Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποδυναμώνεται το ρούβλι - Κάτω από το ψυχολογικό όριο του 100 έναντι του δολαρίου

Αποδυναμώνεται το ρούβλι - Κάτω από το ψυχολογικό όριο του 100 έναντι του δολαρίου
Ο ρωσικός πληθωρισμός στις 11 Σεπτεμβρίου αυξήθηκε σε ετήσιο ρυθμό 5,5% από 5,2% τον Αύγουστο και 4,3% τον Ιούλιο
Σημαντική αποδυνάμωση παρουσιάζει το ρούβλι έναντι του δολαρίου, καθώς υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 100 έναντι του δολαρίου, καθώς οι εκροές συναλλάγματος και η συρρίκνωση του εμπορικού ισοζυγίου συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις.
Όταν το ρούβλι αποδυναμώθηκε για τελευταία φορά σε τριψήφιο αριθμό τον Αύγουστο, η Τράπεζα της Ρωσίας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για την αύξηση των επιτοκίων κατά 350 μονάδες βάσης στο 12%. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά το άρθρο του οικονομικού συμβούλου του προέδρου Vladimir Putin, στο οποίο κατηγορούσε για την πτώση του νομίσματος και την επιτάχυνση του πληθωρισμού τη «χαλαρή νομισματική πολιτική». Στη συνέχεια, η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά μία ακόμη ποσοστιαία μονάδα στο 13% στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, επικαλούμενη τις επίμονα υψηλές πληθωριστικές πιέσεις στη ρωσική οικονομία.
«Έχουν αποκρυσταλλωθεί σημαντικοί προπληθωριστικοί κίνδυνοι, δηλαδή η αύξηση της εγχώριας ζήτησης που υπερβαίνει την ικανότητα επέκτασης της παραγωγής και η υποτίμηση του ρουβλίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες» ανέφερε η Τράπεζα της Ρωσίας σε ανακοίνωσή της μετά τη συνεδρίαση. «Ως εκ τούτου, απαιτείται πρόσθετη σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών για να περιοριστεί η ανοδική απόκλιση του πληθωρισμού από τον στόχο και να επανέλθει στο 4% το 2024».
Ο ρωσικός πληθωρισμός στις 11 Σεπτεμβρίου αυξήθηκε σε ετήσιο ρυθμό 5,5% από 5,2% τον Αύγουστο και 4,3% τον Ιούλιο και η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι η πίεση είχε ενταθεί μαζί με τη «μετακύλιση της εξασθένησης του ρουβλίου στις τιμές».
Αν και στελέχη του Κρεμλίνου έχουν κατηγορήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική για τη ραγδαία υποτίμηση του νομίσματος, η κεντρική τράπεζα επικαλέστηκε την απότομη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης