Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηνωμένο Βασίλειο: Τρέμει Ρωσία, Ιράν και Κίνα - Έκκληση για αύξηση αμυντικών δαπανών

Ηνωμένο Βασίλειο: Τρέμει Ρωσία, Ιράν και Κίνα - Έκκληση για αύξηση αμυντικών δαπανών
Η κυβέρνηση του Rishi Sunak έχει δεσμευθεί να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2,5%
Oμάδα πρώην αρχηγών άμυνας και στρατιωτικών και ανώτερων βουλευτών προέτρεψε όλα τα πολιτικά κόμματα της Βρετανίας, να δεσμευτούν στις προεκλογικές τους διακηρύξεις για την αύξηση των αμυντικών δαπανών σε τουλάχιστον 2,5% του ΑΕΠ, με αύξηση στο 3% μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Σύμφωνα με το Sky News, προειδοποίησαν ότι χωρίς τέτοιες επενδύσεις "τα βρετανικά συμφέροντα θα μπορούσαν να υποστούν ήττα", υποστηρίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει τις "σοβαρότερες απειλές από τον Ψυχρό Πόλεμο", μεταξύ άλλων από τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν.

Έκκληση για σαφείς δεσμεύσεις

«Ως εκ τούτου, προτρέπουμε όλα τα πολιτικά κόμματα να δεσμευτούν στις φετινές διακηρύξεις τους ότι θα επενδύσουν σε πραγματικούς όρους τουλάχιστον το 2,5% του ΑΕΠ στην άμυνα σε κάθε έτος του επόμενου Κοινοβουλίου, με μακροπρόθεσμη δέσμευση να φθάσουν το 3% έως το 2030", ανέφερε η ομάδα σε αυτό που περιγράφεται ως "Η υπόσχεση για την άμυνα", η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το think tank Council on Geostrategy.
"Καλούμε επίσης τους πολιτικούς να δεσμευθούν για την υποστήριξή τους.
Η υπεράσπιση του τρόπου ζωής μας δεν απαιτεί τίποτα λιγότερο", ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Η κυβέρνηση του Rishi Sunak έχει δεσμευθεί να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2,5% του εθνικού εισοδήματος από λίγο πάνω από το 2% "μόλις το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες" - αλλά αυτή η έλλειψη σαφούς χρονοδιαγράμματος έχει προκαλέσει φωνές διαμαρτυρίας από το ίδιο του το κόμμα.
Οι Εργατικοί δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει στόχο, αλλά ο John Healey, σκιώδης υπουργός Άμυνας, δήλωσε ότι το κόμμα "θα δαπανά πάντα ό,τι απαιτείται για την υπεράσπιση της χώρας". Υπενθύμισε επίσης στους ψηφοφόρους ότι οι αμυντικές δαπάνες ήταν οι τελευταίες στο 2,5% όταν οι Εργατικοί εγκατέλειψαν την εξουσία το 2010.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης