Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΙEA: Αναμένεται έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου τις επόμενες εβδομάδες

ΙEA: Αναμένεται έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου τις επόμενες εβδομάδες

Κρίσιμος παράγοντας το πώς θα διαμορφωθούν βραχυπρόθεσμα οι θερμοκρασίες, επισημαίνει ο εκτελεστικός διευθυντής της ΙEA Fatih Birol

Σχετικά Άρθρα

«Μάντης κακών» ήταν ο εκτελεστικός διευθυντής της ΙEA Fatih Birol για τους εμπορικούς και οικιακούς χρήστες φυσικού αερίου, μιλώντας στο Bloomberg, σύμφωνα με δημοσίευμα το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021.
Οι κακές ειδήσεις ήταν διά στόματος Birol ήταν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να εκτοξευθούν τις επιμένεις εβδομάδες, καθώς σταδιακά πέφτουν οι θερμοκρασίες.

Ανοδικές πιέσεις

«Ενδέχεται να συνεχίσουν να καταγράφονται ανοδικές πιέσει στις τιμές του φυσικού αερίου τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», υπογράμμισε ο Birol.
Ο «πιο σημαντικός παράγοντας εδώ θα είναι βραχυπρόθεσμα - πώς θα είναι οι χειμερινές συνθήκες».
Δήλωσε εάν η ευρωπαϊκή χειμερινή περίοδος είναι «σκληρή» με υψηλές θεσμοκρασίες, αυτό θα διατηρήσει τις τιμές σε ιδιαιτέρα υψηλά επίπεδα αλλά και ενδέχεται να επιταχύνει την άνοδό τους
Μέχρι στιγμής φέτος, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν τριπλασιαστεί.

Ισχυρή ζήτηση


Ο Birol δήλωσε ότι η «ιδιατερα ισχυρή ζήτηση» λόγω της οικονομικής ανάκαμψης ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από τις υψηλότερες τιμές.
Υπάρχει επίσης το ζήτημα της μείωσης των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, οι οποίες δεν κατάφεραν να αναπληρώσουν τα ευρωπαϊκά αποθέματα ενόψει της περιόδου θέρμανσης.
Οι προμήθειες φυσικού αερίου είναι κάτω από το μέσο όρο για αυτήν την εποχή.

Ο αγωγός Nord Stream 2

Ο αγωγός Nord Stream 2 της Ρωσίας για τη μεραφορά φυσικού αερίου προς τη Γερμανία θα μπορούσε να είναι η σωτήρια της Ευρώπης όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, αλλά οι ρυθμιστικές αρχές θα χρειαστούν μήνες για ολοκληρώσουν τις σχετικές διαδικασίες αδειοδότησης, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Πληθωριστικές πιέσεις

Εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν αντιμετωπίσουν την έκρηξη τιμών της ενέργειας, θα υπάρξει μια αυξανόμενη δυσαρέσκεια εκ μέρους των πολιτών και επιχειρήσεων που θα ασκήσουν πολιτική πίεση.
Αυτό σε συνδυασμό και με τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων δημιουργεί ένα αρνητικό περιβάλλον για τους πιο φτωχούς εργαζόμενους που έχουν υποστεί μείωση των πραγματικών εισοδημάτων τους εξαιτίας του πληθωρισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης