Τελευταία Νέα
Διεθνή

JP Morgan, BofA, Citi και άλλες 64 αμερικανικές τράπεζες... κλείνουν - Μεγάλες ανησυχίες για το κόστος λειτουργίας

JP Morgan, BofA, Citi και άλλες 64 αμερικανικές τράπεζες... κλείνουν - Μεγάλες ανησυχίες για το κόστος λειτουργίας
Μεταξύ 12 και 18 Νοεμβρίου, αρκετές τράπεζες υπέβαλαν αίτηση για κλείσιμο υποκαταστημάτων, με την PNC Bank να έχει τις περισσότερες καταθέσεις
Μεγάλες τράπεζες όπως η PNC Bank και η JPMorgan έχουν υποβάλει αίτηση για κλείσιμο πολλών υποκαταστημάτων σε πολλές πολιτείες εν μέσω ενός ανησυχητικού μοτίβου μείωσης του κόστους τα τελευταία χρόνια.
Μεταξύ 12 και 18 Νοεμβρίου, αρκετές τράπεζες υπέβαλαν αίτηση για κλείσιμο υποκαταστημάτων, με την PNC Bank να έχει τις περισσότερες καταθέσεις, σύμφωνα με στοιχεία από το Γραφείο Ελεγκτή των ΗΠΑ.
Η PNC Bank με έδρα το Πίτσμπουργκ υπέβαλε αίτηση για κλείσιμο 19 υποκαταστημάτων—πέντε στην Πενσυλβάνια, τέσσερα στο Ιλινόις, τρία στο Τέξας, δύο στην Αλαμπάμα και στο Νιου Τζέρσεϊ και από ένα στην Ιντιάνα, στο Οχάιο και στη Φλόριντα.
Η JPMorgan Chase ακολούθησε με 18 καταθέσεις — τρεις στο Οχάιο, δύο στο Κονέκτικατ και τη Νότια Καρολίνα και μία σε 11 πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, του Ιλινόις, της Φλόριντα και της Μασαχουσέτης.
Η Citizens Bank ήρθε στην τρίτη θέση με οκτώ αιτήσεις κλεισίματος υποκαταστημάτων—έξι στη Νέα Υόρκη και από μία στη Μασαχουσέτη και το Ντέλαγουερ.
Η τράπεζα των ΗΠΑ με έδρα τη Μινεάπολη κατέθεσε αίτηση για κλείσιμο επτά - τρία στο Τενεσί και από ένα στο Μιζούρι, το Ουισκόνσιν, το Οχάιο και το Ιλινόις.
Η Bank of America υπέβαλε πέντε καταθέσεις —δύο στη Νέα Υόρκη και μία στο Τέξας, τη Μασαχουσέτη και την Καλιφόρνια.
Η Citibank υπέβαλε αίτηση για κλείσιμο δύο υποκαταστημάτων και η Sterling, η Bremer, η First National Bank of Hughes Springs, η Windsor FS&LA και η Aroostook County FS&LA έκαναν από μία κατάθεση.
Συνολικά, οι τράπεζες υπέβαλαν αίτηση για κλείσιμο 64 καταστημάτων.

Ανησυχητική η τάση

Τα πρόσφατα κλεισίματα αποτελούν μέρος μιας μακροπρόθεσμης τάσης διακοπής λειτουργίας καταστημάτων που συνεχίζεται τα τελευταία αρκετά χρόνια.
Μια έκθεση από τον National Community Reinvestment Coalition δείχνει ότι μεταξύ 2017 και 2021, το 9% όλων των τραπεζικών καταστημάτων έκλεισαν.
Το ποσοστό κλεισίματος διπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
Σύμφωνα με στοιχεία της S&P, σημειώθηκαν 3.012 κλεισίματα καταστημάτων πέρυσι και 958 ανοίγματα, με αποτέλεσμα το καθαρό κλείσιμο 2.054 καταστημάτων.
Αυτή ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που τα καθαρά κλεισίματα ξεπέρασαν τις 2.000.
Ένας σημαντικός παράγοντας που οδήγησε σε αύξηση του κλεισίματος καταστημάτων είναι η άνοδος της ψηφιακής τραπεζικής, μια τάση που επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Μια έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Τραπεζών (ABA) που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο έδειξε ότι 8 στους 10 Αμερικανούς χρησιμοποίησαν φορητή συσκευή για να διαχειριστούν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τουλάχιστον μία φορά τον προηγούμενο μήνα.
«Τα ψηφιακά τραπεζικά εργαλεία έχουν κάνει πιο βολικό και ασφαλέστερο από ποτέ για τους καταναλωτές να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους», δήλωσε η Brooke Ybarra, ανώτερη αντιπρόεδρος στρατηγικής καινοτομίας της ABA, σύμφωνα με δήλωση της 3ης Νοεμβρίου.
Εξοικονόμηση κόστους, Αρνητικές Επιδράσεις

Ψηφιακή μετάβαση

Η ψηφιακή μετάβαση αντί της επέκτασης φυσικών τοποθεσιών υποκαταστημάτων αποτελεί επίσης μέρος μιας στρατηγικής εξοικονόμησης κόστους για τα τραπεζικά ιδρύματα.
Το άνοιγμα ενός νέου καταστήματος κοστίζει εκατομμύρια δολάρια και αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ετήσιο επαναλαμβανόμενο κόστος.
Οι περισσότερες από τις λειτουργίες που πραγματοποιούνται μέσω μιας φυσικής τράπεζας μπορούν πλέον να γίνονται online.
Οι ψηφιακές συναλλαγές είναι φθηνότερες από το κόστος των συναλλαγών μέσω τραπεζών.
Από την άλλη πλευρά, το κλείσιμο των τραπεζικών καταστημάτων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους πελάτες, ειδικά στις μικρές πόλεις.
Λόγω τέτοιων κλεισίματος, πολλές πόλεις έχουν μετατραπεί σε «τραπεζικούς ερήμους», όπου η πλησιέστερη τράπεζα απέχει περισσότερα από 10 μίλια.
«Όταν κλείνουν τα υποκαταστήματα των τραπεζών, υπάρχουν πολλές αρνητικές επιπτώσεις στη γύρω κοινότητα.
Ο δανεισμός και η δραστηριότητα των μικρών επιχειρήσεων στην περιοχή μειώνονται.
Περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν εναλλακτικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που τους ανοίγουν σε άναρχες και επιθετικές χρηματοοικονομικές πρακτικές.
Ένας σημαντικός εμπορικός ενοικιαστής και ένας εργοδότης χάνονται», ανέφερε η έκθεση του National Community Reinvestment Coalition.
«Ενώ οι καταναλωτές έχουν αγκαλιάσει την τραπεζική κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου με τον έναν ή τον άλλον βαθμό, διευκρινίζουν ότι τα υποκαταστήματα έχουν σημασία και για αυτούς, και χωρίς υποκαταστήματα σε κοντινή απόσταση, είναι πιο πιθανό να μην έχουν τραπεζικές συναλλαγές».
Μια πρόσφατη έρευνα της Daily Mail διαπίστωσε ότι το 51% των Αμερικανών είτε ήταν «πολύ ανήσυχοι» ή «κάπως ανήσυχοι» για το κλείσιμο των τραπεζικών υποκαταστημάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης