Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γεωπολιτικός παίκτης η Τουρκία: Αμυντικές δαπάνες – μαμούθ 47 δισ. δολ. για το 2025 – Προετοιμάζεται για πόλεμο Ιράν και Ισραήλ

Γεωπολιτικός παίκτης η Τουρκία: Αμυντικές δαπάνες  – μαμούθ 47 δισ. δολ. για το 2025 – Προετοιμάζεται για πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
Οι αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια -  Ο προϋπολογισμός άμυνας και ασφάλειας του 2024 ήταν περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια, που σημαίνει ότι οι αμυντικές δαπάνες του 2025 θα σημειώσουν αύξηση της τάξεως του 17,5%
Η Τουρκία μετά το αίτημα για ένταξη στην ομάδα των BRICS ενώ παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ αναβαθμίζει διαρκώς το γεωπολιτικό της ρόλο.
Το σενάριο της σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ αναμένεται να δώσει περιφερειακό χαρακτήρα στην κρίση της Λωρίδας της Γαζας καθώς τα συνολικά μέτωπα είναι επτά.
Σε αυτό το πλαίσιο, σκοπεύει να δαπανήσει συνολικά 47 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα και την ασφάλεια για το επόμενο έτος, σύμφωνα με την πρόταση κυβερνητικού προϋπολογισμού την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου.
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Cevdet Yilmaz δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στην προεδρία ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει 913,9 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (26,8 δισ. δολάρια) για αμυντικές δαπάνες.
Αυτό θα περιλαμβάνει επίσης 165 δισεκατομμύρια λίρες για το ταμείο στήριξης της αμυντικής βιομηχανίας.
Ο προϋπολογισμός προβλέπει επίσης 694,5 δισεκατομμύρια λίρες για τις ανάγκες εσωτερικής ασφάλειας, οι οποίες καλύπτουν τις δαπάνες του υπουργείου Εσωτερικών, της αστυνομίας, της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών και άλλων σχετικών υπηρεσιών.
Οι αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια.,
Ο προϋπολογισμός άμυνας και ασφάλειας του 2024 ήταν περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια, που σημαίνει ότι οι αμυντικές δαπάνες του 2025 θα σημειώσουν αύξηση 17,5%.
Η Άγκυρα διεξάγει αυτή τη στιγμή στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ και λειτουργεί στρατιωτικές βάσεις στη Λιβύη, τη Σομαλία και το Κατάρ.
Επιπλέον, έχει μόνιμη παρουσία στη Βόρεια Κύπρο.
Από τότε που ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ανέλαβε την εξουσία το 2003, η τουρκική κυβέρνηση πραγματοποιεί μεγάλες επενδύσεις στην τοπική βιομηχανία όπλων, από drones, βαλλιστικούς πυραύλους και κανόνια μέχρι πολεμικά πλοία, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-19_162605.png


Περιφερειακές συγκρούσεις

Η Άγκυρα ανησυχεί επίσης για την κλιμάτκωση των ενόπλων συγκρούσεων στην περιοχή.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan δήλωσε την Πέμπτη (17/10) ότι η Τουρκία πρέπει να προετοιμαστεί για έναν πόλεμο Ισραήλ-Ιράν και ως εκ τούτου θα λάβει κάθε διαθέσιμο μέτρο.
Η κυβέρνηση νωρίτερα αυτό το μήνα παρουσίασε έναν νέο φορολογικό μέτρο για να εισφέρει περισσότερα μετρητά στο Ταμείο Υποστήριξης της Αμυντικής Βιομηχανίας.
Το σχέδιο πρότεινε να ζητηθεί από τους πολίτες που έχουν πιστωτικές κάρτες με όρια άνω των 100.000 λιρών να πληρώνουν ετησίως 750 λίρες για να καλύψουν τα πρόσθετα αμυντικά έργα τα οποία παρήγγειλε η κυβέρνηση.
Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) απέσυρε την πρόταση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μετά από σφοδρή κριτική.
Η αντιπολίτευση και οι ειδικοί είπαν ότι ήταν αντισυνταγματικό επειδή αφορούσε φορολογική επιβάρυνση με βάση πιστωτικό όριο και όχι πραγματικό εισόδημα.
Η Άγκυρα αυτή τη στιγμή διερευνά άλλα μέσα για να καλύψει τις δαπάνες κυρίως στην αμυντικά βιομηχανία.

What’s behind the incredible rise of the Turkish defence industry?
Ο θόλος από ατσάλ
ι

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Mehmet Simsek επισήμανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση έδωσε εντολή στην αμυντική βιομηχανία να επικεντρωθεί στην κατασκευή ενός «Ατσαλένιου Θόλου» για την προστασία της χώρας από πιθανές εναέριες απειλές, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
«Πρόκειται για ακριβά συστήματα από την άποψη της προηγμένης τεχνολογίας που χρησιμοποιείται», είπε στο τουρκικό δίκτυο NTV.
«Επενδύουμε χρήματα στα πολεμικά αεροσκάφη 5ης γενιάς εδώ και πολύ καιρό.
Τώρα πρέπει να αναπτυχθεί επίσης η παραγωγή κινητήρων»
Ο Simsek πρόσθεσε ότι πάνω από 1.000 επενδυτικά projects στην αμυντική βιομηχανία βρίσκονται σε εξέλιξη.
«Όλα είναι υψηλής τεχνολογίας», είπε.
«Από oπλα μεγάλης εμβέλειας μέχρι μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς και συστήματα αεράμυνας…
Όλα αυτά είναι ακριβά», επισήμανε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης