Τελευταία Νέα
Διεθνή

New York Times: Απέτυχε η επίθεση των ΗΠΑ στην Υεμένη, άθικτη η πολεμική μηχανή των Houthi

New York Times: Απέτυχε η επίθεση των ΗΠΑ στην Υεμένη, άθικτη η πολεμική μηχανή των Houthi
Οι αεροπορικές επιδρομές υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών την Πέμπτη και την Παρασκευή (11/12 Ιανουαρίου 2024) εναντίον τοποθεσιών στην Υεμένη που ελέγχονται από την πολιτοφυλακή Houthi κατέστρεψαν περίπου το 90% των στόχων που χτυπήθηκαν, αλλά η ομάδα των ανταρτών διατήρησε περίπου τα τρία τέταρτα της ικανότητάς της να εκτοξεύει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πλοία που διέρχονται από Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσαν το Σάββατο 13 Ιανουαρίου στους New York Times δύο αμερικανοί αξιωματούχοι.
Οι αναφορές ζημιών είναι οι πρώτες λεπτομερείς εκτιμήσεις των επιδρομών από αμερικανικά και βρετανικά επιθετικά αεροπλάνα και πολεμικά πλοία εναντίον σχεδόν 30 θέσεων  στην Υεμένη και αποκαλύπτουν τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Biden και οι σύμμαχοί της καθώς προσπαθούν να αποτρέψουν τους Ηouthi που υποστηρίζονται από το Ιράν να μπλοκάρουν κρίσιμες ναυτιλιακές διαδρομές μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και περιορίζουν την εξάπλωση της σύγκρουσης Ισραήλ Hamas στη Γάζα.
Ένας ανώτατος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού, ο υποστράτηγος Douglas Sims, διευθυντής του Μικτού Επιτελείου του στρατού, δήλωσε την Παρασκευή (12/1) ότι τα πλήγματα είχαν επιτύχει τον στόχο τους να βλάψουν την ικανότητα των ανταρτών να εξαπολύσουν το είδος της πολύπλοκης επίθεσης με drone και πυραύλους που είχαν πραγματοποιήσει την Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024.

Μόλις το 20% - 30%

Ωστόσο, οι δύο αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν το Σάββατο (13/1) ότι ακόμη και μετά το χτύπημα περισσότερων από 60 στόχων πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών με περισσότερους από 150 κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας, τα πλήγματα είχαν καταστρέψει περίπου το 20% έως 30 % της επιθετικής ικανότητας των Houthi, μεγάλο μέρος των οποίων είναι τοποθετημένο σε κινητές πλατφόρμες και μπορεί εύκολα να μετακινηθεί ή να κρυφτεί.
Η εύρεση στόχων των Houthi αποδεικνύεται πιο δύσκολη από ό,τι αναμενόταν.
Οι αμερικανικές και άλλες δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν έχουν ξοδέψει σημαντικό χρόνο ή πόρους τα τελευταία χρόνια για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τη θέση των αεράμυνας, κόμβους διοίκησης, αποθήκες πυρομαχικών και εγκαταστάσεις αποθήκευσης και παραγωγής drones και πυραύλων, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.
Όλα αυτά άλλαξαν μετά τις επιθέσεις της Hamas στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι Houthi επιτίθενται σε εμπορικά πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους στη Γάζα και έχουν πει ότι θα συνεχίσουν μέχρι να αποσυρθεί το Ισραήλ.
Οι αμερικανοί αναλυτές σπεύδουν να καταγράψουν περισσότερους πιθανούς στόχους των Houthi κάθε μέρα, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.
Το αεροπορικό και ναυτικό μπαράζ της Πέμπτης το βράδυ (11/1) απέδειξε αυτή την προσέγγιση, δήλωσαν στρατιωτικοί αξιωματούχοι.
Το πρώτο κύμα επιδρομών έπληξε 60 προεπιλεγμένους στόχους σε 16 θέσεις με περισσότερες από 100 κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας και πυραύλους. Περίπου 30 με 60 λεπτά μετά από αυτό, πραγματοποιήθηκε ένα δεύτερο κύμα επιθέσεων εναντίον 12 ακόμη στόχων που οι αναλυτές είχαν εντοπίσει ότι αποτελούν απειλές για αεροσκάφη και πλοία.
Το χτύπημα μετακινούμενων στόχων σε σύντομο χρονικό διάστημα, μια πρακτική που ο στρατός αποκαλεί δυναμική στόχευση, θα ήταν πιθανότατα σημαντικό μέρος οποιωνδήποτε πρόσθετων χτυπημάτων που θα μπορούσε να διατάξει ο Πρόεδρος Biden, δήλωσε ένας από τους αμερικανούς αξιωματούχους.

Επαναληπτικά πλήγματα

Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι η επίθεση με πυραύλους cruise Tomahawk των ΗΠΑ σε μια εγκατάσταση ραντάρ στην Υεμένη την Παρασκευή (12/1) ήταν επαναληπτικό πλήγμα εναντίον ενός στόχου που χτυπήθηκε αρχικά στο μπαράζ της Πέμπτης(11/1), ο οποίος δεν είχε υποβαθμιστεί ή καταστραφεί επαρκώς.
Άλλοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι καθώς οι αναλυτές εξετάζουν τις ζημιές από τις αεροπορικές επιδρομές, ενδέχεται να υπάρξουν πρόσθετα επαναληπτικά πλήγματα σε στόχους.
Παρά τη φλογερή ρητορική τους και τους όρκους για αντίποινα, η στρατιωτική απάντηση των Houthi στην επίθεση της Πέμπτης (11/1) το βράδυ μέχρι στιγμής είναι... σιωπηλή: μόνο ένας πύραυλος κατά του πλοίου έπεσε ακίνδυνα στην Ερυθρά Θάλασσα, μακριά από οποιοδήποτε διερχόμενο σκάφος.
Ωστόσο, αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν το Σάββατο (13/1) ότι θα πραγματοποιηθεί νέα επίθεση από τους Houthi ως αντίποινα όταν προσδιορίσουν πόση δύναμη πυρός είχε απομείνει και καταλήξουν σε ένα σχέδιο επίθεσης.
Ένας από τους δύο αμερικανούς αξιωματούχους είπε ότι οι Houthi φαίνεται να είναι διχασμένοι εσωτερικά ως προς το πώς να απαντήσουν.
«Αναμένων ότι θα επιχειρήσουν κάποιου είδους αντίποινα», είπε ο στρατηγός Sims την Παρασκευή (12/1), προσθέτοντας ότι αυτό θα ήταν λάθος.
Εμείς θα το περιμένουμε, κατέληξε…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης