Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Τρύπα» έξι δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Bundeswehr εμποδίζει τη Γερμανία να καλύψει το στόχο του 2% στο ΝΑΤΟ

«Τρύπα» έξι δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Bundeswehr εμποδίζει τη Γερμανία να καλύψει το στόχο του 2% στο ΝΑΤΟ
Ο γερμανός υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε τρύπα έως και έξι δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Bundeswehr
Η κακή δημοσιονομική κατάσταση της γερμανικής οικονομίας θέτει σε κίνδυνο τη δέσμευσή της να διαθέτει για τις αμυντικές της δαπάνες το 2% του προϋπολογισμού της.
Σήμα κινδύνου εξέπεμψε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius ο οποίος διεμήνυσε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας πως  «τρύπα» έως και 6 δισεκατομμυρίων ευρώ που εντόπισε στον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας (Bundeswehr) για το 2025, «μπορεί να θέσει  σε κίνδυνο την εκπλήρωση των απαίτησεων του ΝΑΤΟ (σ.σ. να δαπανούν δύο% του ΑΕΠ για την άμυνα)», όπως μεταφέρει η Bild.
"Ο 63χρονος Pistorius (SPD) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση: η Bundeswehr θα έχει έλλειμμα έως και έξι δισεκατομμύρια ευρώ τον επόμενο χρόνο!
Εάν τα στρατεύματα δεν λάβουν περισσότερα χρήματα, η Γερμανία κινδυνεύει να εμφανιστεί αφερέγγυα», δήλωσε.
Ειδικότερα, αναφέρεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας προϋπολογίζει 52 δισεκατομμύρια ευρώ για αμυντικές δαπάνες το 2025, αλλά, σύμφωνα με τους ειδικούς του προϋπολογισμού της Bundeswehr, το έλλειμμα θα είναι μεταξύ 4,5 και 6 δισεκατομμυρίων για να καλυφθεί η απαίτηση του ΝΑΤΟ να διαθέσει το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα.
Αυτό αναμένεται να φέρει κρίση στον γερμανικό συνασπισμό καθώς υπάρχει ένα συνολικότερο έλλειμμα στον προυπολογισμός 25 δισεκατομμυρίων για το 2025 ενώ ο υπουργός Οικονομικών Chistian Lindner έχει διαμηνήσει ότι θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες μόνο εάν κοπούν οι κοινωνικές μεταβιβάσεις, γεγονός στο οποίο αντιτίθεται ο καγκαλάριος Scholz.  


52 δισ. για λειτουργικά έξοδα μόνο!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Bild, 52 δισ. ευρώ δεν θα είναι αρκετά για σχεδόν οτιδήποτε άλλο εκτός από λειτουργικά έξοδα, όπως μισθοί στρατιωτικού προσωπικού, θέρμανση στρατώνων και επισκευή εξοπλισμού.
Ταυτόχρονα, θα απομείνει το «αξιολύπητο» ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στη δημιουργία νέων όπλων.
Μεταξύ των δραστηριοτήτων της Bundeswehr, η χρηματοδότηση των οποίων εξακολουθεί να αμφισβητείται, το δημοσίευμα περιλαμβάνει την ανάπτυξη μιας πολεμικής ταξιαρχίας στη Λιθουανία: αυτό θα απαιτήσει πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά τίποτα δεν έχει ακόμη διατεθεί.

Στα τέλη Ιανουαρίου, το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας δήλωσε ότι η χώρα θα εκπληρώσει τον στόχο αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ του 2% του ΑΕΠ της το 2024 για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Πέρυσι, το Υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας ανακοίνωσε ότι η Γερμανία σκοπεύει να αναπτύξει μια βαριά ταξιαρχία με τρία τάγματα ελιγμών και τις απαραίτητες μονάδες υποστήριξης μάχης και ανεφοδιασμού στη δημοκρατία. Αυτά περιλαμβάνουν το 203ο τάγμα αρμάτων μάχης, το οποίο θα αναπτυχθεί εκ νέου από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το 122ο Τάγμα Τεθωρακισμένων Πεζικού από τη Βαυαρία και ένα πολυεθνικό τάγμα που μετατράπηκε από την Ομάδα Μάχης Forward Force που αυτή τη στιγμή στη Βαλτική δημοκρατία.
Η Bundestag και η Bundesrat τον Ιούνιο του 2022 υποστήριξαν συντριπτικά την πρωτοβουλία του καγκελαρίου Olaf Scholz για τη δημιουργία ειδικού ταμείου για την Bundeswehr αξίας 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Έτσι, οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με τον Καγκελάριο, μετά τον εκσυγχρονισμό μπορούν να θεωρηθούν ο μεγαλύτερος τακτικός στρατός στην Ευρώπη.
Verteidigungsminister Boris Pistorius (63, SPD) diese Woche bei einem Nato-Manöver in Norwegen
H ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση

Ακόμη και χωρίς τις πρόσθετες απαιτήσεις της Bundeswehr, σύμφωνα με πληροφορίες της BILD από κυβερνητικούς κύκλους, υπάρχει μια τρύπα 25 δισεκατομμυρίων στον προϋπολογισμό του 2025.
Και έτσι οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό γίνονται εκρηκτικές όσον αφορά τις πολιτικές προτεραιότητες.
Ως προληπτικό μέτρο, ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner έχει ήδη προτείνει τη χρηματοδότηση πρόσθετων αμυντικών δαπανών μέσω περικοπών στις κοινωνικές υπηρεσίες.
Αλλά δεν θα τα βγάλει πέρα με την Καγκελάριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, ο Scholz το ξεκαθάρισε εσωτερικά: Ο στόχος του δύο τοις εκατό θα επιτευχθεί και δεν θα υπάρξουν κοινωνικές περικοπές.
Ο επικεφαλής της ομάδας για τον προϋπολογισμό του SPD, Andreas Schwarz δήλωσε: «Η Γερμανία είναι αφοσιωμένη στους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ. Για να επιτευχθεί αυτό, ο αμυντικός προϋπολογισμός πρέπει να αυξηθεί κατά ένα μεσαίο μονοψήφιο δισεκατομμύριο ποσό από το 2025. Δεν θα υπάρξουν περικοπές στον κοινωνικό τομέα ως αντιχρηματοδότηση με το SPD. Δεν θα βάλουμε ποτέ την κοινωνική ασφάλιση σε αντίθεση με την αμυντική ασφάλεια».
Der Umbau des Flugplatzes Büchel kostet 700 Millionen Euro mehr
Οι μαύρες «τρύπες» στα οικονομικά μεγαλώνουν

Ο κατάλογος των δραστηριοτήτων της Bundeswehr για τα οποία δεν υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση γίνεται όλο και μεγαλύτερος:
▶ Το ειδικό ταμείο 100 δισεκατομμυρίων της Bundeswehr έχει προβλεφθεί για 2 δισεκατομμύρια για το νέο τροχοφόρο τεθωρακισμένο του στρατού  - Αναμένεται να κοστίσει 700 εκατομμύρια περισσότερο.
▶ Η μετατροπή του αεροδρομίου Büchel για να φιλοξενήσει τα νέα μαχητικά αεροσκάφη F-35 κοστίζει επίσης 700 εκατομμύρια επιπλέον.
▶ Η στάθμευση της ταξιαρχίας της Bundeswehr στη Λιθουανία εκτιμάται ότι θα κοστίσει τουλάχιστον πέντε δισεκατομμύρια και τίποτα δεν έχει προγραμματιστεί ακόμη για αυτήν.
▶ Μηδέν ευρώ έχουν μέχρι στιγμής δεσμευτεί για την πέμπτη δόση του Eurofighter (περίπου πέντε δισεκατομμύρια).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης