαθέτει δύο τύπους σκαφών LCS. Το Freedom-class έχει ένα παραδοσιακό σχέδιο «μονόχυλου», ενώ τα πλοία κατηγορίας Independence διαθέτουν ένα ανορθόδοξο κύτος «trimaran».
Τα πλοία σχεδιάστηκαν για να πολεμούν κοντά σε εχθρικές ακτές, πιθανώς σε χώρες όπου οι ΗΠΑ θα επενέβαιναν στρατιωτικά, όπως οι επιχειρήσεις εναντίον τρομοκρατικών ομάδων στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας που διήρκεσε δύο δεκαετίες.
Τέτοιες παρεμβάσεις αναμενόταν να συνεχιστούν πολύ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη. Όμως, σε μια δεκαετία ή περισσότερο από εκείνη την έκκληση του 2001 για πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, τέτοιες επιχειρήσεις έχουν πλέον ξεπεραστεί, καθώς η γεωπολιτική άλλαξε και οι ΗΠΑ παρασύρθηκαν σε έναν ανταγωνισμό των Μεγάλων Δυνάμεων για υπεροχή με τη Ρωσία και την Κίνα.
Σύμφωνα με μια αναφορά στο Naval Technology, το Martinette παραγγέλθηκε στο Μέριλαντ. «Το Πολεμικό Ναυτικό σχεδίασε τον στόλο για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες «ασύμμετρες» απειλές παράκτιων ναρκών, αθόρυβων υποβρυχίων ντίζελ και τη δυνατότητα μεταφοράς εκρηκτικών και τρομοκρατών σε μικρά, γρήγορα, οπλισμένα σκάφη», ανέφερε η έκθεση.
Το USN, ωστόσο, προσπαθεί να αφαιρέσει ένα σημαντικό μέρος του στόλου LCS τα τελευταία χρόνια, καθώς οι δυσκολίες στη συντήρηση, «εξωτερικές ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητα επιβίωσης του τύπου σε αμφισβητούμενα θαλάσσια περιβάλλοντα και η έλλειψη διαθέσιμων αρθρωτών μονάδων αποστολής, εμπόδισαν την ανάπτυξή του και χρήση υπηρεσιών.»
Από τα 20 πλοία κατηγορίας Independence τύπου Trimaran που διαθέτει το USN, τρία έχουν παροπλιστεί. Δύο περιλαμβάνουν το ηγετικό πλοίο USS Independence, το οποίο παροπλίστηκε αθόρυβα τον Ιούλιο του 2021 μετά από 11 χρόνια στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

www.bankinngnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης