Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαβεβαιώσεις Αμερικάνων σε Ουκρανία για στήριξη και ...δήμευση των ρωσικών assets

Διαβεβαιώσεις Αμερικάνων σε Ουκρανία για στήριξη και ...δήμευση των ρωσικών assets
Έχουμε λάβει εγγυήσεις από τους Αμερικάνους για μακροπρόθεσμη στήριξη είπε ο Schmygal
Οι Αμερικάνοι μας έχουν διαβεβαιώσει ότι θα παράσχουν μακροπρόθεσμη υποστήριξη στην Ουκρανία υποστήριξε ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Denys Schmygal, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι ανάμεσα σε αυτές είναι και η δήμευση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.
«Έχουμε λάβει όλες τις εγγυήσεις από τις ΗΠΑ που αφορούν την μακροπρόθεσμη στήριξη της Ουκρανίας.
Όπως για παράδειγμα για την κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας» υποστήριξε μιλώντας στο Politico ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας.
Ερωτηθείς σχετικά με τις ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με το σενάριο επιστροφής του Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Schmygal υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή το Κίεβο δουλεύει στενά με την κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden και με το αμερικανικό Κογκρέσο σχετικά με την βοήθεια για το 2024.
«Θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα γεγονότα για το 2025» υπογράμμισε ο Ουκρανός πρωθυπουργός.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τετάρτη 24/1 η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ υποστήριξε σχεδόν ομόφωνα ένα νομοσχέδιο για τη μεταφορά των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία.
Το νομοσχέδιο υπόκειται πλέον σε έγκριση από την ολομέλεια της Γερουσίας.

Τι είπε ο Peskov

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov τόνισε πως ο Λευκός Οίκος, υποστηρίζοντας την απόφαση για κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, προσπαθεί να ασκήσει πίεση στους Ευρωπαίους, αφού τα κύρια ρωσικά κεφάλαια βρίσκονται στην Ευρώπη.
Όπως είπε, εάν οι Ευρωπαίοι ακολουθήσουν το παράδειγμα των Αμερικανών, αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσουν απώλειες, πρόστιμα και άλλες νομικές συνέπειες.
Σημειώνεται πως το ακριβές μέγεθος των αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας που έχουν «παγώσει» μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, δεν είναι γνωστό, αν και στα τέλη του 2021 εκτιμώνταν ότι 288 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν «αποθηκευμένα» σε Αυστρία, Βρετανία, Γερμανία, Καναδά, ΗΠΑ, Γαλλία και Ιαπωνία και άλλα 63 δισεκατομμύρια δολάρια σε χώρες που δεν κατονομάζονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης