Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έντρομος ο Zelensky: Θα χάσουμε νέα εδάφη – Η Οδησσός θα γίνει Ρωσική – Γερμανία: Οι Ουκρανοί παρέλυσαν, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί

Έντρομος ο Zelensky: Θα χάσουμε νέα εδάφη – Η Οδησσός θα γίνει Ρωσική – Γερμανία: Οι Ουκρανοί παρέλυσαν, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί
Η εκτίμηση Γερμανού Στρατηγού είναι συγκλονιστική… και το ΝΑΤΟ να εμπλακεί στρατιωτικά στην Ουκρανία, η Ρωσία δεν μπορεί να νικηθεί… - Douglas McGregor (Αμερικανός Συνταγματάρχης): Η Ουκρανία θα χάσει την Οδησσό, όπως έχασε και την Κριμαία

(upd 34) Όταν ο Zelensky ο Πρόεδρος της Ουκρανίας – του οποίου συνταγματικά η θητεία λήγει την 21η Μαίου 2024 – αναγνωρίζει ότι η Ουκρανία θα χάσει και άλλα εδάφη αφού χωρίς βοήθεια από την Δύση, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον Ρωσικό στρατό… οποιοδήποτε σχόλιο είναι περιττό για την έκβαση της σύγκρουσης που θα εξελιχθεί σε πλήρη και καταστροφική ήττα για την Ουκρανία…
Ο Ουκρανικός στρατός σε πολλά σημεία του μετώπου έχει παραλύσει και ακόμη δεν ξεκίνησε η μεγάλη Ρωσική αντεπίθεση που θα ξεκινήσει αρχές Ιουνίου 2024…
Η Οδησσός θα γίνει Ρωσική και αυτό το υποστηρίζουν τόσο ο αμερικανός συνταγματάρχης Douglas McGregor, όσο και ο Elon Musk ο αμερικανός επιχειρηματίας και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.
H νέα Ρωσική αντεπίθεση που σχεδιάζεται μεθοδικά και στην οποία θα συμμετάσχουν 650.000 στρατιώτες, έχει στόχο την ολική κατάρρευση του Ουκρανικού στρατού ώστε το Kharkiv στα Βόρεια και η Οδησσός στα νότια να τεθούν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. 
Ήδη ο πρόεδρος Putin υπέγραψε και κοινοποίησε το Κρεμλίνο το διάταγμα επιστράτευσης ακόμη 150.000 στρατεύσιμων γι'αυτό τον σκοπό, επιβεβαιώνοντας το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, το οποίο αναγνώρισε την ρωσική ανωτερότητα να επιστρατεύει 30.000 το μήνα νεοσύλλεκτους.

Η εκτίμηση Γερμανού Στρατηγού είναι συγκλονιστική… και το ΝΑΤΟ να εμπλακεί στρατιωτικά στην Ουκρανία, η Ρωσία δεν μπορεί να νικηθεί…

Με 100 drones και πυραύλους Kinzhal και Iskander-M οι Ρώσοι διέλυσαν τις υποδομές της Ουκρανίας…

Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν νέο γύρο χτυπημάτων σε στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία.
Πηγές των μέσων ενημέρωσης υποστήριξαν ότι οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν σχεδόν 100 drones και πυραύλους για να χτυπήσουν τους στόχους.
Αυτός ο αριθμός φέρεται να περιελάμβανε τουλάχιστον 60 UAV «Geran», 3 υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal, 30 πύραυλους αέρος διαφόρων τύπων και 6 πυραύλους Iskander-M ή Iskander-K.
Σύμφωνα με πηγές υπέρ του Κιέβου, οι εμπλεκόμενοι στόχοι περιελάμβαναν θερμοηλεκτρικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς στο κεντρικό και δυτικό τμήμα της Ουκρανίας.
Τα πλήγματα σημειώθηκαν εν μέσω επιθετικών ενεργειών από ρωσικές μονάδες στην πρώτη γραμμή.
Στις 28 Μαρτίου, οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στο κέντρο του χωριού Novomikhailovka και προχώρησαν βόρεια από το χωρίο που βρίσκεται νοτιοδυτικά της πόλης του Donetsk παραμένει το σημείο έντονων μαχών.
Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν επίσης στην περιοχή Semenovka, τα νότια τμήματα της οποίας αμφισβητούνται τώρα, και γύρω από το Berdichy.
Εν τω μεταξύ, οι μονάδες της Ουκρανίας υποφέρουν από συνεχώς αυξανόμενη ρωσική πίεση στις περιοχές δυτικά της Avdiivka και νοτιοδυτικά του Bakhmut.
Οι πρόσφατες εξελίξεις χαρακτηρίστηκαν από την επανέναρξη των μαζικών ρωσικών επιδρομών σε στόχους στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής της υποδομής, η οποία παραμένει πολύτιμη για την καταρρέουσα στρατιωτική βιομηχανία της.
Αυτά τα χτυπήματα αντιστοιχούν με την πρόσφατη σειρά επιθέσεων του υποστηριζόμενου από το ΝΑΤΟ καθεστώς του Κιέβου σε ρωσικές πετρελαϊκές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των διυλιστηρίων πετρελαίου στη δυτική και κεντρική Ρωσία, και την αυξημένη τρομοκρατική δραστηριότητα εντός της Ρωσίας, η οποία συνδέεται με δραστηριότητες ουκρανικών και βρετανικών ειδικών υπηρεσιών.
Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της ήδη διαμαρτύρονται για την πιθανή επικείμενη ρωσική επίθεση αρχές Καλοκαιριού 2024.
Αναφορές για νέες ρωσικές ενισχύσεις, συμπεριλαμβανομένων στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού, που συγκεντρώνονται στις πίσω περιοχές εμφανίζονται σε τακτική βάση.
Ελιγμοί ρωσικών αποσπασμάτων αναφέρονται επίσης στο έδαφος της Λευκορωσίας.
Αυτές οι προετοιμασίες, ωστόσο, δεν είναι πραγματικά μυστικό.
Για παράδειγμα, το Καζακστάν κάλεσε ήδη τους πολίτες του να εγκαταλείψουν επειγόντως τις περιοχές της Οδησσού και του Kharkiv της Ουκρανίας για λόγους ασφαλείας.

O στόχος της νέας ρωσικής αντεπίθεσης

Ωστόσο, είναι απίθανο μια πιθανή ρωσική επιθετική εκστρατεία το καλοκαίρι του 2024 να αποσκοπεί στην κατάληψη μεγάλων πόλεων ή περιφερειακών κέντρων.
Πιθανότατα, ο ρωσικός στρατός θα επικεντρωνόταν στην ήττα μεγάλων στρατιωτικών σχηματισμών του καθεστώτος του Κιέβου σε επιλεγμένα μέρη του πεδίου της μάχης και στην καταστροφή του εναπομείναντος στρατιωτικού του δυναμικού παρά την υποστήριξη και τις προμήθειες από το ΝΑΤΟ.
Έτσι, οι Ρώσοι θα μπορούσαν να αδράξουν και να εξασφαλίσουν τη στρατηγική πρωτοβουλία στη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

Ο Putin καλεί 150.000 μάχιμους Ρώσους να καταταγούν, ενόψει της μεγάλης αντεπίθεσης στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin υπέγραψε το διάταγμα επιστράτευσης 150.000 στρατεύσιμων πολιτών, στην προγραμματισμένη εαρινή κατάταξη κληρωτών στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε την Κυριακή 31/3 στον ιστότοπο του Κρεμλίνου, ενόψει της μεγάλης αντεπίθεσης που ετοιμάζει στο μέτωπο της Ουκρανίας.
Το διάταγμα αφορά άνδρες ηλικίας 18-30 ετών, με εξαίρεση όσους συμπλήρωσαν τα 27 πριν από το τέλος του 2023 και όσους είναι 28 ή 29 ετών ή βρίσκονται σε εφεδρεία.
Τον Ιούλιο, η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου ψήφισε να αυξηθεί η μέγιστη ηλικία στρατολόγησης στα 30 από τα 27 έτη.
Η νέα νομοθεσία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσιοποίησε ταυτόχρονα το έγγραφο για την αποστρατεία αυτών που ολοκλήρωσαν τη βασική εκπαίδευσή τους, ήτοι στρατιώτες, ναύτες, λοχίες και υπαξιωματικούς, σύμφωνα με το TASS, που μπορούν να υπηρετήσουν ως εθελοντές.
Η ρωσική στρατιωτική διοίκηση φαίνεται να σχηματίζει εφεδρεία ικανή να συντηρήσει τις συνεχιζόμενες επιθετικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Kostyantyn Mashovets δήλωσε ότι η ρωσική στρατιωτική διοίκηση σχεδιάζει να είναι επιχειρησιακό το μεγαλύτερο μέρος των «στρατηγικών εφεδρειών» της ενόψει της επίθεσης της Ρωσίας το καλοκαίρι του 2024, παρότι πιστεύει ότι είναι απίθανο οι «στρατηγικές εφεδρείες» της Ρωσίας να εξοπλιστούν σε πλήρη ισχύ.

Οι ρώσοι καταστρέφουν τις υποδομές ενέργειας της Ουκρανίας

Ρωσικές πυραυλικές επιδρομές κατέστρεψαν έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς θερμικής ενέργειας στην Περιφέρεια Kharkiv στις 22 Μαρτίου, καθώς οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στη βοήθεια ασφαλείας των ΗΠΑ υποβαθμίζουν την ομπρέλα αεράμυνας της Ουκρανίας και αυξάνουν την ικανότητα της Ρωσίας να βλάψει σημαντικά το ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας.
Η ουκρανική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Tsentrenergo ανέφερε στις 29 Μαρτίου ότι οι ρωσικές πυραυλικές επιδρομές κατέστρεψαν όλες τις μονάδες ισχύος και τον βοηθητικό εξοπλισμό στο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο Zmiivska (TPP) στην Περιφέρεια Kharkiv στις 22 Μαρτίου.
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη σειρά συνδυασμένων επιδρομών με drone και πυραύλους με στόχο την ουκρανική ενεργειακή υποδομή τη νύχτα της 21ης προς 22 Μαρτίου από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής και έκτοτε στοχεύουν σε μεγάλο βαθμό τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών σταθμών (HPP).
Τα ρωσικά πλήγματα εναντίον ουκρανικών ενεργειακών εγκαταστάσεων στοχεύουν στην υποβάθμιση της αμυντικής βιομηχανικής ικανότητας της Ουκρανίας και οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την υποβαθμισμένη ομπρέλα αεράμυνας της Ουκρανίας για να καταρρεύσει το ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας.
Η Washington Post ανέφερε στις 29 Μαρτίου ότι η μεγαλύτερη ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία της Ουκρανίας DTEK δήλωσε ότι ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι διεισδύουν όλο και περισσότερο στην αεράμυνα της Ουκρανίας και ότι πιο ακριβείς και συγκεντρωμένες ρωσικές επιθέσεις προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά στις ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις.
Προηγούμενα ρωσικά πλήγματα έχουν καταστήσει πρόσφατα εκτός λειτουργίας άλλες ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις, αλλά η πλήρης καταστροφή ενός TPP είναι σπάνια και αξιοσημείωτη και η πρόσφατα επιταχυνόμενη υποβάθμιση των δυνατοτήτων παραγωγής ενέργειας της Ουκρανίας, εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη, πιθανότατα θα περιορίσει την ικανότητα της Ουκρανίας να σταθεροποιήσει μελλοντικές διακοπές στο ενεργειακό δίκτυο.
Οι ρωσικές δυνάμεις επιδεικνύουν τεχνολογικές και τακτικές προσαρμογές και χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους (UGV) στην πρώτη γραμμή της περιφέρειας του Donetsk.
Ρωσικές και ουκρανικές πηγές ενίσχυσαν πλάνα στις 29 και 30 Μαρτίου που δείχνουν τις ουκρανικές δυνάμεις να χτυπούν ρωσικά μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους στο νοτιοανατολικό Berdychi (βορειοδυτικά της Avdiivka) και στην κατεύθυνση Bakhmut.
Οι Ρώσοι ισχυρίστηκαν ότι αυτά τα UGV είναι εξοπλισμένα με συστήματα εκτόξευσης χειροβομβίδων AGS-17, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες μπορούν να εκτοξεύσουν 50 έως 400 χειροβομβίδες ανά λεπτό….
Ρωσικές πηγές ενίσχυσαν επίσης πλάνα άλλων ρωσικών μικρών τροχοφόρων και μη επανδρωμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών εδάφους που επιχειρούν σε απροσδιόριστες περιοχές, τα οποία ο ειδικός του Κέντρου Ναυτικών Αναλύσεων (CNA) Samuel Bendett εκτίμησε ότι εμπλέκονται στην παρακολούθηση και αναγνώριση (ISR), την επιμελητεία, τις εκκενώσεις προσωπικού και ελαφρούς μάχιμους ρόλους.
Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να μελετήσουν το ταχέως εξελισσόμενο πεδίο μάχης στην Ουκρανία για να αναπτύξουν μια βαθύτερη κατανόηση του μέλλοντος του πολέμου και των χαρακτηριστικών του μελλοντικού πολέμου.

Zelensky στην Washington Post: Η Ουκρανία θα χάσει και άλλα εδάφη, οι Ρώσοι πιέζουν πολύ το μέτωπο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις στην αμερικανική βοήθεια για την ασφάλεια ανάγκασαν την Ουκρανία να παραχωρήσει την πρωτοβουλία του πεδίου μάχης και ότι αυτές οι καθυστερήσεις συνεχίζουν να απειλούν τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας.
Ο Zelensky σε συνέντευξη του στην Washington Post δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν θα είναι σε θέση να υπερασπιστεί το έδαφός της χωρίς την αμερικανική υποστήριξη, καθώς η Ουκρανία βασίζεται επί του παρόντος σε συστήματα αεράμυνας και πυραύλους, παρεμβολές ηλεκτρονικού πολέμου και βλήματα πυροβολικού 155 χλστ. από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Zelensky δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες ελλείψεις οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών θα αναγκάσουν τον ουκρανικό στρατό να παραχωρήσει περισσότερα ουκρανικά εδάφη «βήμα προς βήμα», καθώς μια μικρότερη αλλά πιο σταθερή πρώτη γραμμή είναι προτιμότερη από ένα μεγαλύτερο αλλά ασταθές μέτωπο που οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν για να επιτύχουν μια σημαντική νίκη…
Ο Zelensky δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «προσπαθούν να βρουν κάποιον τρόπο να μην υποχωρήσουν» από απροσδιόριστες περιοχές της πρώτης γραμμής και σημείωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν σταθεροποιήσει το μέτωπο κοντά στην Avdiivka (αυτό δεν είναι ακριβές… σημείωση BN), στην περιφέρεια του Donetsk.
H Ουκρανία δεν μπορεί να σχεδιάσει αντεπιτιθέμενες προσπάθειες χωρίς να γνωρίζει εάν η Ουκρανία θα λάβει στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ και τι θα συνεπάγεται η μελλοντική στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ.
Ο Zelensky προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε μελλοντικά σενάρια στα οποία η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει την πρωτοβουλία:
«Εάν δεν γίνουν βήματα προς τα εμπρός για να προετοιμαστεί άλλη μια αντεπίθεση, η Ρωσία θα κάνει αυτά τα βήματα».
Ο Zelensky δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία έμαθε ότι «αν δεν το κάνει η Δύση, θα το κάνει η Ρωσία».
Ο Ουκρανός Πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι η Ουκρανία πραγματοποιεί επιδρομές στην πίσω περιοχή κατά των ρωσικών διυλιστηρίων πετρελαίου για να δημιουργήσει στρατηγικά αποτελέσματα, καθώς η Ουκρανία δεν μπορεί να σχεδιάσει ή να διεξάγει αντεπιτιθέμενες επιχειρήσεις χωρίς περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ.
Ο Zelensky δήλωσε ότι τα ουκρανικά πλήγματα κατά των ρωσικών διυλιστηρίων πετρελαίου και άλλων στρατηγικών στόχων είναι απάντηση στα ρωσικά χτυπήματα κατά της ουκρανικής ενεργειακής υποδομής.
Η συνέντευξη του Zelensky συνάδει με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ουκρανού Γενικού Διοικητή Στρατηγού Oleksandr Syrskyi ότι οι καθυστερήσεις στη δυτική στρατιωτική βοήθεια περιορίζουν τις ουκρανικές δυνάμεις και ότι ο Ουκρανικός στρατός δεν είναι σε θέση να αντισταθμίσει πλήρως τις ελλείψεις στο πεδίο της μάχης λόγω της μεγάλης μείωσης της βοήθειας προς την Ουκρανία.

Zelensky: Ουκρανοί υπερασπιστείτε τους εαυτούς σας

Ο  Zelensky, στο μήνυμά του για το Πάσχα των Καθολικών κάλεσε τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους απέναντι στη Ρωσία.
«Δεν υπάρχει νύχτα ή μέρα που η ρωσική τρομοκρατία να μην επιχειρεί να διαλύσει τις ζωές μας», έγραψε ο Zelensky στην αγγλική γλώσσα στον πλατφόρμα Χ.

Η Ρωσία ζητά την έκδοση του αρχηγού της SBU για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα

Οι Ρώσοι ερευνητές εντόπισαν στοιχεία για ουκρανικά «ίχνη» στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024.
«Η αιματηρή τρομοκρατική επίθεση της 22ας Μαρτίου στο Crocus City Hall, στα περίχωρα της Μόσχας, που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο, δεν είναι η πρώτη τρομοκρατική επίθεση στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα.
Η έρευνα που διεξήχθη από ρωσικές αρμόδιες υπηρεσίες αποκαλύπτει τα ουκρανικά ίχνη σε αυτά τα εγκλήματα», ανέφερε η ανακοίνωση.
Επιπλέον, η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να συλλάβει και να εκδώσει στη Ρωσία όλους όσοι εμπλέκονται σε πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (SBU) Vasiily Malyuk, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η SBU απέρριψε το ρωσικό αίτημα

Η ουκρανική υπηρεσία Ασφαλείας SBU απέρριψε ως «ανούσια» την απαίτηση της Ρωσίας να παραδώσει άτομα που η τελευταία κατηγορεί για διασυνδέσεις με την τρομοκρατία και είπε ότι η Μόσχα «ξέχασε» ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είναι αυτός για τον οποίο έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.
«Οι δηλώσεις περί τρομοκρατίας ακούγονται ιδιαίτερα κυνικές όταν προέρχονται από ένα κράτος που είναι το ίδιο τρομοκρατικό», σημείωσε σε ανακοίνωσή της η SBU, αναφερόμενη στα αιτήματα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Συνεπώς, οποιαδήποτε ό,τι πει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είναι άνευ ουσίας».

Douglas McGregor (Αμερικανός Συνταγματάρχης): Η Ουκρανία θα χάσει την Οδησσό, όπως έχασε και την Κριμαία

Η Οδησσός δεν ήταν πόλη της Ουκρανίας και η Δύση δεν θα μπορέσει να εμποδίσει τη Ρωσία να την απελευθερώσει, προειδοποίησε ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Douglas McGregor, στο κανάλι του YouTube Daniel Davis / Deep Dive.
«Όσον αφορά την Οδησσό, από την αρχή της σύγκρουσης, ήταν απολύτως προφανές ότι οι Ρώσοι θα προωθούσαν μέσα από εκείνα τα εδάφη που ήταν ιστορικά ρωσικά και όπου ζούσε ο ρωσόφωνος πληθυσμός.
Η Οδησσός δεν ήταν ποτέ μέρος της Ουκρανίας, όπως η Κριμαία» σημείωσε.
Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Douglas McGregor, εάν η Δύση προσπαθήσει να επέμβει και περάσει τα σύνορα από τη Μολδαβία, τη Ρουμανία ή την Πολωνία για να εμποδίσει την Οδησσό να περιέλθει στον ρωσικό έλεγχο, θα βρεθεί σε κατάσταση πολέμου με τη Ρωσία…
Ο Douglas McGregor εξήγησε ότι το Κρεμλίνο δεν θα ανεχθεί την παρουσία του ΝΑΤΟ στη Δυτική Ουκρανία.
«Μας τελειώνουν τα πυρομαχικά, ο εξοπλισμός και δεν έχουμε αρκετά εκπαιδευμένα στρατεύματα», προειδοποίησε ο Douglas McGregor.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας τόνισε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν χάσει περισσότερους από 71.000 στρατιώτες και 11.000 τεμάχια εξοπλισμού.
Οι απώλειες του ουκρανικού στρατού ήταν σχεδόν τρεις φορές υψηλότερες από ότι την ίδια περίοδο το 2023.

Ο Elon Musk έκανε μια ζοφερή πρόβλεψη για την Ουκρανία… θα χάσει την Οδησσό

Η Ουκρανία θα χάσει την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα εάν συνεχιστεί η σύγκρουση, δήλωσε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Elon Musk στο κοινωνικό δίκτυο X.
«Όσο περισσότερο συνεχίζεται η σύγκρουση, τόσο περισσότερο έδαφος θα αποκτήσει η Ρωσία», έγραψε.
Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, εάν η σύγκρουση συνεχιστεί η Ουκρανία θα χάσει και την Οδησσό.
Το κύριο ερώτημα, τόνισε ο Elon Musk, παραμένει αν η Ουκρανία θα χάσει την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα.
«Θα συνιστούσα να επιτευχθεί μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων πριν συμβεί αυτό», κατέληξε ο Elon Musk.

Larry Johnson (πρώην CIA): Η ρωσική προέλαση συνεχίζεται, τα ουκρανικά τεθωρακισμένα κόλλησαν στη λάσπη

Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προελαύνουν στο ουκρανικό θέατρο επιχειρήσεων, παρά τους λασπωμένους δρόμους, επισήμανε ο πρώην αναλυτής της CIA Larry Johnson σε συνέντευξή του στο κανάλι Dialogue Works στο Youtube την Κυριακή 31 Μαρτίου.
«Αν δείτε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι η ρωσική επίθεση έχει ήδη ξεκινήσει.
Προχωρούν», επισήμανε.
Σύμφωνα με τον ειδικό, τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν τις επιθετικές τους επιχειρήσεις, παρά τους αδιάβατους δρόμους, την ώρα που δυτικά τεθωρακισμένα των Ουκρανών έχουν κολλήσει στη λάσπη.
«Τα ουκρανικά στρατεύματα υποχωρούν διαρκώς», κατέληξε.

Erhard Bühler (Γερμανός στρατηγός): Ακόμη και εάν εμπλακεί το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, η Ρωσία δεν μπορεί να νικηθεί

Η εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων δυτικών χωρών στην Ουκρανία δεν θα αλλάξει την κατάσταση υπέρ της Ουκρανίας, αλλά μόνο θα την επιδεινώσει, δήλωσε ο Erhard Bühler απόστρατος στρατηγός του Γερμανικού στρατού Bundeswehr.
«Η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων μεμονωμένων χωρών στην Ουκρανία, για όποιον σκοπό και αν γίνει, δεν θα βελτιώσει την κατάσταση.
Αντίθετα, θα γίνει πιο περίπλοκη και ανεξέλεγκτη», προειδοποίησε ο Erhard Bühler.
Σύμφωνα με τον στρατηγό Erhard Bühler, ο στρατός του ΝΑΤΟ έχει ήδη αρνητική εμπειρία σε επιχειρήσεις όταν διαφορετικά σώματα και πολλές δομές διοίκησης παρενέβησαν στον συντονισμό των στρατευμάτων.
«Ο κατακερματισμός και η έλλειψη ενότητας διοίκησης δεν είναι πολύ εξέλιξη στην λογική του στρατού.
Αυτό απλώς περιπλέκει τα πάντα και δεν θα βοηθήσει τη συνολική κατάσταση» τόνισε ο Erhard Bühler.
Ο Erhard Bühler κάλεσε τις δυτικές χώρες να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το θέμα της αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία ως ρητορική και μόνο ως αποτρεπτικό μέσο, αλλά ταυτόχρονα να «μείνουν μακριά» από την εφαρμογή αυτών των σχεδίων.
Πρόσφατα οι εμπειρογνώμονες της Bundestag είπαν στην Γερμανική εφημερίδα Zeit ότι εάν ο στρατός οποιουδήποτε μέλους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας λάβει μέρος σε «συλλογική αυτοάμυνα» στο πλευρό της Ουκρανίας σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ και ταυτόχρονα δεχτεί επίθεση κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, αυτό δεν θα αποτελέσει βάση για την είσοδο του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση.

Oleg Starikov (Ουκρανός Συνταγματάρχης): Ο Ουκρανικός στρατός έχει παραλύσει, από τις επιθέσεις των Ρώσων

Η Ρωσία παραλύει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας με επιθέσεις στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας, δήλωσε ο Oleg Starikov απόστρατος συνταγματάρχης της SBU.
Σύμφωνα με τον Oleg Starikov, προηγουμένως, κατά τη διάρκεια των ρωσικών επιθέσεων, ο ουκρανικός στρατός φέρεται να κατάφερε να μεταφέρει στρατεύματα προς την επιθυμητή κατεύθυνση, αλλά λόγω της καταστροφής των ενεργειακών εγκαταστάσεων, αυτή η προσπάθεια καθίσταται αδύνατη, ενώ η Ρωσία, σύμφωνα με τον ειδικό, προετοιμάζει μια επίθεση διάφορες κατευθύνσεις
«Έχουν πλέον προετοιμάσει τα κατάλληλα αποθέματα παντού, έχουν απενεργοποιήσει τον ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας που πηγαίνει στο σιδηροδρομικό δίκτυο», σημείωσε ο Starikov.
Όπως σημείωσε ο συνταγματάρχης, οι πόλεμοι κερδίζονται από την οικονομία, την ιδεολογία και τα logistics, τα οποία η Ρωσία υπονομεύει με επιτυχία καταστρέφοντας τον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας.
«Θέλουν να μην μπορούμε να μεταφέρουμε όπλα, να παραμείνουμε εγκλωβισμένοι», είπε ο Starikov.
Η Ρωσία ανακοίνωσε επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία.
Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε ομαδικό πλήγμα με όπλα μεγάλης εμβέλειας από αέρα, θάλασσα και εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αεροβαλλιστικών υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal, καθώς και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων εναντίον ενεργειακών εγκαταστάσεων.
Η εθνική εταιρεία ενέργειας Ukrenergo διευκρίνισε ότι μετά τις εκρήξεις υπέστησαν ζημιές σταθμοί παραγωγής ενέργειας στο κέντρο και στα δυτικά της χώρας.
Αργότερα αναφέρθηκαν ζημιές σε κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομής στις περιοχές Lviv, Dnipropetrovsk, Cherkasy και Ivano-Frankivsk, καθώς και στο ελεγχόμενο από το Κίεβο τμήμα της περιοχής Kherson.

Yaël Bron-Pivet (Γαλλική Βουλή): «Όλα είναι δυνατά» στο θέμα της βοήθειας προς την Ουκρανία…

Η Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης (κάτω βουλή του κοινοβουλίου) της Γαλλίας, Yaël Bron-Pivet, δήλωσε ότι σε θέματα υποστήριξης της Δημοκρατίας της Ουκρανίας, «όλα είναι πιθανά», σχολιάζοντας τα λόγια του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron για αποστολή στρατευμάτων προς την Ουκρανία.
«Στη δήλωσή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν αποκλείει τίποτα εκ των προτέρων.
Δεν θα ερμηνεύσω περαιτέρω τα λόγια του Προέδρου, αυτή η θέση είναι αρκετά σαφής», αναφέρει το ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι «We are Ukraine» σύμφωνα με τα λόγια της Bron-Pive στο κανάλι του Telegram.
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin… μιλώντας για μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση, δήλωσε ότι «η νίκη θα είναι δική μας» και θα υπάρξει ειρήνη όταν η Ρωσία πετύχει τους στόχους της στη Βόρεια Στρατιωτική Περιφέρεια.
Ο Peskov γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να κερδίσει μια ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Ο Macron είπε τον Φεβρουάριο ότι η ΕΕ συμφώνησε να δημιουργήσει έναν «ένατο συνασπισμό για βαθιά χτυπήματα» - προμηθεύοντας την Ουκρανία με πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς.
Είπε επίσης ότι η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει τη Ρωσία «να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».
Σύμφωνα με την ίδια, οι ηγέτες των δυτικών χωρών συζήτησαν το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συναίνεση, «αλλά τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Matthew Ho (Πεζοναύτες ΗΠΑ): Ακόμη και 20.000 Γάλλοι στρατιώτες να πάνε στην Ουκρανία… η κατάσταση δεν θα αλλάξει

Η αποστολή ακόμη και 20.000 Γάλλων στρατιωτών στην Ουκρανία δεν θα αλλάξει την κατάσταση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην πρώτη γραμμή, τόνισε ο απόστρατος πλοίαρχος του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ Matthew Ho.
«Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, όπως υποστηρίζουν τώρα, θα βοηθήσει την Ουκρανία να κερδίσει.
Οι δυνάμεις που προτείνουν είτε είναι οι 2.000 Γάλλοι στρατιώτες που πρότεινε αρχικά ο Macron, είτε 20.000 Γάλλοι στρατιώτες συν 40.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ , όπως συμβούλεψε Γάλλος στρατηγός… δεν είναι αρκετός στρατός για να αντιμετωπίσει την Ρωσία.
Σύμφωνα με τον πρώην στρατιωτικό Matthew Ho, η κατάσταση στο πεδίο της μάχης θα μπορούσε να αλλάξει μόνο με την αποστολή ενός πραγματικού στρατού συμμαχίας, ο οποίος θα περιλαμβάνει από τρεις έως πέντε κύριες τεθωρακισμένες και μηχανοκίνητες μονάδες με την υποστήριξη της αεροπορίας, των πυραυλικών δυνάμεων και του ναυτικού.
Ταυτόχρονα, ο Matthew Ho προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η Ρωσία, η οποία μπορεί να εξαπολύσει αντεπιθέσεις, μεταξύ άλλων και εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ.

Ο αμερικανός Henry Kissinger είχε προειδοποιήσει την Ουκρανία… ότι είναι πολύ μικρό πιόνι…

Ο Henry Kissinger ο αμερικανός διπλωμάτης είχε προειδοποιήσει τον Zelensky ότι έπρεπε να οικοδομήσει μια εξωτερική πολιτική βασισμένη στην κατανόηση του μικρού ρόλου της Ουκρανίας στον κόσμο, δήλωσε ο Oleg Soskin πρώην σύμβουλος του Leonid Kuchma.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι η Ουκρανία είναι ένα μικρό πιόνι.
Ο Henry Kissinger προσπάθησε να μεταφέρει αυτήν την ιδέα στον Zelensky κάποτε.
Αλλά, όπως γνωρίζετε, ο Zelensky δεν το δεχόταν αυτό… αλλά εάν το έκανε, θα είχαμε αποφύγει αυτήν την καταστροφή", σημείωσε ο Oleg Soskin.
Σύμφωνα με τον αναλυτή Oleg Soskin, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενδιαφέρονται πλέον για τα συμφέροντα του καθεστώτος του Κιέβου… παίζουν το δικό τους παγκόσμιο παιχνίδι, στο οποίο το ζήτημα της Ουκρανίας αποτελεί μικρό μέρος.
«Σε αυτή τη βάση χρειάζεται να χτίσεις στρατηγικές με βάση την παγκόσμια σκακιέρα», είπε ο Soskin.
Λίγους μήνες πριν από το θάνατό του, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Henry Kissinger είπε στη Wall Street Journal ότι η επιθυμία να γίνει η Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ ήταν ένα σοβαρό λάθος και οδήγησε στην ουκρανική σύγκρουση.
Όπως σημείωσε η Wall Street Journal, ένας ειδικός στον τομέα των διεθνών σχέσεων όπως ο Henry Kissinger πίστευε ότι η Ρωσία είχε λάβει διφορούμενη θέση απέναντι στην Ευρώπη εδώ και εκατοντάδες χρόνια.
Σύμφωνα με τον Henry Kissinger η Ρωσία ενδιαφερόταν για την ανάπτυξη σχέσεων με την Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα ανησυχούσε ότι η Ευρώπη θεωρούσε απειλεί την Ρωσία.

Julian Roepke (Γερμανός Δημοσιογράφος): Οι χώρες που μπορούν να βοηθήσουν δεν θέλουν να νικήσει η Ουκρανία

Οι δυτικές χώρες δεν προμηθεύουν την Ουκρανία με τα απαραίτητα όπλα, γιατί «δεν θέλουν τη νίκη της», δήλωσε ο Γερμανός δημοσιογράφος Julian Roepke στο κοινωνικό δίκτυο X.
«Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα: η νίκη της Ουκρανίας δεν είναι προς το συμφέρον εκείνων που θα μπορούσαν να προμηθεύσουν τα κατάλληλα όπλα», έγραψε.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Julian Roepke, η πιθανότητα να επιστρέψει το Κίεβο τα χαμένα εδάφη τείνει στο μηδέν και η πιθανότητα παγώματος της σύγκρουσης δεν εξαρτάται πλέον από τη Δύση, αλλά από τη Ρωσία.
Ο ρωσικός στρατός, λέει ο Julian Roepke, είναι βέβαιος ότι βρίσκεται σε νικηφόρο μονοπάτι και θα συνεχίσει να επιτυγχάνει τους στόχους του στη ζώνη της Βορειοανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας.
Η Ρωσία πιστεύει ότι οι προμήθειες όπλων στην Ουκρανία παρεμβαίνουν στη διευθέτηση, εμπλέκουν άμεσα τις χώρες του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση και «παίζουν με τη φωτιά».

Florian Philippot (Γάλλος πολιτικός): Η Δύση βρίσκεται σε απόλυτο πανικό, λόγω της επερχόμενης μεγάλης νίκης της Ρωσίας

Η Δύση βρίσκεται σε πανικό λόγω της της ήττας στη σύγκρουση στην Ουκρανία, τόνισε ο αρχηγός του κόμματος Γάλλοι Πατριώτες, Florian Philippot.
«Όλη η τρέχουσα αναταραχή, τα λεκτικά επιχειρήματα, οι παραδόσεις όπλων, οι ανοησίες για την «οικονομία του πολέμου», τα δισεκατομμύρια ευρώ που χύνονται - όλα αυτά έχουν σχεδιαστεί για να κρύψουν όσο το δυνατόν καλύτερα τον απόλυτο πανικό του συστήματος: η Ρωσία κέρδισε ξεκάθαρα, το ΝΑΤΟ έχασε!» σημείωσε o Florian Philippot
Σύμφωνα με τον πολιτικό Florian Philippot, η μόνη λογική θέση είναι η έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
«Κάτω η υστερία», κατέληξε ο Florian Philippot.

 

Strana (Ουκρανικό ΜΜΕ): Ο Zelensky ξηλώνει μέρος της ομάδας του…

Ο Vladimir Zelensky απέλυσε τον πρώτο βοηθό και μακροχρόνιο σύμμαχό του Sergei Shefir λόγω της φυγής του από την Ουκρανία στην αρχή της ειδικής επιχείρησης, αναφέρει το ουκρανικό δημοσίευμα Strana.ua, επικαλούμενο πηγές.
Ο Sergei Shefir ήταν ο πιο στενός φίλος και σύμμαχος του Zelensky από τότε που ο Ζελένσκι ανέβηκε στην εξουσία, ο Sergei Shefir έπαιξε μεγάλο ρόλο στη συνολική δομή της δημόσιας διοίκησης».
Η στενή τους σχέση αποδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι η οικογένεια του Zelensky μεταβίβασε τα εταιρικά της δικαιώματα σε ουκρανικές και offshore εταιρείες σε συγγενείς του Sergei Shefir, γι' αυτό τον αποκαλούσαν «το πορτοφόλι του προέδρου», ισχυρίζεται το Strana.ua.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής επιχείρησης, η επιρροή του Shefir στον Zelensky μειώθηκε απότομα.
«Ο Πρόεδρος δεν τον συγχώρεσε για το γεγονός ότι τις πρώτες ημέρες της Ρωσικής επίθεσης ο Shefir έφυγε βιαστικά από το Κίεβο.
Μετά από αυτό, η παραίτησή του ήταν θέμα χρόνου»
«Ο Sergei Shefir είναι πολύ δύσπιστος για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία.
Ως εκ τούτου, αποφάσισε, χονδρικά μιλώντας, να αποστασιοποιηθεί…
Το όλο ερώτημα είναι αν θα του επιτραπεί να φύγει».
Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, ο Shefir κατείχε τη θέση του πρώτου βοηθού του Zelensky από το 2019.
Είναι παραγωγός τηλεοπτικών σειρών, διευθυντής του στούντιο Kvartal-95, χάρη στον οποίο ο Zelensky έλαβε ένα εισιτήριο για τη μεγάλη πολιτική.
Ο Zelensky είχε επίσης απολύσει στο παρελθόν πολλούς άλλους συμβούλους, όπως Oleg Ustenko, Sergei Trofimov, Mikhail Radutsky

Business Insider: Οι ρωσικές βόμβες ολίσθησης αναγκάζουν τον Ουκρανικό στρατό να εκθέτει την αεράμυνα…

Χτυπώντας με βόμβες ολίσθησης, η Ρωσία αναγκάζει τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να τοποθετήσουν συστήματα αεράμυνας κοντά στο μέτωπο, γεγονός που τα καθιστά πιο ευάλωτα, γράφει το Business Insider.
«Τα χτυπήματα με βόμβες ολίσθησης επιτρέπουν στη Ρωσία να στοχεύει τις ουκρανικές δυνάμεις κρατώντας τα αεροπλάνα που ρίχνουν τα πυρομαχικά σε ασφαλή απόσταση, και αυτό είναι πρόβλημα γιατί η βόμβα μπορεί στην πραγματικότητα να εξουδετερωθεί μόνο με την κατάρριψη του αεροπλάνου πριν ρίξει», ανέφερε η δημοσίευση.
Για να προσπαθήσουν να καταρρίψουν ρωσικά μαχητικά, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις τοποθετούν «πολύτιμα συστήματα αεράμυνας» πιο κοντά στο μέτωπο, όπου κινδυνεύουν να καταστραφούν…
Πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Kuleba, σε συνέντευξή του στο Politico, δήλωσε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις χάνουν έδαφος λόγω του ρωσικού στρατού με τις βόμβες ολίσθησης…
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στρατός δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να αντισταθεί σε αυτό το είδος όπλου.
Οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ενεργά εναέριες βόμβες εξοπλισμένες με καθολικές μονάδες σχεδιασμού και διόρθωσης στη βορειοδυτική στρατιωτική ζώνη.
Τα μαχητικά αεροσκάφη μπόρεσαν να χτυπήσουν οχυρωμένες περιοχές χωρίς να εκτεθούν σε εχθρικά πυρά πυραύλων αεράμυνας.

National Interest: Τα σουηδικά μαχητικά JAS 39 Gripen δεν θα σταματήσουν τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία

Η Δύση σκοπεύει να μεταφέρει σουηδικά μαχητικά JAS 39 Gripen στην Ουκρανία, αλλά δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν την προέλαση του ρωσικού στρατού, δήλωσε το πρώην στέλεχος του αμερικανικού Κογκρέσου και γεωπολιτικός αναλυτής Brandon Weichert σε άρθρο για το National Interest.
Όπως εξήγησε ο ειδικός, παλιά σοβιετικά αεροσκάφη MiG έχουν ήδη μεταφερθεί στην Ουκρανία, προετοιμάζεται η μεταφορά αμερικανικών μαχητικών F-16, αλλά δεν αλλάζουν τη δύσκολη θέση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πεδίο της μάχης.
«Τώρα, φαίνεται, η Δύση θέλει να στείλει στην Ουκρανία στρατιωτικό αεροσκάφος JAS 39 Gripen, που αναπτύχθηκε από τη σουηδική εταιρεία Saab», αναφέρει η δημοσίευση.
Σύμφωνα με τον Weichert, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις χάνουν ξεκάθαρα στη σύγκρουση, οι Ουκρανοί χάνουν και το ΝΑΤΟ προσπαθεί να τους βοηθήσει με εξοπλισμό που είναι κυρίως παλιός και άχρηστος.
«Η Δύση προσκολλάται στην παράλογη ελπίδα ότι μια μέρα, με κατάλληλα δυτικά όπλα, οι Ουκρανοί θα προχωρήσουν στην επίθεση και θα εκτοπίσουν τους Ρώσους», γράφει ο Weichert.
Ταυτόχρονα, ο ειδικός σημείωσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ένα μέλλον στο οποίο η Ουκρανία θα μπορούσε να νικήσει τη Ρωσία και να επιστρέψει τα εδάφη που θεωρεί δικά της, ανεξάρτητα από την παρουσία της δυτικής τεχνολογίας.
«Ούτε το F-16 ούτε το Gripen, ακόμη και αν χρησιμοποιηθούν παράλληλα όπως θέλουν πολλοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, δεν θα σταματήσουν τη ρωσική επίθεση», κατέληξε ο Weichert.
Ο Σουηδός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι το θέμα της μεταφοράς μαχητικών αεροσκαφών Gripen στην Ουκρανία συνεχίζει να συζητείται.
Το περασμένο φθινόπωρο, η Σουηδία συνέδεσε την προμήθεια μαχητικών JAS 39 Gripen στο Κίεβο με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και οι ένοπλες δυνάμεις έλαβαν εντολή να αξιολογήσουν τις συνθήκες για τη μεταφορά αυτών των αεροσκαφών στην Ουκρανία.
Τον Μάρτιο, η Σουηδία έγινε επίσημα το 32ο μέλος του δυτικού στρατιωτικού μπλοκ.

Γενική ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας ζήτησε ο Πάπας Φραγκίσκος

Πλήρη ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αλλά και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα ζήτησε στο μήνυμά του για το Πάσχα των Καθολικών (31/3/2024) ο Πάπας Φραγκίσκος.
«Οι σκέψεις μου απευθύνονται ειδικά στα θύματα των πολλών συγκρούσεων παγκοσμίως, ξεκινώντας από εκείνα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη και στην Ουκρανία.
Είθε ο Αναστημένος Χριστός να ανοίξει έναν δρόμο ειρήνης για τους κατεστραμμένους από τον πόλεμο λαούς αυτών των περιοχών.
Ζητώντας σεβόμενοι τις αρχές του διεθνούς δικαίου, ελπίζω σε μια γενική ανταλλαγή όλων των αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας - όλοι για όλους», είπε από το κεντρικό μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, παρουσία περίπου 60.000 ανθρώπων.

Οι Ρώσοι χτύπησαν και κατέστρεψαν ουκρανικό σύστημα ραδιοηλεκτρονικού πολέμου στην Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν βελτιώσει τις θέσεις τους στην πρώτη γραμμή και απέκρουσαν εννέα αντεπιθέσεις από ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή Avdiivka ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Ουκρανοί έχασαν έως και 300 στρατιώτες (νεκροί, τραυματίες), δύο τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, δύο οχήματα, καθώς και έναν σταθμό αναγνώρισης/ραδιοηλεκτρονικού πολέμου».

Μία γυναίκα σκοτώθηκε από ουκρανικό βομβαρδισμό στο Belgorod

Μια γυναίκα σκοτώθηκε από ουκρανικό βομβαρδισμό σε χωριό στην περιφέρεια Belgorod της Ρωσίας που συνορεύει με την Ουκρανία, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής, Vyacheslav Gladkov.
«Το χωριό Dunaika στην περιοχή Graivoron δέχτηκε βομβαρδισμό από ουκρανικά στρατεύματα.
Με λύπη ανακοινώνω ότι μια γυναίκα σκοτώθηκε. Ήταν έξω όταν άρχισε η επίθεση με βομβαρδισμούς.
Πέθανε αμέσως πριν φτάσει ένα ασθενοφόρ», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, ζημιές προκλήθηκαν σε τέσσερα σπίτια, μία βοηθητική κατασκευή και τρία αυτοκίνητα, καθώς και σε αγωγό φυσικού αερίου και γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Luhansk_Battle_Map_Draft_March_302024.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_March_302024.png

Avdiivka_Direction_Battle_Map_Draft_March_302024.png

Vremivka_-_Marinka_Direction_Battle_Map_Draft_March_302024.png

Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_March_302024.png
www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης