Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρή πτώση στη Wall, λόγω κινήσεων κατοχύρωσης κερδών – Στο -1,47% ο S&P 500, o Nasdaq -1,5%

Ισχυρή πτώση στη Wall, λόγω κινήσεων κατοχύρωσης κερδών – Στο -1,47% ο S&P 500, o Nasdaq -1,5%
Αρνητικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο…
Ισχυρά καθοδικά, από ανοδικά, κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τις αιτήσεις για νέα στεγαστικά δάνεια και το δημοσιονομικό έλλειμμα στις ΗΠΑ, αλλά και να προβαίνουν σε κατοχύρωση κερδών μετά από δέκα ανοδικές συνεδριάσεις...
Οι συμμετέχοντες στην αγορά εστίασαν επίσης στα πρόσφατα στοιχεία για τις πωλήσεις κατοικιών και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Σε αυτό το κλίμα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -1,27% στις 37.082 μον., ο δείκτης S&P 500 σημείωσε μείωση -1,47% στις 4.698 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -1,5% στις 14.777 μον.
Στο ταμπλό, η FedEx σημείωσε πτώση 11%, αφού δημοσίευσε απογοητευτικό guidance για το οικονομικό έτος.
Τα αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο του δημοσιονομικού της ήταν επίσης χαμηλότερα από τις προσδοκίες της Wall Street.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 3,9%, αγγίζοντας έως και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιo (3,839%).

Στα μάκρο, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ ήταν το μικρότερο εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια, το τρίτο τρίμηνο του 2023, εν μέσω αυξανόμενων εξαγωγών πετρελαίου, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη.
Το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης του Υπουργείου Εμπορίου ανέφερε ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο μετρά τη ροή αγαθών, υπηρεσιών και επενδύσεων προς και από τη χώρα, συρρικνώθηκε κατά 16,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 7,6%, στα 200,3 δισεκατομμύρια δολάρια το περασμένο τρίμηνο. Αυτό ήταν το μικρότερο από το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σκαρφάλωσε τον Δεκέμβριο στις 110 μονάδες, αρκετά υψηλότερα από τις 101 μονάδες του Νοεμβρίου, σύμφωνα με την αναθεωρημένη μέτρηση για τον προηγούμενο μήνα.
Οι οικονομολόγοι σε έρευνα της The Wall Street Journal ανέμεναν βελτίωση αλλά ηπιότερη, τοποθετώντας τον δείκτη στις 104,5 μονάδες.
Ο υποδείκτης που καταδεικνύει το τρέχον αίσθημα των καταναλωτών για την οικονομία βελτιώθηκε επίσης στις 148,5 μονάδες από τις 136,5 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα.
Σημαντική βελτίωση εμφάνισε και ο υποδείκτης για τις προσδοκίες των καταναλωτών το επόμενο εξάμηνο, ο οποίος σκαρφάλωσε στις 85,6 μονάδες από τις 77,4 μονάδες που ήταν τον Νοέμβριο. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ο δείκτης ξεπέρασε το υφεσιακό όριο των 80 μονάδων τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Οι μεταπωλήσεις κατοικιών εμφάνισαν άνοδο κατά 0,8% τον προηγούμενο μήνα και ανήλθαν στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 3,82 εκατομμυρίων κατοικιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών (NAR). Ο αριθμός αυτός αντικατοπτρίζει τις μεταπωλήσεις κατοικιών σε διάρκεια ενός έτους, εάν οι συναλλαγές εξελίσσονταν με ρυθμό ανάλογο του Νοεμβρίου.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη αύξηση του δείκτη μετά από πέντε μήνες υποχώρησης, που ξεκολλά έτσι από το χαμηλό 13 ετών που διολίσθησε τον Οκτώβριο.
Η αύξηση των μεταπωλήσεων κατοικιών ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street, καθώς οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα διαμορφωθούν στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 3,76 εκατομμυρίων κατοικιών.
Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022, οι πωλήσεις κατοικιών παραμένουν μειωμένες κατά 7,3%.

Πρωταγωνιστεί ο FTSE 100 στις ευρωπαϊκές αγορές

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου να πρωτοστατεί, καθώς ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε σημαντικά, ενισχύοντας την αυξανόμενη αισιοδοξία ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τη νομισματική πολιτική σχετικά νωρίς το επόμενο έτος.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX μειώθηκε -0,07% στις 16.733 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1% στις 7.715 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 βρέθηκε στις 7.553 με άνοδο 0,12%, στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB παρέμεινει αμετάβλητος στις 30.361 μονάδες. 

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα την Τετάρτη έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Νοέμβριο, στο 3,9% από 4,6% τον Οκτώβριο, το χαμηλότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 2021.
Ο σημαντικός δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, μειώθηκε επίσης απροσδόκητα, στο 5,1% από 5,7%.
Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στη συνεδρίασή της την περασμένη εβδομάδα, αλλά δήλωσε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για "παρατεταμένη περίοδο", καθώς τρεις υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνέχισαν να κάνουν λόγο για νέα αύξηση των επιτοκίων.
Αυτή η ταχεία πρόοδος στην επαναφορά του επιπέδου του πληθωρισμού προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο της τράπεζας για το 2%, ενισχύει τις προσδοκίες της αγοράς ότι οι αξιωματούχοι θα συμφωνήσουν σε μείωση των επιτοκίων το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους για να στηρίξουν την επιβραδυνόμενη οικονομία.

Το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία αναμένεται να βελτιωθεί με την έναρξη του νέου έτους, αν και μένει να φανεί αν η άνοδος αυτή σηματοδοτεί την αρχή μιας βιώσιμης ανάκαμψης από το πολύ χαμηλό επίπεδο της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως έδειξε έρευνα την Τετάρτη.
Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος αυξήθηκε στις -25,1 μονάδες ενόψει Ιανουαρίου από το αναθεωρημένο -27,6 τον προηγούμενο μήνα και πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για -27,0 μονάδες.
Ειδικότερα, το άλμα στις εισοδηματικές προσδοκίες βοήθησε στην ενίσχυση του συνολικού κλίματος, ενώ τόσο η προθυμία για αγορές όσο και οι θετικές οικονομικές προσδοκίες αυξήθηκαν επίσης, σύμφωνα με την έρευνα σε περίπου 2.000 καταναλωτές που δημοσιεύθηκε από το ινστιτούτο GfK και το Ινστιτούτο της Νυρεμβέργης για τις αποφάσεις της αγοράς (NIM).
"Μένει να δούμε αν η σημερινή άνοδος είναι η αρχή μιας διαρκούς ανάκαμψης του καταναλωτικού κλίματος", δήλωσε ο Rolf Buerkl, ειδικός σε θέματα καταναλωτών στο NIM.
Οι καταναλωτές εξακολουθούν να είναι πολύ ανήσυχοι, πρόσθεσε.
"Οι γεωπολιτικές κρίσεις και οι πόλεμοι, οι απότομα αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και οι συζητήσεις σχετικά με τον εθνικό προϋπολογισμό για το 2024 εξακολουθούν να προκαλούν αβεβαιότητα", δήλωσε ο Buerkl.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης