Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εντείνεται η κρίση στα σύνορα της Ρωσίας με τη Φινλανδία, κλείνουν τα σημεία ελέγχου λόγω μεταναστευτικού ρεύματος

Εντείνεται η κρίση στα σύνορα της Ρωσίας με τη Φινλανδία, κλείνουν τα σημεία ελέγχου λόγω μεταναστευτικού ρεύματος
Η Μόσχα αναδεικνύει όσους ευθύνονται για τη μεταναστευτική κρίση
Η Φινλανδία είναι έτοιμη να κλείσει το τελευταίο σημείο ελέγχου στα σύνορα με τη Ρωσία εάν συνεχιστεί η ανεξέλεγκτη εισροή προσφύγων, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Petteri Orpo σε συνέντευξή του στο Radio Suomi την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2023.
«Εάν χρειαστεί, η Φινλανδία θα κλείσει τα ανατολικά σύνορα, όλα τα σημεία ελέγχου, και θα επικεντρώσει την υποδοχή των αιτημάτων ασύλου σε μέρος διαφορετικό από τα ανατολικά σύνορα. Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για άσυλο στο αεροδρόμιο Ελσίνκι-Βάνταα ή λιμάνια, αλλά όχι στα ανατολικά σύνορα», είπε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση στα σύνορα με τη Ρωσία ανησυχεί τους Φινλανδούς.
«Ξέρω ότι οι άνθρωποι ανησυχούν για την κατάσταση στα σύνορα, αλλά τώρα αναζητούμε μια λύση σε αυτό το πρόβλημα», πρόσθεσε ο Orpo.
Από τις 18 Νοεμβρίου, οι φινλανδικές αρχές έκλεισαν τέσσερα από τα οκτώ σημεία ελέγχου για τέσσερις μήνες: Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra και Niirala.
Αργότερα, το Ελσίνκι αποφάσισε να κλείσει άλλα τρία σημεία ελέγχου στα σύνορα με τη Ρωσία, εκτός από το Raya-Jooseppi, μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου.
Η Μόσχα δεν αποκλείει οι φινλανδικές αρχές να κλείσουν εντελώς τα σύνορα.
Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Alexander Grushko , στην περίπτωση αυτή το Ελσίνκι θα βλάψει τα δικά του συμφέροντα.
Η ρωσική πλευρά τόνισε ότι οι κατηγορίες για τη μεταναστευτική κρίση είναι στη συνείδηση όσων τις εκφράζουν, η επιθυμία να μεταφερθούν τα προβλήματα «από ένα πονεμένο κεφάλι σε ένα υγιές»
Οι ίδιες οι ευρωπαϊκές χώρες δημιούργησαν τις συνθήκες ώστε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες έρχονται σε αυτούς, και τώρα προσπαθούν να απαλλάξουν τον εαυτό τους από την ευθύνη για αυτό που συμβαίνει.
Η Μόσχα σημείωσε ότι η ροή πολλών εκατομμυρίων προσφύγων από το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, τη Συρία, την Ουκρανία και άλλες χώρες προκλήθηκε από τις καταστροφικές ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, τροφοδοτώντας στρατιωτικές και γεωπολιτικές συγκρούσεις.
Σύμφωνα με τον προεδρικό γραμματέα Τύπου Dmitry Peskov, η ρωσοφοβική στάση στην οποία άρχισαν τώρα να τηρούν οι ηγέτες της γειτονικής χώρας είναι βαθιά λυπηρή.
Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες κατά των Ρώσων συνοριοφυλάκων, ο Peskov τόνισε ότι ακολουθούν όλες τις οδηγίες και οι συνοριακές διελεύσεις χρησιμοποιούνται από εκείνους που έχουν το νόμιμο δικαίωμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης