Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διέγραψαν τα κέρδη οι ευρωπαϊκές αγορές στην πρώτη συνεδρίαση του 2024

Διέγραψαν τα κέρδη οι ευρωπαϊκές αγορές στην πρώτη συνεδρίαση του 2024
Οι ευρωπαϊκές μετοχές ξεκίνησαν το νέο έτος με τις ίδιες θετικές προοπτικές που έκλεισαν και το 2023
Σχετικά Άρθρα
Διέγραψαν τα κέρδη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με φόντο την ανακοίνωση των βασικών περιφερειακών στοιχείων για τη μεταποιητική δραστηριότητα.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύεται 0,1% στις 16.919 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,2% στις 7.752 μονάδες.
Στο Παρίσι, ο δείκτης
CAC 40 διαπραγματεύεται στις 7.581 με άνοδο 0,7%.
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB καταγράφει άνοδο 1,5% στις 30.786 μονάδες.  
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 σημειώνει κέρδη 1,5% στις 10.253 μονάδες.
Οριακές μεταβολές καταγράφουν και τα futures των δεικτών της Wall Street.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές ξεκίνησαν το νέο έτος με τις ίδιες θετικές προοπτικές που έκλεισαν και το 2023, λόγω των προσδοκιών ότι το 2024 θα σηματοδοτήσει την έναρξη ενός παγκόσμιου κύκλου χαλάρωσης.
Ενώ οι ελπίδες για μειώσεις από την Federal Reserve ήταν ο κυρίαρχος μοχλός, οι επενδυτές αναμένουν επίσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανακοινώσει μειώσεις επιτοκίων κατά τουλάχιστον 150 μονάδες βάσης για το τρέχον έτος συνολικά.
Ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να υποχωρεί αρκετά γρήγορα, αλλά οι τελευταίες ενδείξεις δείχνουν ότι η ευρωζώνη υπέστη ύφεση κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Σε ύφεση η εργοστασιακή δραστηριότητα της Ευρωζώνης το 2023

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν τα εργοστάσια της ευρωζώνης το 2023, με τη δραστηριότητα να συρρικνώνεται τον Δεκέμβριο για 18ο συνεχή μήνα, σύμφωνα με έρευνα που δεν έδινε ενδείξεις για επικείμενη ισχυρή ανάκαμψη σε μια οικονομία που πιθανότατα βρίσκεται σε ύφεση.
Ο τελικός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB για τη μεταποίηση στην ευρωζώνη, που καταρτίζεται από την S&P Global, ανέβηκε μεν στο 44,4 τον Δεκέμβριο από το 44,2 του Νοεμβρίου, αλλά παρέμεινε σταθερά κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την αύξηση της δραστηριότητας από τη συρρίκνωση.
Η προκαταρκτική εκτίμηση ήταν ότι δεν θα υπήρχε μεταβολή σε σχέση με τον Νοέμβριο.
O δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί τον σύνθετο δείκτη PMI που αναμένεται την Πέμπτη και θεωρείται καλός δείκτης της οικονομικής υγείας, υποχώρησε στο 44,4 από την τελική μέτρηση του Νοεμβρίου (44,6), αλλά ήταν πάνω από την προκαταρκτική εκτίμηση 44,1.
Η απαισιόδοξη τάση υποδήλωνε έντονα συρρίκνωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης το τελευταίο τρίμηνο, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank, Cyrus de la Rubia.
Η οικονομία του μπλοκ συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οπότε ένα δεύτερο τρίμηνο συρρίκνωσης θα πληρούσε τον ορισμό της ύφεσης.

Αδυσώπητη ύφεση της μεταποιητικής δραστηριότητας

"Εν μέσω μιας αδυσώπητης ύφεσης στον μεταποιητικό τομέα της ευρωζώνης, ο δείκτης PMI της HCOB παρουσίασε μικρή βελτίωση σε σχέση με τον Νοέμβριο.
Διαμορφώνει μια ζοφερή εικόνα για την ευρωζώνη και θα σήμαινε ότι η ευρωζώνη εισήλθε σε ύφεση το τρίτο τρίμηνο", δήλωσε ο de la Rubia.
Η ευρωζώνη των 20 χωρών θα υποστεί μια σύντομη και ρηχή χειμερινή ύφεση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters στις αρχές Δεκεμβρίου.
Η συνεχιζόμενη μείωση των νέων παραγγελιών υποχώρησε μετριοπαθώς τον Δεκέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης